image description

Karpertips (21)

Karpertips (21)  

55 Ruiken of zien karpers beter in helder water?

Wanneer een water helder is, dan bekijken de karpers een aas ook nauwkeurig; maar hun smaak- en reukzintuigen zijn beter ontwikkeld.

Karpers kunnen hun voedsel ruiken en zien. Waarmee ze zich met name oriënteren, is afhankelijk van de omstandigheden aan het water, van het soort voedsel dat gevonden kan worden en van het uur van de dag. In helder zullen ze zeker ook optisch het aas opmerken. Omdat ze ook in troebel water zeer goed hun maaltje bij elkaar kunnen scharrelen, neemt het reukzintuig waarschijnlijk een belangrijkere plaats in.


Benjamin Gründer heeft deze grote spiegel al twee keer eerder gevangen.

56 Waarom pakt soms maar een enkele karper op een dag het aas?

Een aanbeet per dag is altijd nog beter dan geen enkele!

Waarschijnlijk zwemmen de karpers in ‘een-beet-wateren’ in groepjes rond. Het voer wordt door zo’n groepje compleet weggevreten. Gedurende een korte tijd wemelt het op de plek van vissen. Wanneer een vis uit de groep gehaakt wordt, dan vluchten de andere collega’s en komen misschien pas weer de volgende dag op de stek terug.

57 Hebben grote karpers plekken waar ze bij voorkeur azen?

Grote karpers azen weliswaar vaak op dezelfde plekken, vaste gebieden hebben ze echter niet. Ze schuimen veel eerder met regelmaat een rijtje verschillende voedselplekken af. Wanneer je ergens een grote karper kunt observeren, dan loont het in de meeste gevallen ook om hier een poging te wagen.

Het kan zijn dat de vis alleen heeft liggen zonnen, maar het is evengoed mogelijk dat ze hier op zoek was naar voedsel. In principe variëren de voedselplaatsen van de karpers in een water naar gelang het jaargetijde, de watertemperatuur en daarmee ook naar gelang het aanwezige, veelzijdige natuurlijke voedselaanbod.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
21% korting op 22.500 producten!
Willem Moorman -
image description
Nieuw aanbod voor het vissen op de Ebro
rudy.van.duijnhoven -
image description
De Allrounder 99 : ( Deel 2 )
Willem Moorman -