**KLAAR**          Ook de wrakvisserij           kent zijn slechte dagen!

Ook de wrakvisserij kent zijn slechte dagen!

Door Joop Folkers

Het weerbericht zag er 8 december j.l. perfect uit. Wind 3 tot 4 uit richtingen tussen zuid en oost. Een graadje of 5 met veel zon. Topcondities voor een verre wrakkentocht dus. Al snel werd besloten eens een dagje met de Specialist2 mee te gaan. Een topper onder de sportvissersboten langs de Nederlandse kust.

                       


“Alles is dubbel aanwezig”

De boot, een 12 meter lange en 5 meter brede catamaran werd enkele jaren geleden gebouwd in de South werf op het eiland Wight. Aangedreven door 2 stoere Yanmar motoren die gezamenlijk maar liefst 700 pk’s produceren, kanjert dit uitgebalanceerde stuk vernuft met een gangetje van ruim 20 mijl net zo makkelijk naar de Engelse kust. De cabine heeft veel weg van een cockpit. Alle apparatuur is dubbel aanwezig, valt er een set uit, dan kan er gewoon worden doorvaren op de “reserve”apparatuur. Naast het paradepaardje, de Lowrance X16 heeft men ook nog gekozen voor een Koden kleurendieptemeter. “Als er maar vis gevangen wordt!” Daar gaat het tenslotte om. Als onze klanten het naar hun zin hebben dan zijn ook wij weer dik tevreden” aldus een immer enthousiaste eigenaar Leen van Maarleveld. Buiten de organisatie van zijn Specialist2 heeft Leen ook nog eens zijn handen vol aan het runnen van zijn Ahoy Hengelsport in Rotterdam zuid.

               

“Een zomers plaatje van de SpecialistII”

 

Schipper deze dag was Willem Verwaal. Een zeer ervaren jongen die naast zijn grote hobby het zeevissen, ook zeer geinteresseerd is in alles wat met wrakken te maken heeft. Wim heeft naast de standaard wrakken dan ook nog een “speciaal boekkie” met heel wat “jokertjes”zoals hij ze zelf noemt. Wrakken die nauwelijks bekend zijn en zeker niet in de gebruikelijke wrakregisters voorkomen. Maar, ondanks deze jokertjes kun je toch geen vanggaranties geven, aldus Willem. Je moet het geluk hebben dat je er een school gul op een wrak zit. Daarbij moeten ze ook nog eens azen! Ik heb al zat meegemaakt dat een wrak vergeven was van de vis, maar dat er alleen wat steenbolk werd gevangen. Onbegrijpelijk maar waar. Ook andere wrakken in de omgeving zaten volgens de Lowrance X85 afgeladen met gul. Maar het spul aasde gewoon niet. Op de terugweg maakte ik toch nog even een paar driffies over de eerder bezochte wrakken en ja hoor nu was het wel prijs. Iedere drift leverde 12 kromme hengels en dito gullen op! Ja ook hier geldt dus de wet van het bekende fluitje.

                                                                       

       
“Vis bijt niet op commando”

Maar goed, na een aantal wrakken rond de 25 mijl te hebben aangedaan, bestond de vangst uit wat schamele steenbolken, een enkele gul en dikke schar. Wim trok zijn speciale boekkie open en zette wat dieper gelegen wrakken in de navigator. Nou geloof me ook daar op ruim 35 mijl was behoudens een enkele steenbolk geen visje te vangen. “Op zijn minst onbegrijpelijk”zo briesde Willem. Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Maar je ziet het als het spul niet aast ben je uitgepraat! Ook nu werden op de terugweg nog wat bekende wrakken aangedaan en daar vingen we dan gelukkig nog wat gulletjes. Kijk, zo kan het dus ook. Je hebt echt geen garantie dat je met een dikke klus vis thuis komt! Maar de pret was er niet minder om. Iedereen had zichtbaar genoten en daar gaat het tenslotte om nietwaar. Natuurlijk doen we het nog eens dunnetjes over! Afwachten, of ze dan wel trek hebben.

                                                                       

       
“Op de terugweg toch nog wat gulletjes”

De Specialist2 is een echte topboot. Heerlijk stabiel en dankzij zijn speciale bouw kan er ook met een minder goede zeegang goed worden doorgevaren. Er zijn zowel binnen als buiten zitplaatsen aanwezig. De boot biedt met zijn 60 m2 meter ruimte aan 12 sportvissers.

Voor meer info over boekingen kan men altijd bellen naar Ahoy Hengelsport 010-4842997.

ANDEREN LAZEN OOK