image description

Karpertips (8)

Karpertips (8) 

24 Waaraan zijn sprongen van karpers te herkennen?

Karpers verraden hun standplaatsen soms door luchtacrobatiek. Vaak ook doordat ze rollen aan de oppervlakte of doordat ze na het naar de bodem duiken een bellenspoor achter laten.

De sprong van een vis is vaak alleen maar hoorbaar, waarna de uitdijende kringen in het water zichtbaar zijn. Toch is vrij goed te bepalen of het hierbij om een karper ging. Karpers nemen tijdens het rollen en springen lucht mee, die ze bij het verder zwemmen vervolgens weer vrijgeven.

Wanneer er dus een karper gesprongen heeft, ontstaat er vrijwel altijd een kort, ongeveer een tot drie meter lang bellenspoor. De luchtbelletjes zijn meestal erg klein. Om deze sporen ook vanaf grotere afstand te kunnen herkennen, dien je bij het vissen en bij het verkennen van een water altijd een verrekijker bij je te hebben.

25 Waar krijg ik informatie vooraf?
        
Voordat een ervaren karpervisser in een vreemd water aan de slag gaat, verzamelt hij of zij eerst zoveel mogelijk informatie. Hij benut daarbij de volgende bronnen: wat kan de plaatselijke hengelsportwinkelier vertellen? Zijn er bevriende vissers die informatie kunnen geven? Is er eventueel in visbladen over dit water geschreven? Wat kunnen vissers langs de waterkant berichten? Internet? Forums?

Het is zeer zinvol om het water zeker één keer, maar liefst meerdere keren vooraf te bezoeken. Steeds opnieuw komen er nieuwe interessante details bovendrijven en elke nog zo kleine informatie is een nieuw puzzelstukje, dat op een later moment bij kan dragen aan het succes aan het water. De beste informatie over onbekende wateren en hun bijzonderheden krijg je door gesprekken met andere vissers.

26 Waar zijn de karperstraten?

Karpers leggen bij hun zoektochten naar voedsel steeds weer dezelfde routes af. Om die reden wordt ook gesproken over ‘karperstraten’. Deze zijn met name te vinden in grotere wateren zoals kanalen en rivieren.

Waar deze vreetsnelweg precies langs gaat, hangt echter af van het voedselaanbod in een bepaald water. Het hangt er vanaf welk voedsel de karpers in hoofdzaak tot zich nemen. Doorgaans zijn dit larven, mosselen, slakken en andere kleine dieren, maar ook het afgezonken brood op een eendenvoerplek en voerboilies van vissers horen hier bij.

Op die plekken waar de karpers dit voedsel regelmatig tegen komen, daar komen de halteplaatsen van hun zoektochten. Omdat maar zelden te zien is waar karpers hun natuurlijke voedsel tot zich nemen, moet je vooral letten op plekken waar regelmatig karpers gevangen worden of waar ze vaak springen.

Wanneer je in de nabijheid daarvan je aas aanbiedt, dan ben je al een heel stuk op de goede weg. Op zoek naar voedsel leggen karpers steeds weer hetzelfde parcours af.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De Allrounder 122 : Droog op karper
Willem Moorman -
image description
De Allrounder: Karper op de vaste stok.
Willem Moorman -
image description
Double hookup : ( Deel 2 )
Willem Moorman -