**KLAAR**            Belly Basics: alles               over de bellyboat (3)

Belly Basics: alles over de bellyboat (3)

door Johan Caneel .

Kunstaas/horizontaal
Bij het ‘horizontaal’ vissen kun je natuurlijk ook shads gebruiken, maar dan met een lichtere loodkop of een andere loodmontage waardoor de shad de actie van een plug gaat vertonen.

Pluggen die tot 1 of 3 meter diep gaan zijn goed te gebruiken, rekening houdend met de afstand waarover geworpen wordt en de snelheid van het binnenhalen. Ook grote pluggen zijn inzetbaar, maar vergen veel inspanning en zwaarder materiaal. Spinners zijn een prima kunstaas om de kanten uit te vissen, evenals spinnerbaits.

                       


“Je favoriete dieplopende plug gebruiken kan wel, maar vergt veel inspanning”

Drillen en landen
Het drillen is een aparte sensatie. De vis duikt onder je door, springt recht voor je ogen uit het water en spat met de staart het water in je gezicht. Goed materiaal is een absolute must. De slip moet zijn werk perfect doen in combinatie met de (top)actie van de hengel. Een grote vis die duikt, zul je met de hengel moeten volgen. Je steekt dan de hengel in het water en volgt de vis zo goed mogelijk. Daarbij zul je waarschijnlijk leuke pirouettes maken. Om de vis te sparen mag de dril niet onnodig lang duren, maar anderzijds is een vis die niet moegestreden is lastig te landen.

Daarmee zijn we bij het landen aangekomen. Aangezien men zich in een belly geen overbodige bagage kan permitteren, laten we het schepnet thuis. Er moet dus met de hand worden geland! Dit vereist een doortastende greep, zonder aarzeling of twijfel. Dit voorkomt bovendien het haken van andere objecten dan de bek van de vis. Laat de (onder)lijn met rust, want door deze vast te pakken kan de vis alsnog de haak lossen. Dit heb ik helaas te vaak moeten ervaren. Breng de moegestreden vis langs de belly, pak hem in één keer in zijn nekvel en til de vis uit het water. Daarna kun je ten behoeve van het onthaken de kieuwgreep toepassen. Bij grote vissen kun je soms niet anders dan direct de kieuwgreep toepassen, maar dan moet de vis daar rijp voor zijn. Houdt er rekening mee dat de vis meer capriolen zal vertonen dan eenmaal op het land of in de boot. Het water blijft heel dichtbij!

                       


“Ondiep lopende pluggen vissen heel plezierig vanuit een bellyboat”

Accessoires
De belly roept al snel aanpassingen op. Omdat veel vissers reeds een boot gewend zijn, ontberen ze een aantal zaken die om een oplossing vragen. De handel heeft daarop ingespeeld en zodoende kunnen we indien gewenst overgaan tot de aanschaf van bijvoorbeeld:

Een hengelsteun (rod holder).
Een houder voor de dieptemeter, zowel voor de conventionele modellen (depth finder mount) als voor de Buddy (Fishing Buddy Holster).
Viskorf of bewaarzak (Float Tube Creel).
Hengellijn om de hengel veilig te stellen als deze te water raakt (Rod Leash).
Diverse pompen (Tube Inflater Gun / Hand Pump / Double-Action Pump).
Speciale ankers voor de belly.
Een ‘aanhangbelly’ voor elektromotor en accu.

                       


Naast deze specifieke belly-accessoires is het verstandig te voorzien in:
Een goede zonnebril, omdat je laag op het water zit.
Clip voor een onthaker, arterieklem, mes of tangetje.
Drinken en eten in een waterdichte compacte verpakking.
Een waterdicht fototoestel (indien gewenst).
Een reparatieset voor het waadpak.
Een mobiele telefoon.

Voordelen van de belly:
Onbereikbare stekken kunnen worden bevist (waar boten niet kunnen komen).
Makkelijk te vervoeren, zeker wanneer de belly niet is opgeblazen. Dit biedt mogelijkheden voor de vakantie!
Milieuvriendelijk.
Geen beschadiging van rietkanten en oevers.
Geen mechanische perikelen.
Geen dure brandstof nodig.

Nadelen van de belly:
Alleen achterwaarts kunnen varen.
De bewegelijkheid is beperkt.
De af te leggen afstanden zijn beperkt (500 tot 1000 meter per uur).
Er kan geen schepnet (van formaat) worden meegenomen.
Bij harde wind moeilijk mee te varen.
Stromend water moet worden gemeden.

Samenvatting
De belly is echt iets voor ondernemende vissers. Stort je echter niet zondermeer in dit avontuur. De mogelijkheden zijn erg groot, maar ‘keep it simple’. Probeer eens een belly te lenen om na te gaan of het iets voor jou is. Koop weloverwogen en niet alles in één keer. Gebruik zoveel mogelijk hengelsportspullen en kleding waar je al over beschikt en beslis over een eventuele nieuwe aanschaf op grond van eigen ervaring en persoonlijke voorkeur. Op deze wijze houdt je de kosten in de hand.

                       


Een vriend met dezelfde afwijking is een pré. Zowel voor het nemen van foto’s, waar thuis iedereen met ongeloof naar kijkt, als voor het uitwisselen van ervaringen en het samen beleven van dit fenomeen. Doen zich onverwachte situaties voor dan is een mobiele telefoon een must, maar een ‘vismaat’ een uitkomst.

Neem de uitdaging aan en voel je als een vis onder de vissen!

               


Lees verder deel: 1 2 3

 

         

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Gezien bij ...
Willem Moorman -
image description
Vernieuwde Busters
Marc Borst -