image description

Kayak Jagers 57 Noorwegen kayakavontuur 2017 (3)

Kayak Jagers 57  

Noorwegen kayakavontuur 2017 (3)  

Door Daniel van der Post  

In deze Bay of Monsters zien de kabeljauwen er trouwens anders uit dan daarbuiten. Of dat nou door de paai komt of doordat ze langere tijd in zo’n baai verblijven?

We zijn er eigenlijk tot op de dag van vandaag nooit achter gekomen. Buiten (in het fjord en op zee) hebben ze het normale kenmerkende tijgerprintje. Waarbij ze de ene keer wel veel roder van kleur zijn dan de ander keer. De waarschijnlijke oorzaak is dan voedsel of het kelp.

Maar binnen die baai lijkt het eerder op een soort camouflagejasje maar soms ook zelfs een bijna wit tijgerprintje. We hebben ons verbaasd over die onderlinge verschillen en ik ben benieuwd of hier iemand meer vanaf weet. Kan een kabeljauw zijn huid (kleur) aanpassen aan de omgeving waarin die leeft ??


Kabeljauw uit het baaitje, met een vreemd (beetje viezig) uitziend kleurpatroon. 


Bijna witte kabeljauw uit hetzelfde baaitje.


Meter kabeljauw van net buiten de baai met een 'normale' tekening.

Groot aas, grote vis
Zo af en toe gedurende de gehele twee weekse trip hebben we ook met groter kunstaas gevist. Denk daarbij aan shads van minimaal 15 centimeter, maar ook aan bijvoorbeeld de Crazy Daisy van Westin. Welke dan slepend word aangeboden op een metertje of 30 met een zware snoekhengel (St Croix Avid Inshore 15-30 Lbs).

Je hebt zo’n zware stok dan ook echt nodig aangezien het kunstaas 300 gram weegt. Die 300 gram heb je ook echt nodig als je het enigszins slepend in de buurt van de bodem wilt houden.

Je vangt er dan wel beduidend minder vis op maar je maakt wel meer kans op een heilbot of een wat grotere kabeljauw. Een aantal van mijn grotere kabeljauwen tot en met 100 centimeter zijn dan ook op deze wijze gevangen.


Kabeljauw(tje) van net geen meter op de Crazy Daisy van Westin.

Heilbot
Ondanks verwoede pogingen door een aantal uit onze groep hebben we op kunstaas geen heilbot weten te foppen. Wel kreeg ik een volger op Crazy Daisy welke dan weer mooi is vastgelegd met de waterwolfcamera. 

Toch heb ik weldegelijk mijn allereerste Heilbot(je) weten te vangen uitgerekend in de Bay of Monsters. Op een levende haring waar telkens min of meer aan wordt gesabbeld, dan weer even wordt gepakt maar telkens ook weer word los gelaten. Dit tafereel herhaalt zich meerdere malen en de minuten verstrijken totdat ik uiteindelijk wat meer weerstand en gewicht voel.

Ik zet de haak en tot mijn verbazing komt er niet veel later een heilbot van 60 centimeter boven. Toch nog een heilbot!. Heel blij mee natuurlijk en weer gauw haar/zijn vrijheid teruggegeven.


Yessss, toch nog een heilbot(je) gevangen vanuit de kayak.

Zeeforel
In al die jaren dat we naar Noorwegen zijn gegaan word er altijd wel zeeforel gevangen door de groep. Soms slechts een aantal maar dit jaar was het echt top met de visserij op zeeforel. Liefst 50 tot 70 stuks zijn er door onze groep gevangen en dat is echt goed te noemen. Zeker als je bedenkt dat er maar zo af en toe gericht op word gevist.

Een aantal 60 centimeter+ exemplaren en veel vissen tussen de 40 en 50 centimeter maar natuurlijk ook het nodige kleine spul. Het is altijd een bijzonder leuke visserij op licht materiaal, vissend met kleine pluggen, lepels en wobblers. Ze springen en vliegen alle kanten op zodra ze gehaakt zijn en vormen een leuke afwisseling in onze visserij.

Er is veel afvoer van smeltwater in de periode dat wij er zijn geweest. Wat zeker zal hebben bijgedragen aan de goede vangsten. Zelfs de kleinste zoetwaterstroompjes die overal naar beneden sijpelen zijn mogelijk en vaak ook gebleken goede zeeforelspots, daar de zeeforel vaak bij zulke zoetwateruitstromen zijn voedsel zoekt. Echt een aanrader als je eens wat afwisseling wilt hebben in je Noorse visserij.


Erg leuke visserij op licht materiaal! De Goby 14 gram van Westin deed het bijzonder goed bij deze zilveren rakkers.


De grote koolvissen op licht materiaal blijven me het meest bij van deze trip.


Af en toe een sneeuwbuitje..

Eind conclusie
Het is een super trip geweest voor een ieder van onze groep en hebben een topvisserij beleefd. Qua weer hebben we het goed getroffen, wel wat koud de eerste dagen met vorst en sneeuwbuien.
Ook veel zon en zo nu en dan meer wind dan gewenst (tot zes Bft). Maar de meeste dagen was het gemiddelde zo rond de vier Bft wat prima is, daar je altijd wel in een fjord ergens goed kunt vissen.


Lekker kabeljauwtje..

Regen hebben we er nauwelijks gehad (alleen op de laatste dag) dus kortom een fantastische trip en een hoop mooie ervaringen rijker. Qua visserij om maar eens wat te noemen: vijf van de groep van zes hebben een meter koolvis gevangen. Daarnaast nog meerdere 90 centimeter+ koolvissen, vier of vijf meter kabeljauwen en best wat 90 centimeter+ exemplaren.


Wat een power!

Mooie pollak maar geen echte uitschieters, de grootste vis was voor Niek met 85 centimeter, veel exemplaren waren zo rond de 60 tot 70 centimeter. Zeeforel van 66 centimeter (2x) en dus een heilbot(je) van 60 centimeter.


Kabeljauw op een Westin Great Heron.

Noorwegen is en blijft een schitterend land in meerdere opzichten waar we op zeker terug naar toe gaan.

Tot slot een filmpje met onderwaterbeelden van deze trip.

Met vriendelijke groet,
Daniel van der Post

Wilt U meer weten of heeft U een vraag / opmerking omtrent dit artikel of wilt U meer weten over het vissen vanuit een kajak dan kunt U altijd een mailtje sturen naar info@danielsfishingexperience.com of een kijkje nemen op mijn website Daniels Fishing Experience.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De Allrounder : Krulstaartje
Willem Moorman -
image description
Roofvistopper in spe ...
Willem Moorman -