Kantsnoek! (deel 78)

Kantsnoek! (deel 78) 

Door Sjak Kroet 

Het is zondagochtend 31 augustus en naar een prima wielerseizoen op de weg, in het peloton van de Masters ( amateurs 40+ ), staat vandaag een eerste visochtend gepland! Het is wel effe geleden dat een kantsnoek mijn hengel deed doorbuigen vandaar dat de honger groots is, om mijn favoriete roofvis ‘de snoek’ weer op te speuren vanaf het kantje.
 
Goed de 'Rrrrr', zit nog wel niet in de maand maar die laatste 24 uur van augustus zien we dan maar gewoon als extra vistijd, die de kalender morgen gewoon naar 1 september helpt. Het snoekvissen is eigenlijk heel simpel vanaf het kantje op het kleine water waar ik vis.
 
Je moet nu vooral in de vroege uurtjes gaan vissen want zodra het middaguur op de klok verschijnt ligt als je een beetje pech hebt de hele meute stil en verroeren ze geen vin meer hahaha...
 
Veel materiaal heb je nu ook niet nodig tijdens het struinen. Een strak spinhengeltje met een betrouwbare vismolen, bezet met een gevlochten hoofdlijn, ondersteund door een 70 centimeter lange stalen onderlijn en een draagtasje met wat klein kunstaas, wat bij mij shads zijn, moet gedurende de ochtend voldoende zijn.

Vergeet vooral niet, je koffiekan en een goede onthaaktang mee te nemen, echt heel belangrijk! Een prima conditie is wel handig als je zoals ik, kilometers wil maken om de snoek aan de schubben te komen.

De eerste meters liggen inmiddels al achter mij en de shad die door de bovenste waterlaag van een kraakheldere beek zwemt geeft een zeer verleidelijk effect. De shad is donker bruin, 9 centimeter en heeft een uitbundige actie. Het is door de gigantische regenweek wel heel groen aan de waterkant. De varens die uitbundig schitteren in de ochtendzon zijn prachtig.


Varens…

Na het passeren van een eerste stuwtje zwemt mijn shad dwars door een baars zone en vang ik in een korte tijd drie baarsjes die diep gekleurd zijn, echt prachtig getekend deze rovertjes.

Ook een grotere baars meldt zich even later en brengt deze ochtend voor het eerst de spinhengel in een lichte boog. Wat een pracht baars, dik 30 centimeter en in een top conditie. Een dappere rover, die misschien wel tijdens het roofvissen gezien mag worden als een souvenir.  


Prachtige baars.

Naar het terugzetten van die pracht baars, barst er een hevige regenbui los, gelukkig sta ik onder de bomen en valt het allemaal wel mee. Prima moment voor een bakkie koffie altijd lekker in de vroege ochtend. Na het koffiemoment beland ik in de eindfase van deze ochtend in een afwateringszone.

Hier lozen meerdere slootjes het overtollige regenwater van de laatste tijd in de beek waardoor een ruige stroming ontstaat. Er staat misschien wel een snoek, die profiteert van dit natuurlijke element.

Langzaam vis ik met de shad door de stroming. Hoog houden is de tactiek waardoor een aanbeet van onderen tot de mogelijkheden behoort. En inderdaad bij de tweede inzet is het raak en schept een prima kantsnoek de bruine catcher van onderen,  vol in de stroming! Doorhalen……

De haak is gezet en een kromme hengel is een feit. Als de snoek meerdere malen opspringt uit het viswater en er een waar spektakel van maakt, is het sportvisgevoel weer vanouds, wat een super gevoel, echt kicken.

Kort daarna kan ik de vis in de nek pakken. Een mooie zestiger, donker gekleurd, puntgaaf getekend en steekt in een prima conditie. De enkele haak is snel gelost. Zo, effe vastleggen en snel terugzetten die groenjas!!


Die groenjas!

Ook ik ga terug naar huis, inpakken en wegwezen de autobaan op, de kop is eraf. Aankomende zondag 7 september, ga ik opnieuw vissen met kleine shads en zoek ik een grote waterverbinding op, waar eventuele vangkansen mogelijk zijn. De komende weken zijn de vroege ochtend uurtjes wat mij betreft nog het meest productief
Tot dan….

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -