**KLAAR**              Met                 kunstaas op de winde.

Met kunstaas op de winde.

door Piet Driessen

Dat witvissers geregeld windes vangen is alom bekend. Dat er echter in de zomerperiode ook gericht met kunstaas op deze mooie vis gevist kan worden is minder bekend. Toch is het een rover die in de top 5 staat van de gevangen vissen bij de roofvisvissers en dan vooral op de Nederlandse rivieren.

                       

Michel weet ze ook te vinden

Het belangrijkste element van het succesvol belagen van deze rover zit in de (hoge) snelheid van het gevoerde kunstaas.
Een andere belangrijke voorwaarde is dat we zeer kort in de oever moeten vissen, omdat de winde daar verschillende uren per dag op jacht is naar het speldaas dat dit jaar is geboren. Hij of zij zal dan ook vaak te vinden zijn tussen waterplanten die in de oever staan en op plaatsen waar b.v. beekjes in de rivier uitkomen. Als we gericht op deze rover vissen zal ook regelmatig een baars of snoek zich aan ons kunstaas vergrijpen.

Ik schrik al niet meer zo snel als een snoek aanbijt, maar als een winde uit het niets als een zilveren flits op het kunstaas knalt is dat toch even kicken. Verder kunnen deze rovers ook nog een mooie lengte halen en zijn ze op wat lichter materiaal ook erg sterk. Ik vis het liefste met een hengel van 1.80 tot 2.20 lengte en daarbij een lijn van ongeveer 18/00 nylon of 10 ponds dynema. Verder altijd een (zeer dunne) stalen onderlijn voor het geval onze vriend snoek zich vergist.

                       

Met hoge snelheid de oevers uitkammen is ook voor die oude, solitair levende baars vaak onweerstaanbaar

In het verleden vingen we windes bijna alleen met spinners, vooral ook omdat wij altijd dachten dat het toeval treffers waren. Tegenwoordig vangen we ze ook heel gericht én goed met kleine (ratel)pluggen en zelfs spinnerbaits. De spinners die we gebruiken zijn tot maatje 4 en kleine spinnerbaits met, bij voorkeur, een langwerpig blad. Plugjes tot 5 cm zijn ook perfect te gebruiken mits ze gezien de hoge snelheid waarmee we ze binnenvissen, kaarsrecht blijven lopen. Want dat doen lang niet alle pluggen, weten we inmiddels. Een killer blijven de luidruchtige maniac ratelplugjes.

Vis uitsluitend in de oevers en zorg dat de snelheid hoog blijft met het binnen draaien. Wat rode bucktail of wol aan je spinner of spinnerbait geeft vaak wat extra aantrekkingskracht. Ditzelfde doen wij ook bij kleine plugjes. Maak de laatste paar centimeters even rood met een watervaste stift.

                       

Ook spinnerbaits werken soms erg goed

Zit er ook roofblei op je stek, dan maak je met deze manier van vissen ook daarop een meer dan serieuze kans. Hou dan wel rekening met snoeiharde aanbeten!