**KLAAR**                Kleur bekennen

Kleur bekennen

door Co Sielhorst

We gaan naar het zandgat aan de rivier, gewapend met een paar plughengeltjes en wat kunstaas. Vanaf de vlonder valt er een heel interessante hoek van het water te bestoken. Ik heb nogal wat klein spul bij me. Gezien de diepte wil ik verticaal vissen.

Tegen de tijd dat ik iets gemonteerd heb heeft mijn vismaat de eerste mooie baars al te pakken. Ik begin dapper langs de vlonder het water met een jig af te harken. De baarzen doen het, dus kom maar op.

Mijn maat vangt baars nummer zes en ik sta nog steeds vol vertrouwen te peuteren.
Vismaat vangt nummer zestien en ik sta nog steeds te peuteren, alleen niet meer vol vertrouwen. Uiteindelijk ga ik overstag, de jig doet het niet. Ik hang er ook een plugje aan, ook Rapala, zelfde model, zelfde formaat alleen prachtig oranje.

Mijn vismaat vangt nummer zesentwintig. Ik ben stomverbaasd, of ‘verbaarst’ dat is denk ik de overtreffende trap. Die trap krijg je alleen bij het vissen op baars. Zelfs als ik naast hem sta en precies hetzelfde traject afvis en hetzelfde tempo draai, gebeurt er nog steeds helemaal niets, terwijl hij de ene na de andere baars vangt.

Ligt dat aan mij of hoe zit dat. Ik durf het bijna niet te vragen maar doe het toch. We ruilen van plug. Ik mag even de baarskleurige tweelingbroer van mijn oranje plugje gebruiken. Ik draai na de eerste worp een paar meter en ik voel al een aanval, ik versnel iets en de eerste hangt. Mijn vismaat doet zijn uiterste best, denkt nog dat hij het wel kan met mijn plugje.

Ik sta nu slag op slag gewoon baarzen te vangen. Mijn vismaat doet nog steeds zijn uiterste best maar er gebeurt helemaal niets. Voor mij is het allemaal duidelijk, alleen de baarskleur scoort vandaag.

Zijn kleuren belangrijk dus? Zeer zeker, is mijn conclusie. In ieder geval vandaag.
Ik geef mijn maat zijn baarskleur weer terug in ruil voor een baars. Ik ga even iets heel anders doen.

                       


Kleur niet belangrijk? Ook Piet Driessen denkt daar heel anders over…