Kantsnoek! (deel 94)

Kantsnoek! (deel 94) 

Door Sjak Kroet

Het is zondagochtend 21 december en met de kerst in het vooruitzicht begint een derde dobbersessie stroomafwaarts richting de rivier. Ik sta mijn doodaashengel op te bouwen.

Het is grijs buiten en door de massale regenval is de ondergrond hier aan de kant drassig waardoor slipgevaar tijdens het struinen niet uit te sluiten is. Het sportvisdecor ziet er mysterieus uit vandaag als de dobber via de stroomnaad in gang wordt gezet!  


Mysterieus…


De winter die vandaag officieel is begonnen, zal als de vorst echt intreedt veel ijspret opleveren nu grote delen van de weilanden blank staan. Ik weet niet precies wat de weerkaarten voorspellen maar de schaatsen kunnen dan echt uit het vet want een dergelijke waterplas is snel een ijsbaan.

Na dik een half uur slepen, op de hoogte van een veeboerderij, wordt mijn dobber zomaar uit het niets ondergetrokken en heb ik warempel beet!

Het gaat allemaal wel heel traag maar zodra ik de hoofdlijn iets aantik, verdwijnt het oranje bolletje uit beeld. Heel even wacht ik, wetende dat de enkel dreg alle druk zal opvangen tijdens de aanslag, en dan doorhalen.

Meteen kan ik de druk opvoeren want de lange kanthengel stuurt de snoek met gemak door het zandkleurige viswater. De dril is kort maar spectaculair en de snoek heeft de perfecte camouflage, zandkleurig zoals het viswater. Even uit laten spartelen en pakken maar, bingo!
 

Bingo!


Dreg lossen, fotootje maken, meten is weten… 72 centimeter en terugzetten deze kantsnoek. Lag gewoon tegen de stroomnaad vastgeplakt want de spiering werd zonder enige weerstand zoals bij koekhappen naar binnengezogen, haha.

Zo, vlug een nieuwe spiering er aan, een kop koffie drinken en door, want een volgende kansrijke zone nadert: de spoorbrug!


De spoorbrug!


Deze spoorbrug is een echte winterstek en heeft mij in de loop der jaren al verschillende metervissen opgeleverd. Vooral de achterzijde, het spoor over is top! Daar bolt het viswater op door een smalle vernauwing en is de uitgesleten stroomnaad minstens een halve meter dieper dan elders in de beek.

Langzaam kruipt mijn dobber naar de spoorbrug toe, het is nu of nooit: spieringtraktatie gratis afhalen! Maar geen snoek blijkt behoefte te hebben om überhaupt in beweging te komen, voor deze gratis decemberhap!

Zelfs niet onder het spoorbruggetje door, wat nu toch een heerlijk warme ligplek is, nu de winter aan de deur klopt.

Ik draai mijn snoekdobber terug en loop het spoor over om vervolgens achter de aanliggende duiker door te vissen. Langzaam laat ik de spiering de stroming inzakken, de dobber staat, bolt op en ploft naar nog geen 10 seconden snoeihard onder, pang weg is die!

Tjonge, liggen ze toch weer hier! Ik zoek contact met het oranje bolletje, richt de hengeltop en sla aan. Hangen, wat een topmoment zo vanaf de kant, zoals de oranje snoekdobber weerkaatst in het zandbruine viswater en stapsgewijs de dril lijkt te dirigeren.

De slip wordt niet zwaar getest en al heel snel heb ik een mooie zestiger aan de kant, die ook meteen terug kan, super!


Super!


Tja, het blijft echt kicken als je dobber zomaar verdwijnt, is toch verslavend volgens mij.

Na een kop koffie en een snelle Jelle die niet alleen voedzaam zijn tijdens de fietstrainingen maar ook de juiste energie geeft tijdens het struinend snoekvissen vanaf de kant, sta ik na drie weken slepend vissen in het laatste gedeelte van deze afwateringzone. De rivier nadert, nog een dikke kilometer te gaan.  


De rivier nadert…


Aankomende zondag vissen we vanaf hier verder tot aan de oevers van de rivier. Een fijne kerst allemaal en tot volgende week!
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Speed of Slowmotion: deel 2
Willem Moorman -