**KLAAR**            Bijzondere vangst!

Bijzondere vangst!

Door Dik Enklaar

Dirk Wim den Besten uit Hierden, sportvisser van De Snoek uit Harderwijk, deed onlangs een heel bijzondere vangst. Tijdens het vissen met kunstaas op snoek in een van de ondiepe weteringen in Flevoland pakte een meerval de nepvis. Een kort maar enerverend ‘gevecht’ volgde waarna de meerval, die maar liefst 1 meter 36 bleek te zijn, zich overgaf. Na het maken van een foto werd de grote vis weer teruggezet in zijn element.

Navraag bij de Nederlandse Vereniging Van Sportvissersfederaties (NVVS) en de Organisatie ter Verbetering van de Binnenvisserij (OVB) leerde dat deze vangst toch als zeer bijzonder moet worden beschouwd. Vooral dat de vis, tijdens het snoeken op ondiep water, is gevangen aan kunstaas komt zelden voor en is heel bijzonder voor deze viseter.
Een meervalvangst in de grote rivieren ligt meer voor de hand dan in een ondiep water in Flevoland. De grootste in Nederland aan een hengel gevangen meerval werd in 1997 in de Biesbosch door een sportvisser verschalkt, die vis was 1.86 m lang. Toch zijn al eerder meldingen uit Flevoland bij de OVB binnen gekomen. Een van de laatste meldingen betrof een grote meerval die met een automatische vuilgrijper op de kant was gezet nabij een stuw bij Ketelhaven. Daarvandaan kwam ook een eerdere melding van een sportvisser die een meerval aan een aasvis had gevangen. De herkomst van deze meervallen is vrijwel zeker de (voormalige) OVB-viskwekerij bij Lelystad.

                       
Door de OVB zijn enkele jaren lang meervallen gekweekt. Vooral het warme water van de Flevocentrale werd gebruikt om de jonge vissen op te kweken. Naast de kweek in het warme water werd er ook op de vijvers van de kwekerij bij Lelystad meerval gekweekt. Bij het aflaten (het leeg laten lopen) van de vijvers, konden kleinere vissen soms in het afwateringskanaaltje terechtkomen, en vandaar weer op andere weteringen en sloten. Op deze wijze heeft een kleine hoeveelheid meerval zich kunnen verspreiden over Flevoland. Het wel of niet uitzetten van de beschermde meervallen was destijds onderwerp van discussie, uiteindelijk werd besloten om de kweek te staken en geen meerval uit te zetten.
Het door Dirk Wim den Besten gevangen exemplaar van 136 centimeter is vrijwel zeker zo’n ontsnapt exemplaar, en onderhand dus een oude vis.