Kantsnoek! ( deel 62 )

Kantsnoek (deel 62)  

Door Sjak Kroet
 
Het is zondagochtend 15 september iets na de klok van acht uur als ik onder het genot van een dampende kop koffie het viswater van het riviertje aanschouw. Tjonge, echt een super viswater voor snoek, waar trefkansen vangkansen worden! Kilometers viswater, stromend langs talrijke rietkragen, verankerd door bruggen, stuwen en bochten die door de westenwind tot op de bodem zijn uitgesleten, wat een feest is dat.  
 
Uitkammen, meter voor meter vanuit de rietkragen vandaan, is hier de methode! De shad hoog in de stroming houden, is hier de techniek! Waarbij een loodkopje van 5 gram volstaat, om het juiste zweefelement te veroorzaken. Het eerste uur vliegt werkelijk voorbij en enthousiast zoals gewoonlijk, wordt de bruine shad geconcentreerd ingezet. Een grote bocht in het riviertje nadert, een moment waarbij de hakken net even iets dieper de grond in gaan.
 
Een bocht in het riviertje…
 
Je weet dat ze hier kunnen staan, loerend op een prooi! En wanneer ze een beetje los zijn, kun je er misschien wel meerdere scoren. Meteen wordt de shad gepakt…Tjonge, echt niet normaal, wát een binnenkomst is dit! De enkele haak pakt direct en geeft vertrouwen zodra de snoek van onder de kant vandaan tegen de stroming in de diepte opzoekt…Die hangt! Na een leuke dril met het nodige springgeweld, kan ik niet veel later het shadje lossen. Echt puntgaaf getekend, geen schub verkeerd aan deze zestiger...Terugzetten, shad controleren en vissen maar, het ruikt hier gewoon naar snoek! 
 
En inderdaad, niet veel later is het opnieuw raak, onder de kant aan de binnenzijde van de bocht. De spinhengel die de klap van de aanbeet opvangt, geeft tevens een automatische aanslag door naar het kunstaas, waardoor de snoek meteen hangt. Een spectaculair vismoment staat gelijk aan het ultieme sportvissen, ook al zijn het niet allemaal metersnoeken. Nee, de passie die je als roofvisser doorgeeft bij elke snoekvangst, maakt deze hobby leuk! Ook deze kantsnoek is nabij de zestig centimeter. In de nek pakken, kunstaas lossen….Opnieuw een puntgaaf exemplaar!
 
Puntgaaf exemplaar!
 
Als ook deze rover niet veel later weer lekker rondzwemt is een welverdiende kop koffie een prima beloning. Heel even de hengel op de kant, tas van de schouder en genieten van de omgeving…Fantastisch! Afgelopen vrijdag ben ik in de ochtend ook nog weggeweest om een aantal haventjes te bekijken. Gelukkig waren er enkele witvissers actief, die mij voorzien hebben van doorslaggevende informatie, zodra ik spieringen en sardines ga trakteren. Ik heb er een aantal nieuwe snoekstekken bij voor de komende winter….
 
De ochtend is voorbij gevlogen en na het koffiemoment besluit ik om te verkassen naar een brug, iets verder stroomopwaarts. Tja, je weet het maar nooit! De lek gebeten shad vervangen voor een nieuwe soortgenoot en fladderen maar. Ook op deze stek zegt mijn intuïtie: 'Het kan hier zo maar gebeuren!' 
 
Heel rustig laat ik de shad in de bovenste waterlaag, zo opvallend als mogelijk, terugkomen en wordt elke meter voor de brug uitgepeuterd. Zelfs het viswater onder de brug door wordt niet overgeslagen wat helaas geen vis oplevert maar wel een mysterieus plaatje!
 
Mysterieus plaatje.
 
Als ik kort daarna de kant oploop is de finishlijn voor vandaag bereikt en is de weg terug in de auto naar huis een feit. Een prima visochtend dacht ik zo, mij hoor je niet klagen! Aanstaande zondag struinen we verder door de Peel. Hopelijk zet de trend van vandaag een tijdje door…
 
Tot aan het kantje!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -