**KLAAR**                Pike Challenge 2005

Klik hier voor eerdere Buitenland artikelen!

Pike Challenge 2005

De European Pike Challenge is een open kampioenschap snoekvissen en wordt elk jaar gevist op Lough Derg. Dit jaar zal de wedstrijd plaatsvinden op 26, 27, en (met de finale op) 29 september. 28 september is de gebruikelijke “vrije dag”. Inschrijven kan ter plaatse ook nog op 25 september. In 2004 deden er deelnemers uit 8 verschillende landen mee aan dit evenement, waaronder natuurlijk ook Nederlandse snoekvissers. Dit jaar wordt er in de zelfde wedstrijd de prestigieuze LOWRANCE MASTERS gevist. Er wordt gevist in twee catogorieën. Omdat de organisatie van mening is dat de “locals” een voorsprong hebben is er een onderscheid tussen “local anglers” en “Visitor Anglers”.

                       


De wedstrijd wordt gevist over drie dagen, met op de woensdag een vrije dag. Op deze vrije dag zal -zoals altijd- de European Pike Fly Competition gevist worden . Elk jaar doen er meer deelnemers mee aan deze “streamer” wedstrijd. Misschien komt het door de prachtige prijzen die er te winnen zijn. Vliegvisuitrustingen van Masteluin, Dieptemeters van Eagle/Lowrance en als hoofdprijs een compleet verzorgde vistrip.

                       


Op de site van P&S visreizen in Haarlem kunt u zich informeren over dit unieke evenement dat iedere roofvisser eigenlijk een keer meegemaakt moet hebben, want bij dit evenement is meedoen belangrijker als winnen! Ook kunt u daar eventueel uw reis en logies boeken.

Maar er zijn nog meer mogelijkheden zoals bij Herman Molenaar in Killaloe waar hij zijn eigen guesthouse heeft en u eventueel als gids begeleid op het imposante Lough Derg. Hieronder een verslag van hem vanuit het relaxte eiland…

Snoekvissen bij fisHerman in Ierland

Ik kan me nog goed de artikelen van vroeger herinneren over het snoekvissen in Ierland en dan met name die van Lough Mask. Dat begon dan vaak met titels als “De Monsters van Mask” echter, dat is helaas al lang weer verleden tijd, want er waren daar een paar “slimme” Ieren die Mask vooral een forellenmeer vonden en daarom alle snoeken zo’n beetje hebben omgebracht, terwijl ze de afspraak hadden gemaakt om grote snoek over te brengen naar andere meren…Mooi niet dus…

                       


“Herman Molenaar met de landing van een snoek op zijn geliefde Lough Derg”

Maar goed om niet te ver af te dwalen ook voor Lough Derg zou ik zeker de kop ” Monsters van Lough Derg” kunnen gebruiken want ik durf met zekerheid te zeggen dat dit meer op het moment de potentie heeft om een record snoek voort te brengen! Ook de Ieren zelf weten dat gelukkig inmiddels te waarderen want de laatste jaren komen er steeds meer snoekclubs die tevens het “catch and release” principe toepassen. Een zeer positieve ontwikkeling derhalve.

Ook in mijn Pikeshop merk je gewoon dat de snoek echt belangrijk is geworden voor de Ieren, alhoewel ze in mei alleen maar aan forel kunnen denken als de meivlieg gesignaleerd is. Dan worden er spontaan snipperdagen opgenomen en vaak zeer goed gevangen. Vrij veel voor de Ierse sportvissers onbekend kunstaas maakt ze toch wel nieuwsgierig. Ook ken ik hier een paar jongens uit de omgeving (nou ja uurtje rijden) die graag jerkbaiten maar goed materiaal gewoon niet konden krijgen en dus blij zijn met mijn shop.

                       


Ook nodig ik wel eens een Ier uit om mee te gaan met mij zodat ik wat kan laten zien en hoe je bepaald kunstaas binnenvist en daardoor worden ze toch wel nieuwsgierig naar die korte stokjes die wij jerkbaithengels noemen.

