**KLAAR**            Op jacht naar Zweedse snoek                         door Aad K

Op jacht naar Zweedse snoek

door Aad Kouwenberg

Nog enkele dagen dan is het zover en vertrekken we met 6 man naar Zweden om daar achter de Zweedse snoeken aan te gaan. We vetrekken 1 mei en blijven daar tot 10 mei. Na een aantal weken niet snoeken, heb ik iedere avond meer moeite om in slaap te komen. Was het maar zover, die eerste worp, die eerste Zweedse snoek tja soms vliegen de weken voorbij, maar helaas nu even niet!

                       


John

                       


Aad

                       


Liekele

                       


Ton

                       


Krijn

                       


Albert Alle voorbereidingen zijn getroffen, de boten staan opgetuigd klaar, de motoren hebben een beurt gehad, de lagers van de trailers zijn gecontroleerd, het kunstaas is waar nodig van nieuwe dreggen voorzien en de hengels opgetuigd, kortom we zijn er helemaal klaar voor.

We zullen vissen op ca. 80 km van Vastervik en hebben ditmaal gekozen voor een aantal grote en middelgrote binnenmeren, met de mogelijkheid als hier de vangsten tegenvallen om binnen een uur in de scherentuin te kunnen vissen. We zijn op deze locatie terecht gekomen via e-mail contacten met een Zweedse visgids. Deze heeft voor ons het huisje besproken en zal ons een dag in onze eigen boten gidsen. We hopen van hem bij aankomst te vernemen waar op dat moment de beste vangsten geboekt worden, op één van de meren of in de scherentuin.

De verwachtingen? Ja wat zijn die eigenlijk, diep in mijn hart en dan spreek ik denk voor ons allemaal, veel en grote snoek elke dag weer 9 dagen lang, maar of dit uitkomt? Ik had deze verwachtingen ook toen we enkele jaren geleden met 13 man naar Lough Mask in Ierland vertrokken. Daar aangekomen sneeuwde het, de wind is 7 dagen lang stormachtig geweest en de temperatuur niet boven de 8 graden. De snoek lag waar wij ze niet vinden konden en we gingen naar huis met een totaal van nog geen 25 snoeken en 13 man aan de drank… Ik weet dus dat het taai kan zijn en dat je de weergoden ook tegen kunt hebben.

Vanuit Zweden zullen we na iedere visdag via e-mail een verslag doen om jullie te laten weten of de verwachtingen uitkomen. We nemen een computer, digitale camera en mobiele telefoon mee en zullen hopen dat de techniek ons niet in de steek laat. Hopelijk zullen we een paar mooie foto’s kunnen meesturen van fraaie snoeken. Aangezien we uitsluitend met kunstaas aan de slag gaan zullen we natuurlijk laten weten welke jerk-baits, pluggen en rubber het beste scoren zodat de lezers van Total Fishing bij een toekomstige trip naar Zweden het juiste kunstaas kunnen meenemen.

Tijdens deze vakantie zullen we tevens een bezoek brengen aan de ABU fabriek waarvoor ik tijdens de visma een uitnodiging kreeg. Na een leuk en enthousiast gesprek met Bjorn Everman van ABU Zweden, nodigde hij ons direct uit voor een bezoek, waar wij natuurlijk van harte gebruik van maken. Hij vroeg ons ook om de nieuwe ABU EON te testen. Deze reel met een aantal revolutionaire nieuwigheden zou ervoor moeten zorgen dat we nog betere worpen kunnen maken? Nou dat zullen we dan nog wel eens zien meneer Everman.

Wat ons betreft zijn we er klaar voor en kan het niet snel genoeg 1 mei zijn. Het idee om weer het Zweedse water op te varen, omgeven door (ongerepte) natuur met nergens het geluid van een rijksweg, met hoog in de lucht de altijd aanwezigen roofvogel die alles onder hem in de gaten houd, geloof me dit is een ervaring die ik elke snoekvisser gun. Ook al komen de verwachtingen van die grote vissen niet uit we zullen ervan genieten elke dag en elk moment! Wij zullen in ieder geval proberen u van onze trip te laten meegenieten. Sportgroeten van John, Liekele, Krijn, Ton, Albert en Aad en alvast tot 1 mei….