Kayak Jagers 30 Hunting down the Volkerak Queen

Kayak jagers 30 

Hunting down the Volkerak Queen 

Door Daniel van der Post 

Na het toch wel onverwachts volbrengen van de zoektocht naar de ‘magische’ 50 centimeter baars begon het bij mij eigenlijk al snel te kriebelen om aan nieuwe uitdaging te beginnen.

Het leuke van het gericht vissen op een bepaalde vissoort en zeker wanneer je probeert om de grote exemplaren op te sporen is dat je zeer veel opsteekt van die specifieke visserij.


Tijd voor een nieuwe uitdaging.


Uiteindelijk helpt je het om een betere visser te worden, zodoende ben ik afgelopen jaar dan ook een stuk wijzer geworden qua baars visserij op groot water, maar tegelijkertijd ben ik ook de eerste om toe te geven dat er voor mij nog steeds veel te leren valt op baarsgebied.

Het is een visserij die ik zeker zal blijven beoefenen en hopelijk verbeteren de komende tijd maar naast het baarsgebeuren is de tijd daar om aan een nieuwe uitdaging te beginnen waarbij ik me beperk tot één groot majestueus water: het Volkerak


Het Volkerak is een mysterieus water.


Het Volkerak is een ontzettend groot water (zeker voor de kajak) dat altijd een bepaalde aantrekkingskracht op me heeft gehad dat zich dan weer moeilijk laat uitleggen.

Denk dat het te maken heeft met het feit dat juist hier op dit water mijn eerste zoetwater kajakervaringen zijn opgedaan.

Zeker de eerste paar keer was ik echt overdonderd door de uitgestrektheid ervan die ik daarvoor alleen maar kende van de zeebaarsvisserij op de Ooster- en Westerschelde.

Het is een beetje mysterieus water waarvan bekend is dat er echt grote vissen in voorkomen die zich over het algemeen maar moeilijk laten verleiden.

Het water is er vaak kraakhelder en mede daardoor zijn de vissen er meestal bijzonder mooi en donker gekleurd.


Prachtig donker gekleurde snoekbaars welke tijdens het snoeken vol voor een spinnerbait ging.


Over het algemeen is het op dit water althans voor mij sowieso al een uitdaging om überhaupt iets te vangen aangezien het er ook ontzettend taai kan zijn. Soms bevestigt de uitzondering de regel en kan het er onverwacht goed zijn.

Je weet van te voren eigenlijk nooit hoe het er precies voorstaat en dat heeft zo ook weer zijn charmes. Het onverwachte en de onvoorspelbaarheid dragen er mede toe bij dat we wekelijks weer terugkeren naar de waterkant.

De uitdaging
Het is dan ook voor deze kajakvisser een heel mooi uitgestrekt en vooral afwisselend gebied qua diepteverloop en -structuur om juist hier aan een nieuwe missie te beginnen, namelijk de zoektocht naar de echt grote snoek dames, de heersers van het Volkerak of te wel de Queen van het Volkerak.

Met groot bedoel ik minimaal 120 centimeter en eigenlijk nog groter maar dat durft deze bescheiden jongen nog niet hardop te noemen…daar ik al weet dat het een bijzonder lastige missie gaat worden.

Heb er al vele malen gevist in de afgelopen jaren en weet daardoor dat deze nieuwe zoektocht een flinke opgave wordt die best zomaar eens een paar jaar in beslag kan nemen.


Kenmerkend Volkerak-snoek(je) met prachtige kleuren en tekening.


Er zijn specialisten die ze wel geregeld vangen maar zover is deze jongen nog lang niet, het is voor mij een grote puzzel die ik ga proberen te ontrafelen.

Het is de perfecte manier om dit schitterende water beter te leren kennen en hopelijk te doorgronden waar de grote dames zich ophouden gedurende de verschillende jaar getijden.

Op dit moment bevinden er zich in mijn hoofd voornamelijk vragen van 'hoe, wat en waar' en heb ik vooral veel zin om antwoorden te gaan zoeken op deze vragen.

Naast de visserij op (grote) snoek zal ik tegelijkertijd -en daar is afgelopen maanden al een begin mee gemaakt- het gebied gaan loggen met behulp van mijn Lowrance HDS 7 Gen3 unit om zo’n een zeer gedetailleerde kaart te maken van het Volkerak.
Wat me uiteindelijk -althans dat is de bedoeling- gaat helpen in het zoeken naar stekken waar ik de dames kan verwachten.


Het Volkerak, mysterieus water waar nog echte monsters in voorkomen.)


Zal jullie de komende tijd zeker op de hoogte houden van mijn verrichtingen omtrent deze nieuwe uitdaging die ik ben aangegaan door geregeld stukjes te schrijven onder de noemer van Hunting down the Volkerak Queen.

Suggesties, tips met betrekking tot deze nieuwe zoektocht zijn altijd welkom.., of heeft u vragen in het algemeen over het vissen vanuit een kajak dan kunt U deze ook altijd stellen door een mailtje te sturen naar daniel@yakfishing.eu.

Met vriendelijke groet,
Daniel van der Post

Till the next adventure…

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (18 )
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars : Slechtste seizoen ooit! (2)
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -