**KLAAR**                Kanaalsnoekbaarzen in de zomer                   (1)

Kanaalsnoekbaarzen in de zomer (1)

door Frank Caes

Snoekbaarzen op kanalen is niet echt in trek bij de doorsnee snoekbaarsvisser. Nochtans zijn hier, afhankelijk van de tijd van het jaar, mooie vangsten te boeken. De zomer bijvoorbeeld, is een toptijd op de kanalen.

Elk jaar opnieuw verheug ik me op de opening van het roofvisseizoen begin juni. Vele jaren begon ik het nieuwe roofvisseizoen op de rivieren of op de plassen. Sinds enkele jaren probeerde ik enkele grotere kanalen en kwam tot de verrassende vaststelling dat ik hier nog beter scoorde dan op voornoemde viswaters. Vooral de snoekbaars deed het hier uitstekend.

                       


“Hier verheug ik mij iedere zomer weer op..”

In deze periode van het jaar dient men de snoekbaars niet ver uit de oever te zoeken. We vissen maximum op een diepte van 4 meter. Wetende dat vele kanalen meer dan 10 meter diep kunnen zijn vissen wij toch bijna pal tegen de oeverzone, simpelweg omdat ze daar nog rondhangen na hun paaiperiode.

Laat de levend- of doodaasvissers vanaf de oever maar hun records verbreken inzake ver werpen en ver vissen. Zij gooien hun aas bijna allemaal in de nabijheid van de vaargeul. Akkoord, zij vangen ook wel hun visje maar wedden dat jij op het einde van de visdag veel meer vis op het droge hebt gebracht !

                       


“Eentje pal uit de oever…”

Meestal starten wij met het trollen met kunstaas. Zeker in deze periode is dit een van de meest succesvolle manieren om snel te weten te komen waar en op welke diepte de snoekbaars zich bevindt. Ieder vist met één hengel in de hand, zonder tweede hengel in de steun. Waarom, simpelweg omdat je dan niet constant je bijhengel hoeft in de gaten te houden, zodat je jezelf 200 % kan concentreren op die ene hengel. En zeg nu zelf, beleef jij plezier aan het uit het water halen van een snoekbaars die al een halve minuut ligt te spartelen aan je tweede hengel. Je hebt visueel of gevoelsmatig zelfs gedeeltelijk of geheel je aanbeet gemist. Akkoord, ik doe het soms ook nog, maar alleen op van die dagen dat bijna niets werkt en je moet gaan experimenteren qua diepte of kunstaas.

                       


“Met één hengel meer concentratie…”

Als we trollen vis ik doorgaans en zeker op snoekbaars, de plug tamelijk strak tegen de bodem. Doch in deze periode van het jaar en zeker wanneer het water tamelijk helder is, maken ze er geen enkel probleem om jouw verleidelijke plug een meter boven hun ligplaats beet te nemen. Dit geeft dan ook vaak loeiharde aanbeten en geen hangers, zoals wij deze noemen. Wanneer we enkele aanbeten hebben gehad, maken velen de fout om verder te varen. Keer terug en bestook, tot vervelens toe, deze stek nog een aantal keren. Je zal zien dat er nog meer te vangen zijn. Trol in deze periode gerust met een snelheid van 4 à 5 km/u. Dit is echt niet overdreven en je vist hierdoor enkele kilometers per dag meer wat garant staat voor meer vis.