Kikkers het hele jaar door

Kikkers het hele jaar door 

Door Berthil Bos

Een beestje dat altijd in verband met Nederland wordt gebracht is natuurlijk de oer-Hollandse kikker. We noemen ons landje ook niet voor niets 'Kikkerlandje'. Wij als sportvissers hebben het geluk dat we vaak in de natuur onze hobby bedrijven en kunnen deze prachtige springveren dan ook regelmatig bewonderen.

Onder water zien kikkers er naar mijn menig altijd iets onbeholpen uit met die lange poten, maar snel zijn ze wel. Dit is ook wel nodig om te overleven want niet alleen de mens houd van kikkerbilletjes. Onze roofvissen zijn er ook niet vies van en laten een dergelijk lekker hapje niet schieten.


Deze gestreepte boevenbende maakt het de snoek wel erg moeilijk.

Vooral in het voorjaar, als Kermit veelvuldig in het water aanwezig zijn om zich te vermenigvuldigen, zijn de rovers hier soms volledig op gefocust. Wij kunnen dan hierop anticiperen door imitaties van dit beestje te presenteren, aan in de meeste gevallen de snoek. Dat deze replicanten ook door de vis als kikkers worden gezien laten we even in het midden, maar aanvallen doen ze die dingen wel.


De Magnum Toad is wel een hele grote kikker, maar Esox lust hem wel.

Al vele jaren voert PIKE MASTER LURES een mega kikker, de Sizmic Magnum Toad, die als hij een kikker moest imiteren, ik met een geweer het water op zou gaan, zo groot. Toch vangen deze kikkers als de beste, zowel werpend als trollend achter de boot.

Het brede silhouet valt natuurlijk goed op van onderen en de twee schoepstaarten geven veel trillingen af. Nu de R weer in de maand is zijn de Hollandse kikkers onder de modder verdwenen, maar dat wil niet zeggen dat het silhouet ook niet in deze tijd geliefd is.

Integendeel zelfs. Door de breedte en het afgeplatte lijf kan je dit soort rubber uiterst langzaam presenteren, wat vooral in de koudere maanden en bij gelokaliseerde snoeken erg effectief is.


De Tournament Baits Kikker is ook in het niet-kikkerseizoen zeer geliefd bij de snoek.

PML heeft voor deze techniek een wat kleinere Kermit, de Tournament Baits Kikker van 18 centimeter. Dit rubberen beestje is geweldig te werpen en met een speciale bevestigingwokkel, de zogeheten BFT FlexXhead zonder loodgewicht, kan je een stek ontzettend nauwkeurig en langzaam uitkammen.


Het complete setje van kikker en de gewichtloze BFT FlexXhead wokkel voor een trage presentatie.

Je gebruikt dus geen loodgewicht, maar de dreg van de stinger bepaalt welke zijde van de kikker richting bodem wijst. Door nu wat met je hengeltop te spelen, kan je hem op de vierkante meter dresseren en moet een snoek in de buurt wel erg stevig in zijn vinnen staan, wil hij niet toehappen.


Met één haakboog...


...tussen de billen geklemd.

Op de foto’s laat ik een montage zien, waarbij je de dreg niet in het rubber hoeft te prikken, maar de dreg tussen de twee kikkerbilletjes klemt, waardoor hij veel gemakkelijker loskomt. Ga eens kikkeren en beleef sensationele dagen, ook in de winter.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -