Kantsnoek! (deel 65)

Kantsnoek! (deel 65)

Door Sjak Kroet  
 
Het is zondagochtend 6 oktober en de doodaashengel die vandaag de sleeproute van de aasvis dirigeert, staat al klaar. Geen shads of ander kunstaas aan de speld maar een zoute rakker onder de dobber…Die langzaam meedrijft, totdat de dobber onderploft!
 
Een hapklare snack, waar ook de grotere snoekdames graag in bijten. Zeker nu de dagen korter worden, zal de snoek regelmatig op jacht gaan en zich volvreten om de vetreserves voor de komende winter op te bouwen.
 
Als de koffie in de thermoskan zit en het brood gesmeerd is, trek ik de sardines uit de bovenste diepvrieslade. Mooie aasvissen van ongeveer 15 cm, perfect voor deze kantvisserij op snoek.
 
Mooie aasvissen…
 
Al snel dobbert de sardine, in het viswater van een beek. Stroomafwaarts, in de richting van de rivier. Een mooie looproute, op deze vroege zondagochtend. Ik loop als het ware gewoon mijn dobber achterna en probeer het maximale rendement te halen uit het viswater, door gebruik te maken van de stroomnaad. 
 
Ook de aasvis regelmatig een stukje terugtrekken bij hinderlagen waar je snoek verwacht, biedt vangkansen. De aasvis komt hierdoor even in de bovenste waterlaag terecht en zakt vervolgens weer langzaam en verleidelijk de stroming in, mee naar voren.

Hierdoor valt de sardine heel even gigantisch op en is het kort daarna misschien wel prijs, als je dobber de diepte inzakt! Zie het maar als koekhappen, ha, ha… Het is zwaarbewolkt en mistig maar gelukkig is de straffe oostenwind van de afgelopen week er helemaal uit.

Een hotspot nadert, daar waar een aantal duikers en een bruggetje het perfecte visdecor creëren voor snoek. Langzaam passeert de sardine de verschillende hinderlagen en vertraag ik het driftmoment, door de dobber beetje bij beetje af te remmen. 
 
Ineens is de dobber verdwenen:…'Weg'…Tegen het stuitje aangelopen…Wat een moment! Omdat ik met een takeltje vis zet ik direct de haak...Hangen! Een stevige dreun, gevolgd door een fikse sprint zijn de eerste signalen van de vis. Dan helemaal links van mij vandaan, probeert de snoek dwars door het groen, een duiker te bereiken, om de haak te lossen. 
 
Dit voelt prima…Maar de krachtstrijd is nog niet beslist! Langzaam probeer ik de druk op te voeren en komt de dobber weer boven drijven. Ik voel dat ze hevig met de kop slaat, om de enkele dreg te lossen. Een eerste glimp van de snoek…Whooo…, die gaat naar de meter! Zwaar verzet onder aan de kant…Nee, ze is los…!!
 
De dreg, die compleet is kromgebogen, verklaart de misser van zonet. Ook het stalen onderlijn is zwaar gehavend en beschadigd. Tja, dan zit er niets anders op.
 
Gewoon een nieuwe montage bevestigen, als je voor zeker wilt gaan, tijdens een eerst volgende dril! De dobber die spontaan van de hoofdlijn afglijdt, geeft een mooi plaatje in de herfsttijd. 'Vreemde eikel'.
 
'Vreemde eikel'.
 
Zodra de montage gefikst is, trek ik de thermoskan uit de draagtas. Zo, tijd voor een kop koffie, ze wachten maar even, eerst de inwendige mens bijvoeren! Wat een leven zo midden in de natuur: een kop koffie, boterhammetje erbij, even helemaal niks, puur genieten, ook dat maakt sportvissen zo leuk.
 
Een klein groepje wilde eenden kort aan de kant, pikken ook hun graantje mee en vinden het jammer als ik kort daarna weer opsta.
 
Een volgende sardine gaat te water en dobbert langzaam een zone bij een brug binnen. Meteen is er een tik op de dobber, een volgende tik, dan loopt de dobber met schokken langzaam onder het bruggetje. Ik twijfel, volg het signaal en haal toch maar door!
 
Tja, precies wat ik al dacht, een baars en die hangt wel prima. Binnen de minuut hangt ze voor de lens van mijn camera…Sardinekiller!
 
Sardinekiller! 
 
Puntgaaf rovertje, een centimeter of 30 die niet van het sardientje kon afblijven, prachtig visje. Als de stekelridder niet veel later weer lekker rondzwemt, sla ik de hengel over mijn linkerschouder… In de looppas, die auto staat nog een behoorlijk eindje terug stroomopwaarts! 
 
Aankomende zondag dobberen we gewoon weer vrolijk verder en is alles weer anders, als ik de Betuwestreek in trek! Ken daar een aantal prima snoekstekken om sardines te trakteren……
 
Wordt vervolgd!
 
Sjak Kroet