image description

Kayak Jagers 43 Westin Shad Teez

Kayak Jagers 43

Westin SHad Teez 

Door Daniel van der Post

Al vele jaren heeft het werpend vissen met rubber mijn voorkeur, daar je er zo makkelijk mee kunt variëren in zowel diepte als snelheid. Zodoende kun je vanuit de kayak zeer makkelijk hele gebieden snel of juist zeer traag afvissen. Daarnaast blijkt het ook een uitermate effectief stukje kunstaas wat ‘gewoon’ veel vis oplevert.

Vele varianten qua model, kleuren en formaat hebben er door de jaren heen aan de speld gehangen van mijn hengels. Er steekt er echter toch één bovenuit als het om pure vangkracht gaat.

Het zal om en nabij een jaar geleden zijn dat ik ben begonnen met het vissen met de inmiddels legendarische Shad Teez van het Scandinavische merk Westin.

Ik kreeg destijds enkele exemplaren opgestuurd van de bedenker van deze mooie shads, Luc Coppens himself, met de aardige doch duidelijke mededeling “Probeer deze maar eens, ze zijn goed.”

Luc en zijn team hebben het na een lange testperiode, waarin telkens kleine veranderingen werden aangebracht, voor elkaar gekregen om misschien wel de ultieme shad te creëren.

Ik begin ze te gebruiken in het najaar van 2015 op het alom bekende Volkerak. Eerst alleen in de 22 & 27 centimetervariant in voornamelijk natuurlijke kleurstellingen daar dat perfect pasten bij het heldere water.

Vanaf de eerste minuut dat ik ze te water liet, groeide bij mij het vertrouwen in deze shad. Niet alleen zien ze er prachtig uit met zeer fraaie (en natuurlijke) kleurstellingen.

De realistische ogen, maar vooral het zien én voelen zwemmen deden mij direct overtuigen. Zo flanken deze softbaits heel fraai waardoor ze voor bijvoorbeeld de snoek onweerstaanbaar worden. Elke flankbeweging geeft een mooie spiegeling die goed door rovers kan worden gezien.

Door de combinatie van de flinke schoepstaart en samenstelling van het rubber worden er flink wat trillingen veroorzaakt. Tevens voel je deze trillingen/zwembewegingen ook perfect terug in de hengel. Dat is iets wat ik persoonlijk altijd graag heb want je krijgt daardoor een goed idee van wat er onder het wateroppervlak gebeurt wanneer je bijvoorbeeld de shad laat versnellen of vertragen.

Maar er is meer! De staartwortel is hol waardoor er een beetje lucht in blijft hangen met als resultaat dat de shad perfect is uitgebalanceerd en exact horizontaal in het water hangt. En dat heeft op zijn beurt dan weer een meer natuurlijkere zwembeweging tot gevolg.

Een vis zwemt tenslotte ook recht door het water en niet met zijn staart naar beneden. Het zijn mede deze details die ervoor zorgen dat de vangstkracht zo ongelooflijk goed is.

Mijn vertrouwen in deze shads is dan ook enorm. En in deze visserij is vertrouwen hebben in je kunstaas een zeer belangrijke factor. Mede door het getankte vertrouwen met de grootste maten ben ik toen ook de andere kleinere varianten gaan gebruiken.

Eerst vooral de 9 en 12 centimeter versie voor de werpende visserij in het voorjaar op zowel baars als snoekbaars.

De 9 centimeter versie op een lichte loodkop van 5 of 7 gram blijkt een ware topper voor de baarzen op het ondiepe.

De 12 centimeter versie vis ik vaak op loodkoppen vanaf 5 tot 21 gram op het ondiepe maar ook tot een diepte van een metertje of 7.

Het aantal vissen wat ik met deze combinatie heb mogen vangen is dusdanig dat ik eigenlijk geen andere shads meer gebruik met een schoepstaart.

Er word hooguit wat gewisseld met kleurtjes en loodgewichten maar dat is het dan ook wel.

In de late zomer ben ik meer gaan vissen met de 16 centimeter versie van de Shad Teez.

Deze maat gebruikte ik eigenlijk nauwelijks, maar blijkt achteraf misschien wel de meest allround versie van de Shad Teez familie te zijn.

Zelfs baars is niet vies van dit formaat rubber om over de snoekbaarzen nog maar te zwijgen.

Maar zeker ook de snoeken zien deze softbaits wel zitten en heb er afgelopen nazomer zeer fraaie exemplaren mee kunnen foppen.

Vertrouwen hebben in je kunstaas is zoals ik al eerder aangaf zeer belangrijk en dat vertrouwen krijg je vanzelf wanneer je gaat vissen met deze mooie inmiddels legendarische shad van Westin.

Daniel van der Post

Voor vragen of meer informatie over het vissen vanuit een Hobie kajak kunt U altijd terecht op mijn website: Daniels Fishing Experience. Voor meer informatie over de Westin producten kunt U terecht op de volgende website: Westin-Fishing.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Roofvistopper in spe ...
Willem Moorman -
image description
De Allrounder : Winters karperen
Willem Moorman -
image description
Val trollend de ondieptes aan.
Willem Moorman -