Jong gevist, oud gedaan! 8

Jong gevist, oud gedaan! 8 

Door Han van den Eertwegh 

Half april 2016. We zitten inmiddels in het gesloten seizoen. Met Yvo heb ik het seizoen mooi afgesloten zoals jullie kunnen lezen in zijn rubriek Rivier in het Vizier. Komende weken staan voor Bas in het teken van zijn eindexamen HAVO en het halen van zijn rijbewijs.… spannende tijden! Daarom zal ik de komende afleveringen voor mijn rekening nemen, zodat Bas zich kan concentreren op deze belangrijke zaken.

Zoals ik al zei, gesloten seizoen. Van 1 april tot aan de laatste zaterdag van mei. Twee maanden niet vissen op roofvis. Niet fijn om niet te mogen… maar het geeft ook rust. We hebben afgesproken dat we een keer baarzen willen vangen met de drop-shot methode met wormen ergens in mei. Misschien nog een dagje Grensmaas, in het  waadpak driftend met de matchhengel achter de barbelen aan. Maar allereerst gaan we onze boot een onderhouds- en  opknapbeurt geven.


Driften met de matchhengel… Mooie sport!

Met boot bedoel ik drie dingen: boot, trailer en motor(en). Ik heb een kluslijstje gemaakt:

• De boot moet worden schoongemaakt (binnen en buiten). De beschadigingen worden bijgeverfd. Het voordekje wordt teruggeplaatst. En we plaatsen een frontroller.

• De trailer moet ook worden schoongemaakt. We monteren er een loopplank op. De lier krijgt een nieuw veertje. Mogelijk krijgt de trailer een reservewiel.

• De motor reinigen we met azijn en hij krijgt een onderhoudsbeurt.
We beginnen met het schoonmaken van onze combinatie. Het intensieve gebruik afgelopen seizoen is zichtbaar, ondanks dat we na elke visdag de boot hebben opgeruimd en ook enkele malen van binnen hebben schoongemaakt en gestofzuigd.


Vuile 'waterlijn'.

Maar ook het rijden over die zandweg met diepe kuilen vol bruin water na de laatste visdag heeft ook zijn sporen achtergelaten op boot en trailer. Tijd voor een grote schoonmaakbeurt dus. Bas gaat met de stofzuiger en een emmer sop binnen in de boot aan de slag, terwijl ik de trailer en boot van de buitenkant met tuinslang en spons te lijf ga. Na een uurtje blinkt alles weer als een spiegel!


Niet meer door waterplassen rijden op een zandweggetje…

De buitenboordmotor krijgt ook een sop-behandeling en als hij weer droog gemaakt is, neem ik hem met een doek met schoonmaakazijn af om de kalkaanslag te verwijderen.


Kalkaanslag van alle waterdruppels.

Tijdens de visdagen met Wilfred van Nunen afgelopen seizoen, bleek een fronttroller met i-pilot toch wel een heel handig instrument bij verschillende manieren van vissen. Na prijsopvraag blijkt een hagelnieuwe best een dure grap. Daarom heb ik een hele tijd de rubriek Vraag en Aanbod in de gaten gehouden en elke dag een keer of drie de te koop aangeboden zaken gecheckt.

Uiteindelijk heeft dit zijn vruchten af geworpen: gelijk na het sluiten van het seizoen, begin april, stond precies de fronttroller die ik op het oog had te koop, en ook nog vlak in de buurt. Ik was er als eerste bij en voor een goede prijs ben ik enkele dagen later de nieuwe aanwinst op gaan halen. Het betreft een jonge Minn Kota Powerdrive V3 55lbs I-Pilot, waarvan de garantietermijn nog niet verstreken is.


Nieuwe aanwinst: een Minn Kota Powerdrive V2 I-Pilot.

Vorig jaar heb ik bij het opknappen van onze boot, het voordekje verwijderd. Gelukkig heb ik dit wel bewaard… Om deze motor te kunnen plaatsen, moet het voordekje weer terug in de boot worden gemonteerd. Samen met Bas en mijn vader, hebben we op een zondagmorgen deze klus aangepakt.

Na wat passen en meten met de nieuwe motor, hebben we het dekje weer terug geplaatst in de boot. Van onderen versterkt met een plank, van boven bekleed met dezelfde watervaste vloerbedekking waarmee onze boot is gestoffeerd.


Voordekje wordt weer teruggeplaatst.


… en wordt van onderen verstevigd met een plank.


Slede plaatsen voor fronttroller.

Aan de hand van enkele foto’s die Wilfred me stuurde van zijn fronttroller en boot, hebben we de Minn Kota op de punt van de boot, op het nieuwe voordekje gemonteerd. De motor is middels een slede in een handomdraai te plaatsen en te verwijderen. Dank je wel Wilfred!


Fronttroller gemonteerd!

Volgende keer het tweede deel van ons klusproject!

Bas en Han

ANDEREN LAZEN OOK