Jerkbaits van A tot Z (9): Jerkbait-hengels

Jerkbaits van A tot Z (9):

Jerkbait-hengels

Door Berthil Bos

Je weet inmiddels dat je bij het vissen met jerkbaits zelf de actie in het kunstaas moet tikken of aaien. Dit kan per jerkbait verschillen. Er zijn er die bijna binnen geharkt moeten worden, maar ook die je moet aaien omdat een beetje overdaad hier zeker schaadt.

Aangezien bij het jerken de door jouw gegeven seinen direct doorgegeven moeten worden naar het kunstaas om de controle 100% te houden, maken we gebruik van hengels met een snelle actie. Op deze hengels staat dan ook vaak de soort actie: Medium Fast, Fast en Extra Fast. Deze drie acties zijn buiten je persoonlijke voorkeur, ook nog afhankelijk van de soort jerkbait waar je het meest mee vist. Ik kom hier zo op terug als ik het type jerkbaits nogmaals doorneem.

Natuurlijk moet je ook het werpvermogen in de gaten houden. Als je niet op een dubbeltje hoeft te kijken, kan je jezelf voor iedere gewichtsklasse een hengel aanschaffen en is er geen centje pijn. Je moet alleen een wat grotere boot aanschaffen of bij de kantvisserij een buddy inhuren die je hengels meesleept.


Met een werpgewicht van 50 tot 120 gram kan je een groot deel van de jerkbaits perfect mee wegzetten.

In de praktijk ligt het bij de meesten anders en dat is maar goed ook. De kantvisser moet weinig ballast met zich meedragen en de bootvisser doet er goed aan om niet bij het minst geringe van hengel te wisselen, omdat dit van de kostbare vistijd afgaat. Kunstaas moet zwemmen, anders hebben we er totaal niets aan.

Bij het kiezen van een hengel met het juiste werpgewicht is het van belang om van te voren te weten wat het gewicht is van het meest gebruikte kunstaas. Wat je hierbij moet onthouden is dat je beter een stok kan hebben met een wat hoger maximaal werpgewicht, dan één die het maar ternauwernood aankan.

Als je bijvoorbeeld met een jerkbait gaat vissen van 70 gram dan doe je jezelf en de jerkbait een plezier om hier een hengel voor te gebruiken met een maximaal werpvermogen van ongeveer 100 á 120 gram. Dit soort hengels heeft ook een minimaal werpgewicht en dat ligt dan meestal om en nabij de 50 gram. Dit staat altijd vermeld op de hengel en door de twee werpgewichten bij elkaar op te tellen komen we op ca. 150 gram.


Ook de hengel kan een positieve invloed hebben op de jerkbait.

Door dit getal nu te delen door twee, komen we bij het ideale werpgewicht van 75 gram voor deze hengel. De jerkbait van 70 gram kan hiermee perfect weggezet worden, maar ook een kunstaasje van 100 gram kan de hengel nog aan. Zou het maximum werpgewicht van de hengel 80 gram zijn dan kan je de 70 gram nog wel handelen, maar je hebt niets over.

Je merkt dit niet alleen aan de afstand van de worpen die kleiner worden, maar ook zal de vermoeidheid in de loop van de dag toeslaan, omdat je om de overbelasting van de hengel te compenseren, meer kracht moet gebruiken. Hou dus in de gaten dat je altijd wat over hebt en dat je beter een hengel met een groter werpgewicht kan hanteren, dan met een gewicht dat te klein is.

Wil je de meeste jerkbaitgewichten zonder problemen de hele dag naar de hot spots kunnen werpen, dan heb je voldoende aan twee hengels met verschillende werpgewichten. Voor de categorie tot 60 gram een hengel met een werpgewicht van 30 t/m 70 gram en bovengenoemde met een werpgewicht van 60 tot 120 gram. Hiermee bestrijk het grootste gedeelte van de jerkbaits  bedoeld voor de Nederlandse omstandigheden.

Kom je boven de 120 gram met je kunstaas, dan is -bij mij althans- het plezier snel weg.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -