KarperPassie 257

KarperPassie 257

Door Co Sielhorst

De knoop is doorgehakt. De knop is om. Na de tiende dag neemt de pijn in mijn lijf wat af. Het voelt niet meer alsof ik door een stadsbus ben overreden. Het zeurt nog, maar ik ben wel wat gewend. Er liggen nog deegballen in de vriezer. Niet vergeten om ze eruit te halen. Het is nog steeds het zelfde deegje van vorig jaar. Ik heb er veel vertrouwen in.

Gevoerd heb ik nog niet. Geeft niet, ik heb vroeger vaker gewoon instant gevist. Op sommige wateren jarenlang gevist zonder voeren. Prachtige tijden gehad op Vinkeveen. Nét even te ver om met regelmaat te gaan voeren. Heb wél een ander leuk kunstje uitgehaald: kippenkorrels, geweldig. Een paar handen strooien en erop vissen met een deegbal van hetzelfde spul. Misschien is het tijd om op het fort iets nieuws te gaan proberen, maar nu nog even niet. Ik ga gewoon verder waar ik vorig jaar gebleven ben.

Het is weer schitterend weer. De zon staat een stuk hoger als bij de laatste keer op deze stek. Het is warm. Niet warm genoeg om zonder shirt te gaan zitten. Lijkt me ook niet verstandig, want ik ben al zo rood als een kreeft van de laatste dagen in de zon. Ik instaleer mijn vorstelijke zetel, standje lui. Deze stek heeft de ideale glooiing. Met ingeklapte achterpoten komt de rugleuning in een comfortabele hoek te staan.

De zon weerkaatst op het water dus ik krijg de dubbele dosis. Dit is niet echt lang vol te houden. Het begint al te prikken op mijn hoofd. Verbrande hoofdhuid ken ik. Wil ik niet. Ik ga zoeken in de auto. De achterbank is een soort kledingmagazijn. Hier kom ik vast iets tegen om mijn hoofd mee te bedekken. De bontmuts die in februari aangeschaft heb en een wollen muts. Nee, dat kan niet, veel te heet. Er staat weinig wind. Iets creatiefs met een zakdoek dan maar? Twee puntjes geknoopt voor een beetje model. Dat is de oplossing.

Ik heb al een paar keer een verdachte beweging gezien aan de overkant. Door de kijker zie ik rustig een gevlekte staart zwaaien. Dan trekt er een diepe V voor de kant langs. In de stille hoek springt een zeelt. Kenmerkend geklapper. Vak achter de meidoorn links een lome sprong. Karper! Mooier kan toch niet? Dan zie ik dat de grote bellenblazer ook actief is, op dezelfde plek als vorig jaar. Kan natuurlijk weer dezelfde vis zijn. Nét buiten bereik voor mijn zachte deegbal.

Ik voel dat het een keer gaat gebeuren. Vandaag misschien nog even niet, maar de dag is nog lang niet voorbij. De plompen schieten aardig op. Er liggen al een paar bladeren aan de oppervlakte. Ze zijn nog niet helemaal uitgerold. Het vettige waslaagje glimt van nieuwigheid. Over een paar weken ligt het hier weer helemaal vol met plompebledden.


De plompen schieten aardig op.

Het rumoer aan de overkant blijft mijn aandacht trekken. Allemaal paaiende snoek? Ik weet het niet. Heb het allemaal al eerder gezien. Brasem op heel ondiepe plekken. Na de woeste snoekenbruiloft brede oranje staarten. Vrijwel iedere vis is gek op kuit. Net als rijke notabelen slurpen ze kaviaar.

Leuke middag, veel gezien, maar dan is plotseling mijn rode zen-puntje weg. Ik haal uit en voel een bonk. Het contact is kort maar massief. De kale haak fladdert onder de top. Pas als ik een nieuwe deegbal om de haak wil kneden zie ik wat er gebeurd is. Ik heb een zeelt van drie schubben ontdaan.


Drie schubben.

Te weinig blad om de lijn hoog te houden. Volgende week is dat al beter.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
KarperPassie 243
Total Fishing Import -
image description
KarperPassie 280
Total Fishing Import -
image description
KarperPassie 279
Total Fishing Import -