Kayak Jagers 35 Hunting down the Volkerak Queen (6)

Kayak jagers 35

Hunting down the Volkerak Queen (6)

Door Daniel van der Post 

In het voorgaande deel van deze Volkerak special beschreef ik al dat ik de grote shads, zoals de Fox Rage Pro natural classic 28 centimeter, wilde voorzien van een grotere staartdreg om het aantal missers terug te dringen.

Naast een grotere staartdreg, maatje 1/0, heb ik de shads tevens voorzien van nog een extra treble haak welke ter hoogte van de buik is gemonteerd.


28 centimeter Fox Rage pro natural classic.


Waarom de extra treble haak in de buik? Na het bestuderen van de waterwolfbeelden waarop duidelijk is te zien dat de snoek telkens puur de kop of in ieder geval de eerste helft van de shad aanvalt.

Door dan juist een extra (treble)haak in dat voorste gedeelte van de shad te plaatsen zou de inhakingskans aanzienlijk moeten toenemen.  

Inmiddels zijn we een paar sessies verder en de resultaten liegen er niet om. Doordat ik met vrij zware tot gewoon echt zware loodkoppen vis (tot wel 120 gram) hebben de extra haken geen of nauwelijks waarneembare negatieve invloed op de zwemactie van het rubber.

Ik mis echter nog steeds aanbeten maar het zijn er wel duidelijk minder dan afgelopen weken waarbij het opvalt dat de meeste snoeken worden gehaakt op de extra treble haak die aan de buikzijde is geplaatst.

De extragrote staartdreg lijkt weinig toe te voegen en ik zit er zelfs over te denken om deze in zijn geheel weg te laten. Waarom? Twee redenen eigenlijk.

De eerste is omdat ik er gewoon weinig snoek mee vang en dan kan je hem net zo goed weglaten. De snoek zal (misschien) ook minder wantrouwend zijn door het ontbreken van deze haak??

De tweede en belangrijkste reden is dat ik geregeld vrij diep tot serieus diep vis, afhankelijk waar de meeste aasvis zich laat zien. Ik wil geen bijvangst van snoekbaars hebben daar deze het misschien niet gaat overleven.


Ze worden groter! Fraaie dame van 97 centimeter. De sterretjes is geen Photoshop maar een fout in de camera. De instelknop stond niet juist.De eerste meter (103 centimeter) snoek van 2016 is binnen en gevangen op 18 meter diepte.

Hoe diep vis je dan? In de video's viel het me al gauw op dat de grotere snoeken telkens van het diepe kwamen en dan heb ik het over 10 meter en dieper.

Na dit verschijnsel diverse keren te hebben meegemaakt heb ik mijn visserij daarop aangepast en ben meer op het diepe gaan vissen. Eerst tot een meter of 10 tot 12 en de laatste paar keer nog dieper, tot wel 20 meter!

Nu begrijp je ook meteen waarom ik geen bijvangst van snoekbaars wil hebben, op zo’n diepte is het gewoon niet wenselijk om een snoekbaars te haken.

Niet dat ik veel snoekbaarzen vang met een 28 centimeter shad maar in het voorgaande deel is te zien dat ze wel degelijk een shad van dit formaat pakken. Die snoekbaars kwam overigens van 8 tot 10 meter.

Met het zakken van de temperatuur is ook de aasvis dieper gaan zitten en vindt mijn visserij vooral plaats rond de diepere putten die het Volkerak rijk is. Natuurlijk worden de ondiepe stukken en de taluds ook nog bevist maar veel valt daar, althans voor mij, niet te beleven.

Vandaar dat er al gauw wordt uitgeweken naar de diepere delen. Ik ga niet zeggen dat ze er massaal op duiken maar de laatste sessies komen er telkens mooie snoeken boven. Nog niet de enorme monsters maar wel exemplaren van rond de meter.


Nog een mooie al vrij dikke dame van net geen meter van het diepe geplukt.Het Volkerak ligt er weer prachtig bij.


Ik kijk er al erg naar uit naar wat de komende sessies gaat brengen, qua vangsten maar ook wat betreft de video en waar de aasvis zich bevindt. Tevens wil deze jongen weer wat ‘nieuwe’ stukken van het Volkerak gaan verkennen.

Het enige nadeel van het zo diep vissen is dat camera niet echt mooi beeldmateriaal oplevert. Het is er behoorlijk donker en de aanvallen en volgers zijn soms lastig te zien toch heb ik wederom een video toegevoegd met leuk en interessant beeld materiaal. Waarvan trouwens het meeste is vastgelegd tot maximaal een meter of 10 diep.Till the next adventure……………

Heeft U nog vragen of opmerkingen omtrent dit artikel of heeft U vragen over het kajakvissen in het algemeen dan kunt U altijd een mailtje sturen naar daniel@yakfishing.eu
Met vriendelijke groet van Yakfishing member,
Daniel van der Post

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (18 )
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars : Slechtste seizoen ooit! (2)
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -