image description

Kayak Jagers 53 Snoeken op de Vinkeveense plassen

Kayak Jagers 53

Snoeken op de Vinkeveense plassen 

Door Daniel van der Post

De Vinkeveense plassen liggend net onder Amsterdam bij het plaatsje Vinkeveen: zéker niet de eenvoudigste locatie om de snoeken te belagen.

Desondanks is het wel een zeer fraai, uniek en vooral uitdagend water wat Nederland rijk is.

De Vinkeveense plassen zijn ontstaan door de veenafgravingen welke vroeger plaatsvonden en hebben daardoor ook het unieke karakter gekregen. Het gebied bestaat hoofdzakelijk uit een Noord en een Zuidplas met daarin en rondom vele aangelegde eilanden.

Er zijn stukken bij die knetter diep zijn (tot ruim 50 meter!) maar ook juist hele ondiepe stukken met een weelderigere planten groei. Juist die afwisseling in structuur en begroeiing maakt dit water tot een uitdagend visgebied.


De Vinkeveense plassen anno 2017.

Een water wat overigens tegenwoordig door menselijk ingrijpen vaak erg helder is, maar of dat nou de visstand ten goede komt? Vroeger was dit een top gebied voor het vissen op snoek en snoekbaars en werd dit ook zwaar bevist. Tegenwoordig staat het vooral bekend om zijn moeizame visserij. Maar wel met prachtig donker gekleurde snoeken, door het bruinige maar dus heldere veenwater.

In 2014 werd op deze locatie de Hobie Fishing Worlds gehouden, waaraan ondergetekende ook mocht mee doen (zonder al te veel succes!). De Hobie Fishing Worlds is het officieuze wereldkampioenschap kayak vissen vanuit een Hobie kajak. En nu anno 2017 vind er hier op dit water wederom een grote wedstrijd plaats: het Europees kampioenschap vissen vanuit een Hobie kayak of te wel het Hobie Fishing European Championship.

Ook daar zal deze jongen één van de deelnemers zijn en vandaar ook dat ik wat oefensessies heb gehouden op de Vinkeveense Plassen. Ik zal eerlijk zijn: na 2014 was ik er ook nooit meer geweest! En waarom zou je ook als er zoveel betere wateren zijn in ons kleine landje.


Juist na een felle bui, een prachtige regenboog op de Vinkeveense plassen.

Na er dus een aantal jaren niet meer te zijn geweest is het toch altijd interessant om te kijken of er in die jaren wat veranderd is. Nou, eigenlijk vrij weinig zo op het eerste gezicht en de visserij is er onveranderd nog steeds lastig.

Maar toch vielen me wat dingen op, het water was minder helder dan ik had verwacht (nog steeds wel twee meter zicht). Maar dat komt misschien ook wel doordat ik er nu in juli/augustus vertoefde en een aantal jaren geleden was dat wat later in het jaar. Dat er misschien nog wel veel meer kleine baarsjes zitten dan in 2014.

Het formaat van die baarsjes is zo rond de 20 centimeter en dat is voor Nederlandse begrippen toch wel echt mini. De snoeken laten zich moeilijk foppen maar dat lijkt me vooral door het aantal snoek te komen en minder door bijvoorbeeld dressuur.


Net voor de bui…

Maar als je nou echt wilt weten wat er onder het oppervlak gebeurt, biedt de Waterwolf camera uitkomst. Dankzij het relatief heldere water lenen de Vinkeveense plassen zich ook perfect om deze gadget in te zetten.

Dat is ook precies wat ik heb gedaan, en dat levert naast fraaie beelden ook zeer veel nuttige info op! Niet alleen kan je zien welk kunstaas en kleur de meeste interesse opwekt. Maar ook qua dieptes waar de snoek zich graag ophoudt, levert het veel info op.

Daarnaast is ook goed te zien hoeveel baars er zit op sommige plekken aanwezig is en het formaat er van. De combinatie van een goede fishfinder zoals de Lowrance Carbon HDS 9 en de waterwolf camera is dan ook goud waard.


Een baars imitatie zoals Percy the Perch scoort goed op de Vinkeveense plassen. (Zeker de Official Roach kleur)

Een goede vraag en natuurlijk ook iets wat seizoengebonden is maar ook iets waar het heldere water een rol in speelt. Natuurlijk zal je tussen de planten snoek aantreffen, zeker daar waar het fonteinkruid staat. Maar de waterwolf beelden laten ook zien dat er veel snoek ligt tussen de vijf en acht meter op de diepere stukken naast de ondiepe plateaus.

En dat is best logisch daar ze juist daar voor de prooivis zoals baars in het schemer liggen (twilight zone) en dus niet zichtbaar zijn.

Op de waterwolf beelden is duidelijk te zien dat beneden de vijf meter het al gauw donkerder word. De snoek kijkt naar boven naar het licht toe en de prooivis naar beneden naar het donkerte toe. De snoek zal dus zijn prooi wel goed waarnemen maar andersom zal de prooivis niks zien.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat ik daar de meeste snoeken heb gevangen. Op de grens naar het ondiepe maar nog wel in het diepere gedeelte in die zogenaamde schemer zone. Maar ook de stukken met fonteinkruid leverde snoek op. Al is dat wel wat meer zoeken en nauwelijks zichtbaar op je fishfinder waar er vis zit.

Voor de wedstrijd niet echt ideaal maar wat te denken van het open water boven het diepe, waar de grotere snoeken hangen in die twilight zone. Hier zal je voornamelijk de grotere snoeken aantreffen die niks of weinig hebben te vrezen van soortgenoten.

Tijdens de wedstrijd welke een maand later is dan de voorbereidende sessies van juli/augustus kwamen bij mij de snoeken juist van het ondiepe en niet van het diepe.


De beste snoek (97 centimeter) die tijdens de voorbereiding naar boven kwam. Gevangen bij een onderwater bergje met 15 meter water er om heen. (Westin Shad Teez 22centimeter in de kleur Salted Herring)

Welke kleuren kunstaas op de Vinkeveense plassen? Natuurlijk zal je op helder water zoals dat van de Vinkeveense plassen goed uit de voeten kunnen met natuurlijke kleuren. En dat leverde ook goed vis op, denk daarbij aan zilver/goudkleurige kleuren maar ook aan baarsimitaties of een combi hiervan.

Percy the Perch scoorde op de Vinkeveense plassen dan ook goed en vooral de Official Roach kleur (dat is de gouden kleur). Maar ook de kleur geel met zwart deed het bij mij in de voorbereiding van dat Europees kampioenschap goed.

Dat wist ik nog vanuit 2014 toen Sebastiaan Verkerk vertelde dat geel vaak goed scoorde bij hem. En dat ook showde met een vangende gele Shad Clone, of was het nou een oude Fox replicant?

Maakt niet uit, maar ook anno 2017 deed de gele Westin Ricky the Roach SL/ST in de kleur ‘Fire Perch’ het gewoon erg goed. Daarnaast deed en zal het nog steeds goed doen de bruin met goud paling imitatie van Savage Gear het daar ook altijd top. En nooit vergeten..spinnerbaits bijvoorbeeld zwart met oranje zoals de Monstervibe van Westin.


Naast natuurlijke kleuren doet de kleur ‘Fire Perch’ van deze Ricky the Roach het goed.

Hieronder kan je nog een video zien welke ik met behulp van de waterwolf camera’s heb gemaakt. En zal de uitleg/beschrijving in dit artikel meer tot de verbeelding spreken.

Het interessante van de waterwolf beelden die op de Vinkeveense plassen zijn geschoten ten opzichte van bijvoorbeeld het Volkerak. Dat ik wel volgers heb op de Vinkeveense plassen maar wel beduidend minder dan op het Volkerak. Of te wel op de Vinkeveense plassen heb ik verhoudingsgewijs meer aanbeten op het kunstaas dan op het Volkerak.

In totaal is het een compilatie van zes visdagen op de Vinkeveens plassen waarbij me ook duidelijk werd. Dat zelfs wanneer je met het juiste aasje op de juiste plek bent het niet ook altijd snoek oplevert. En dan kunnen die Vinkeveense Plassen toch bijzonder taai zijn!

Ik hoop dan ook maar dat het tijdens het Europese kampioenschap een beetje snoek weer is. 

PS: Inmiddels is de wedstrijd geweest waarbij de auteur op een verdienstelijke derde plaats is geëindigd. Mijn best vangende snoekaasje? Juist, de 14 centimeter Ricky the Roach in de kleur :Lively Roach. 
 
Till the next adventure….

Heeft U nog vragen of opmerkingen aan de hand van dit artikel dan kunt U altijd een mailtje sturen naar info@danielsfishingexperience.com of als U vragen hebt over het vissen vanuit een kajak neem dan gerust eens een kijkje op mijn website Daniels Fishing Experience

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De Allrounder : Krulstaartje
Willem Moorman -
image description
Roofvistopper in spe ...
Willem Moorman -