De snoekverenigingen houden hier toch wel om de 3 weken een competitiedag en ik hoor dat er toch regelmatig snoeken van boven de 20 pond gevangen worden (meter+) Als je de vissers hier wat foto’s van zelf gevangen snoeken uit Lough Derg laat zien krijg je altijd weer de vraag “hoe zwaar was hij”? Waarop ik elke keer weer antwoord dat wij Nederlanders eigenlijk alleen maar de lengte opmeten.

Ondertussen komen we steeds dichterbij de EUROPEAN PIKE ANGLING CHALLENGE 2005 (de enige echte) dus langzaamaan is iedereen zich wat aan het voorbereiden, want de prijzen liegen er niet om en de gezelligheid is door geen ander land/evenement te evenaren. Deze wordt in de laatste week van september gehouden nm. 26/27 en 29 sept. De prijsuitreiking is in het zeer mooi gelegen Lake Site Hotel hier aan de Shannonrivier. Deze Challenge zou u eventueel mooi kunnen combineren met 1 van mijn arrangementen zodat u nog 3 dagen vrij kunt vissen.

                       


De laatste maanden is het hier erg warm geweest en daardoor ging het snoeken wat minder, ze gingen lekker diep zitten om wat af te koelen Het grote voordeel is dat die bak met water er lang overdoet om af te koelen en de snoek lekker lang actief blijft (heerlijk), tot zeker eind november kun je blijven jerken, want ook de vele plantenbedden blijven zeer lang staan. Doordat de bovenste plantenlaag weg is kun we er mooi overheen gooien zonder elke keer die sla te haken.

                       


Verleden jaar oktober had ik 2 sportvissers te gast met niet echt veel ervaring . Ik liet hen op de beste plekken vissen en ik zag echt enorme snoeken hun kunstaas volgen, maar zij zagen niets, tilden hun kunstaas uit het water en nadat ik hen een beetje opgewonden vertelde dat er echte bakken achter hun aas aanzwommen keken ze me aan zo van “meen je dat nou”....Maar goed later kwam ik achter de oorzaak. Ik had wel een polarized zonnebril op en zij een gewone zonnebril waardoor ze de snoek gewoonweg niet zagen….Dus heren snoekvissers altijd zo’n bril op, regen of niet!

Het late seizoen heeft hier erg veel indruk op mij gemaakt heeft en de vangsten logen er dan ook niet om. Op 19 september komt Guus Cornelissen hier met zijn vrouw Coby ,de maker van de Guuslures en deze laatste zullen wij de aankomende 4 dagen eens flink nat maken! De vissers die in deze periode ook geboekt hebben kunnen van Guus een mooi brok kunstaas verwachten.

Killaloe waar ik woon en Ballina zorgen voor veel gezelligheid, ook na het Vissen. De vele pubs/restaurants en winkeltjes zorgen ervoor dat je je nooit hoeft te vervelen. Kijk voor de mogelijkheden van een prachtige snoekvisvakantie eens op mijn website www.fisHerman.nl en denk ook eens aan de Pike Challenge 2005 editie, dit moet je gewoon eens meegemaakt hebben.

Met vriendelijke groet,

(fis)Herman Molenaar

Voor algemene informatie over de schitterende mogelijkheden van het vissen in Ierland kunt u verder terecht op: www.angling.ireland.ie of voor informatie over het groene eiland zelf www.ierland.nl.

Voor eventuele inschrijving en inlichtingen aan de Pike Challenge 2005 kunt u ook terecht bij P&S visreizen die ook verschillende reis-en overnachtmogelijkheden in hun pakket hebben.

Voor een 3-delig verslag van de Pike Challenge 2004 kunt u onderstaande links bekijken.

Pike Challenge 2004 deel 1 Pike Challenge 2004 deel 2 Pike Challenge 2004 deel 3

Ook dit jaar natuurlijk weer een uitgebreid verslag met foto’s van de Pike Challenge 2005 op Total Fishing!

 

 

ANDEREN LAZEN OOK