Kantsnoek! (deel 51)

Kantsnoek! (deel 51)

Door Sjak Kroet

Het is zaterdagochtend 29 december en met temperaturen die oplopen tot wel 12 graden in de namiddag, lijkt deze winterdag toch verrekt veel op een voorjaarsdag! Echt een wintermoment om actief naar snoek te gaan zoeken. Vandaar dat de aasvissen nog in de diepvries liggen en mijn blauw gekleurde shad al enige tijd rondzwemt.

Struinend vanaf de waterkant is het nu echt genieten. Zeker wanneer de wind rustig in je rug blaast en de winterzon er aangenaam bijkomt. De looproute gaat dwars door een waterrijk stukje natuur. Een gebied waar verschillende sloten stromen en waar de ijsvogel woont.

Een grote lus door dit gebied, waarbij het beginpunt uiteindelijk ook het eindpunt is, daar waar de auto geparkeerd staat. Ondanks alle regen van de laatste week is het viswater redelijk helder en valt de shad goed op! Al snel knalt er een eerste snoek op.

Een mooie zestiger geeft prima strijd in de stroming van de sloot en verzet zich als een grote dame. Zo, dat is lekker en ook de nul is vast weggepoetst! Terugzetten, de shad controleren en knallen maar, op de laatste snoekzaterdag van 2012. Wat een uitzicht, in een topomgeving!


Topomgeving!

Na een vangst van een snoek is het nu belangrijk om de stek secuur uit te vissen. Het kan zomaar zo zijn dat er nog meerdere snoeken staan. Helaas is dat hier niet het geval. Stroomafwaarts gaat de zoektocht verder. Kilometers viswater liggen nog voor mij, in een streek waar elke hinderlaag de trefkans vergroot. Een brug nadert! Dit is een brug waar ik weken terug nog twee aalscholvers zag wegvliegen. Misschien wel een witviszone, wie zal het zeggen?

Meteen bij de eerste inzet voor de brug is het raak en wordt de spinhengel kromgetrokken. Opnieuw is het een zestiger die vol gas het viswater doet ontploffen, geweldig. Na een korte dril kan ik ze in de nek pakken en de shad lossen uit de onderkaak. Snel en rustig terugzetten is nu belangrijk, als je tenminste alles uit het viswater wilt halen.

Nog geen twee minuten later krijg ik een volgende beuk op mijn shad, vanonder de brug vandaan. Echt niet normaal, ze hangen vandaag ook werkelijk meteen. Hoezo ‘ze zijn los’!
Als niet veel later een zeventiger weer tussen het groen wegzwemt, is het kort daarna opnieuw raak, vanachter de brug vandaan.

De shad die weer vol gegrepen is, geeft mij als sportvisser een enorme kick. De sport die deze kantsnoek levert is echt fantastisch. Wat een geweld in een ondiepe sloot. Als niet veel later de brandstof diep in de reservestand staat, komt ze kopschuddend naar de kant.
 

Kopschuddend naar de kant.

De enkele haak is direct gelost, 77 cm, een puntgave rover. Liefhebberij, zeker wanneer ze onbeschadigd kort daarna de goed gedekte tafel weer opzoekt, bij de brug. Tjonge, wat een zone! Hier moet wel veel witvis liggen. Drie snoeken in nog geen 20 minuten tijd, super.

Tja, nog geen tijd voor een kop koffie, dat maak je vanaf de kant niet alle dagen mee. Nu smaakt de koffie ook wel prima en zelfs de krentenbollen lijken dikker en ronder dan ooit. Welverdiend, dacht ik zo!

Naar de koffiepauze krijg ik laat in de namiddag, in de laatste bocht van de looproute, nog te maken met een misser! Een snoek die net voor de kant zelf de haak lost, lijkt net iets te veel te zijn, van al het goede. Als de auto dan uiteindelijk weer in beeld verschijnt, is het gedaan voor vandaag.


Als de auto…

Met de vangst van vier mooie kantsnoeken, is 2012 wat mijn betreft goed geweest en prima afgerond! Ik hoop dat dit zachte weerbeeld nog even aanhoudt zodat aankomende zaterdag een eerste poging in 2013 meteen een voltreffer oplevert. Maar dat is voor later.

Voor nu zeg ik, proost en het beste voor… 2013!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -