image description

Karpervissen? Dit wordt jouw volgende stek

Er zijn veel plekken in Nederland waar je goed op karpers kunt vissen, vooral in de zomermaanden. Maar waar kun je nu het beste een stek zoeken voor de grootste kans op een geslaagde vissessie? 

Allereerst is het belangrijk te onthouden dat de karper te verwachten is op plekken waar natuurlijk voedsel te vinden is. Logisch natuurlijk, maar hoe weten wij waar de karper natuurlijk voedsel vindt? Let hierbij op afwijkingen onder het wateroppervlak, zoals verschil in diepte, menselijke bebouwing, waterplanten, etc. Grote kans dat hier karpers te vinden zijn.

In dit artikel hebben we de beste karperstekken voor je opgesomd, maar voordat je je naar de beste karper-spots begeeft, is het natuurlijk belangrijk de juiste materialen bij je te hebben. Er zijn speciale karperhengels die voor het statisch vissen geschikt zijn. Daarbij hoort uiteraard ook een speciaal soort werpmolen (vrijloopmolen), een goede lijn met weinig rek en een beetmelder. Maar vergeet ook het schepnet, onthaakmat en natuurlijk het geschikte aas niet! Goed karperaas is bijvoorbeeld maïs, bonen, boilies of tijgernoten. Op de vergelijkingssite ShopAlike vergelijk je snel alles voor de hengelsport.
 
Klaar om te gaan? Dit zijn de plekken waar jij het meeste succes boekt. 
 
Bij waterplanten of overhangende takken en struiken
Vijver of meertje in de buurt? Zoek dan een plek vlakbij waterplanten zoals rietkragen of lelievelden. Omdat een karper zich tussen deze begroeiing veilig voelt, zal hij gemakkelijker het aas oppakken. Vooral tijdens de zomer is de karper hier vaker te vinden.
 
Ook in de buurt van overhangende takken en struiken is een geschikte plek om te gaan vissen. Het natuurlijke voedsel voor de karper bestaat dan bijvoorbeeld uit vruchten of insecten die in het water zijn gevallen.
 
In de buurt van duikers
Duikers worden gebruikt om water van bijvoorbeeld een kanaaltje onder het land door af te voeren. Dit zie je bij vrijwel elk kanaal om de zoveel meter voorbij komen. Omdat deze duikers gemaakt zijn van beton en het afgevoerde water vaak iets warmer is, voelen karpers zich hier op hun gemak.
 
Palen, steigers, bruggen en sluizen
Zoals eerder geschreven is de karper te vinden in de buurt van menselijke bebouwingen. De houten palen van bijvoorbeeld een steiger vormen een natuurlijke voedselbron voor de karper omdat het hout allerlei voedsel aantrekt. Ook betonnen bruggen en sluizen zorgen voor een karper-spot. Beton houdt veel natuurlijk voedsel vast en het water is hier vaak iets warmer.
 
Bij aftakkingen en vaargeulen
Interessante aftakkingen zoals bijvoorbeeld de ingang van een haven zorgen voor ondiepe wateren waar je gegarandeerd een karper tegen zult komen. Daarnaast is een vaargeul op een kanaal of rivier een goede karperplek. De rand van een vaargeul heeft vaak een mosselbank of ander natuurlijk voedsel, waar de karper maar al te graag op af komt.
 
Naast deze mooie plekken om op karpers te vissen, is het handig om bijvoorbeeld gebruik te maken van een fishfinder or peildobber om de bodemverloop van het water in te kunnen schatten. In de zomer zoek je met behulp van een polariserende zonnebril naar de karper.