image description

Kayak Jagers 51 Westin W3 Powerstick review

Kayak Jagers 51 

Westin W3 Powerstick review 

Door Daniel van der Post

Een review van een hengel serie die oorspronkelijk voor het zoute is ontworpen. Echter het blijkt ook een ware topper voor de zoetwatervisserij te zijn. Ja ja, zal je misschien denken, hier komt weer zo’n goedkoop verkooppraatje..  

Echter, ik ben echt van mening dat deze hengelserie voor kayak- en bellybootvissers echt een mooie optie is. Zeker ook gezien het prijskaartje die aantoont dat een goede hengel niet duur hoeft te zijn!!

Het is ondertussen al weer bijna een jaar geleden dat deze jongen zijn naam met het welbekende Scandinavische merk Westin mocht verbinden. Een logische vervolgstap is dan dat je jezelf ook (nog) meer gaat verdiepen in onder andere de grote collectie hengels die dit mooie merk heeft te bieden.

Zo gezegd zo gedaan, maar kom er al snel achter dat Westin toch wel een zeer groot assortiment heeft als het gaat om hengels. Echter als het gaat voor het gebruik van zo’n hengel vanuit een kajak word de keuze al een stuk eenvoudiger.

Voor het gebruik vanuit een kajak ligt de ideale lengte (afhankelijk van de gekozen vistechniek) zo tussen de 1.70 meter en maximaal 2.20 meter Bij het werpend vissen, wat bij mij verreweg favoriet is ben ik altijd opzoek naar hengels van minimaal 1.90 meter tot ongeveer 2.15 meter.

Daarnaast is een belangrijke voorwaarde dat het handvat niet te lang moet zijn doordat je overwegend een zittende positie hebt in je kajak hebt. Een te lang handvat zit dan simpel gezegd in de weg, en dat willen we natuurlijk niet hebben.

Na vele hengels te hebben bekeken (al dan niet online) en onderlinge verschillen te hebben afgewogen. Plus het feit dat ik een werp hengel zoek die geschikt is voor het betere snoek werk, kom ik terecht bij de W3 Powerstick serie.

Er zijn twee varianten in deze reeks welke beide voor gebruik vanuit een kajak maar ook bellyboot geschikt zijn. De 2.02 meter lange (6.9 ft) 10- 30 gram versie en de zwaardere 15 – 50 gram welke een lengte heeft van 2.10 meter (7 ft).

De zwaardere variant is mijn eerste keuze als het gaat voor het (werpend)vissen op snoek met groot rubber. Het is in de praktijk echter altijd afwachten wat een hengel nou precies aankan als het om het werpgewicht gaat.

Bij de 15-50 gram was ik vooraf een beetje bang dat deze te licht zou zijn voor het vissen met bijvoorbeeld de 16 centimeter ShadTeez en vooral voor de 22 centimeter lange variant. Maar de hengel is dusdanig strak dat deze zeker meer aankan dan wat erop staat vermeld.

Het is inmiddels mijn favoriete snoekstok en vind deze perfect om met bovengenoemde maten van de ShadTeez werpend te vissen.

Zelfs de 27 centimeter ShadTeez hangt regelmatig aan de speld maar dan merk je wel dat je aan de limiet zit van wat de hengel aankan. Echter voor de 22 en 16 centimeter lange Westin shads is deze hengel echt zeer geschikt. Je werpt dan afhankelijk van het loodgewicht wat bij mij meestal niet zwaarder is als 20 gram dan met respectievelijk zo’n 45 tot 80 gram.

De 27 centimeter Shad Teez weegt 107 gram wat dan inclusief loodkop neerkomt op zo’n maximaal 120 gram. Daardoor durf ik te stellen dat alles tot 100 gram perfect is te werpen met deze W3 Powerstick.

Vandaar ook dat dit mijn favoriete snoekhengel is geworden zeker in combinatie met de lengte 2.10 meter en het feit dat het handvat een goede lengte heeft. Daarnaast bestaat de blank uit één deel welke in het handvat word geschoven.

Persoonlijk ben ik altijd fan van blanks die bestaan uit één deel daar het ten goede komt van de gevoeligheid/actie. Het mooie van de gehele W3 serie dat ze prijstechnisch zeer vriendelijk zijn, wat ook de populariteit verklaart. Je krijgt gewoon heel veel hengel voor een scherpe prijs en dat spreekt mensen altijd aan.


Koolvis 90 centimeter.

Voor de zoutwater visserij is deze serie echt top en heb er in Noorwegen vele kabeljauwen, koolvissen en pollakken mee gevangen. Geen kleine visjes maar serieuze mannen of vrouwen.. tot wel een meter in lengte. Daar heb ik met de zwaardere van de twee ook met de iets kortere en lichtere versie gevist.

De lichtere variant is ideaal voor het vissen met kleinere softbaits maar ook met bijvoorbeeld pluggen, lepels en wobblers. Je kan er werpend mee vissen maar ook diagonalen of verticalen dankzij zijn iets kortere lengte van 2.05 meter. Maar zeker ook zeer geschikt voor een visserij als bijvoorbeeld de zeebaars om het wat dichter bij huis te houden.

Voor op het zoete vind ik hem wat minder geschikt en net even wat te grof voor de werpende visserij op baars en snoekbaars. Wat ook niet vreemd is daar hij eigenlijk voor de zoutwater visserij bestemd is. Nee, daar zijn weer andere hengels, ook uit bijvoorbeeld de W3/W4 of de W8 serie meer voor geschikt.

Wanneer je op zoek bent naar een wat zwaardere (snoek) hengel voor gebruik vanuit de kajak of bellyboot voor op het zoete of zoute dan is de 15-50 gram hengel een mooie optie.

Het zijn tweedelige hengels waarbij de deling in het handvat zit zodat de blank zelf uit één deel bestaat.

De hengels zelf hebben een krachtige blank opgebouwd uit ‘Toray’ high performance carbon. Het zijn hengels met een zogenoemde top-actie en beschikken over een gevoelige snelle top. De blanks zijn afgewerkt met een goede kwaliteit geleide-ogen en molenhouder.

Kortom, de W3 Powerstick zijn mooie hengels voor een scherpe prijs waar je veel en lang plezier aan kunt beleven.

Daniël van der Post

Wilt U meer weten over dit onderwerp of over het vissen vanuit een kajak dan kunt U altijd een mailtje sturen naar info@danielsfishingexperience.com of een kijkje nemen op mijn website Daniels Fishing Experience.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Roofvistopper in spe ...
Willem Moorman -
image description
De Allrounder : Winters karperen
Willem Moorman -
image description
Val trollend de ondieptes aan.
Willem Moorman -