Kantsnoek! (deel 44)

Kantsnoek! (deel 44)

Door Sjak Kroet

Zaterdagochtend 10 november, iets na half negen. De dobbers staan al en koersen langzaam op de wind over de plas. De wind die al dagen lang uit het zuiden komt, geeft een stabiele indruk wat vroeg of laat vis oplevert. Hoe constanter het weerbeeld, hoe groter de vangkans!

Dit geldt niet alleen voor de windrichting maar ook voor de temperatuur natuurlijk. Het uitzicht is hier werkelijk prachtig aan het zandgat, wat rustgevend werkt na een snelle week vol van activiteiten waarin het gezinsbelang de boventoon speelt. Binnen het uur is het al raak en zakt de dobber rechts van mij spontaan onder.

Ik aarzel geen moment en haal meteen stevig door. De aanslag treft doel en de snoek hangt… Beet! Na een stevige, korte dril is de snoek aan de kant. Als ik voorzichtig vanaf de kant naar beneden loop, valt mijn oog op de laatste wilde bloemen die binnenkort tocht echt zullen buigen voor de winter die komen gaat.


Laatste wilde bloemen

De snoek is nog goed in de nek te pakken en de enkele dreg die in de bovenlip hangt, is ook snel gelost. De snoek die op de onthaakmat ligt is mooi getekend, 72 cm groot en mag kort daarna tussen het groen haar positie weer heel snel innemen. Als niet veel later een nieuwe spiering wordt ingezet en beide dobbers weer rond driften, zakt de dobber op links spontaan onder!

Met de hengel in de hand volg ik het signaal van de dobber die eerst even stilhangt, een klein beetje uitbolt en vervolgens diep wegzakt. Ik zet de haak en de hengel buigt opnieuw lekker door. De dril is niet echt spectaculair te noemen want al snel is deze vis aan de kant. De enkele dreg van Gamakatsu, maatje 2 (topdreggen als je voor zeker gaat), is prima in het scharniertje gehaakt.


Topdreggen als je voor zeker gaat.

Het meetlint geeft 69cm aan, net wat kleiner dan de eerste snoek van zonet, maar opnieuw prachtig getekend deze rover. De vrijheid is alles wat rest voor de snoek, zoals de beloning voor alle kantsnoeken die gevangen worden.

Als beide dobbers weer het ruime sop opvaren, staat kort daarna alles weer op scherp. Tjonge, dat was een aasmoment, hoezo stabiliteit loont! Tot na de lunch blijft het dan lang rustig, maar is de tijd om te genieten van de koffie, de broodjes en de omgeving ook, wat deze hobby compleet maakt.

Laat in de middag wanneer ik de dobber op rechts binnenhaal om de sessie te beëindigen, is daar plots beweging op links. Snoeihard duikt de dobber onder, een hattrick wordt ingezet…Vlug leg ik de hengel op rechts neer en pak de linker hengel op. De hoofdlijn vliegt met meters tegelijk van het spoeltje.

Ik zoek contact met de dobber, voer de druk op en sla aan, hangen! De snoek ramt door de slip van de vismolen. Dit voelt goed. Een spannende dril… Ze komt omhoog, gaat springen, geeft echt alles dat wat sportvissen zo leuk maakt. Deze is groter en ook dikker, is nog net in de nek te pakken… Hebbes!


Hebbes!

Op de mat wordt de dreg meteen gelost. Effe meten… 84cm, rond en gezond. De tekening van de vis is gelijk aan die van de andere twee gevangen snoeken vandaag. Zo, nu beide hengels toch op de kant zijn is het eindsignaal ook een feit. Opruimen, die handel! Wat een dag met het scoren van een hattrick… Geweldig.

De weg naar huis gaat sneller dan anders. Positieve energie, misschien? Aanstaande zaterdag staat een doodaassessie in het haventje gepland. Doel: het vangen van een havensnoek. Ik zal ook sardines meenemen, spiering gaat zeker mee, de vismagneet onder doodaas. Het plan is helder, nu de uitvoering nog.

Deze snoekvisser schakelt een tandje bij!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -