**KLAAR**                    Praktische                     tips voor het vangen

Praktische tips voor het vangen van Tong (2)

door Joop Folkers

Tegen de stroom in
Tong aast evenals de meeste vissoorten meestal tegen de stroom in. Zeker als er een behoorlijk tij loopt is het dus pure noodzaak uptide te vissen. Oke, verre worpen met de eerder genoemde weegschaal zijn natuurlijk niet direct ideaal, maar afstanden van pakweg 20 meter zijn goed te overbruggen. Laat je spoel na de worp gewoon open staan. Ook op het moment dat je voelt dat je ankers vastlopen in het zand, laat je je lijn gewoon nog zo’n meter of 20 doorlopen! Zet daarna pas je de beugel pas dicht. Je zal zien dat het werkt.

                       


Ook vanaf de kant is het belangrijk dat we tegen de stroom in gooien. Neen, natuurlijk kan je deze manier van vissen niet vergelijken met de bootvisserij omdat de getijdestroom onder de kant veel minder sterk is dan wat verder op zee. Toch is het dus zaak dat je ook nu zo ver mogelijk tegen de stroom in werpt, waarna je ook nu zoveel mogelijk lijn geeft. Let hierbij wel goed op dat je hoofdlijn niet in de stenen terecht komt. Werkt deze methode niet probeer dan eens het eerder genoemde rollood. Soms kan deze kleine verandering voor grote verrassingen zorgen.

Stekken en tijdstip.
Verreweg de beste tongstekken vinden op die plaatsen waar we te maken hebben met slikgronden. Top voor onze scheefsmoelen. Hier vinden ze slikzagertjes, kleine piertjes, garnaaltjes en ander lekkers. Toch moet ik direct bekennen dat de maaginhoud van onze vrienden meestal minimaal is.
Uiteraard vind je tong ook gewoon op vlakke zandgronden. Neem bijvoorbeeld

               
het gebied rond de vele strekdammen. Altijd goed voor een tongetje. Ook vanaf de havenhoofden wordt regelmatig een leuk visje gevangen. Neem bijvoorbeeld de Waterweg. Ook hier vangt men regelmatig mooie tongen. Zelfs nabij de haven van Maassluis worden jaarlijks tijdens de paling visserij vele dikke tongen “ruigneuzen” gevangen. Zo zie je maar dat je overal tong kunt verwachten. Tong is eigenlijk een echte nachtazer. Ik schrijf eigenlijk, want uiteraard maak je ook overdag best kans op een tongetje. Zeker tijdens de maanden oktober en november (donker weer) verschijnen vaak hele zware tongen vlak onder de kant. Supervissen die vaak net achter de branding huizen. Zo werden er bijvoorbeeld vorig jaar tijdens de voorselectie NK vanaf het strand voor ’s-Gravenzande en Ter Heijde behoorlijk wat 50 igers gevangen. Gewoon op een 30 meter net achter de branding. Maar goed tong is dus een nachtazer. De beste kans maken we van pakweg een uur voor het vallen van de duisternis en een uur voor het dagen. Op een een of andere manier lopen de vangsten ’s-nachts meestal wat terug. Heel grote rol speelt de maan. Zelf zweer ik bij donkere nachten zonder al te veel licht.

Zagertjes en pieren.
Tong is een echte alles eter. Toch geef ik de voorkeur aan slikzagers. Zeker omdat je met niet al te grote haken vist zijn drie tot vier slikken voldoende om de haak te vullen. Ook zandzagers (witten) behoren zondermeer tot de favoriete aaskeuze van mister tong.

                                                                       

        Top aas voor tong

Denk nu niet dat je met “the good old zeepier” geen kans maakt want dat is zeker niet waar. Die bewuste nacht enkele weken geleden waren we door slikzager gebrek genoodzaakt om over te gaan op de zeepier. Ook nu vingen we gewoon behoorlijk tong al liep het aantaal toch wel terug. Ik ken vissers die nog steeds smeermiddelen gebruiken tijdens de tongvisserij. Zelf geloof ik hier niet in maar ieder het zijne nietwaar!


Extra tips:

 

        zorg altijd voor voldoende verlichting ’s-nachts. neem altijd enkele reserve batterijen mee. maak de vissen zeker met warm weer direct schoon. bewaar je dure zeeaas altijd in een goed afsluitbare koelbox met elementen. zorg altijd voor een lekkere voorraad onderlijnen,’s-nachts knopen is zeker geen pretje. Het tong seizoen loopt (afhankelijk van de zeewatertemperatuur) tot half november. Nog kans genoeg op een paar mooie vissen!