Jerkbaits van A tot Z (8): De onberekenbare Hybride

Jerkbaits van A tot Z (8):

De onberekenbare Hybride

Door Berthil Bos

Een hybride met een uiterst onvoorspelbare actie is een echte uitdaging om tot leven te brengen. Deze soort doet precies wat hij zelf wil, al kan je hierin meestal wel wat structuur brengen. Je moet met deze soort veel uitproberen om de actie te krijgen waarin je vertrouwen krijgt.

Vaak zal de jerkbait bij een tik gaan kantelen (flanken) en de diepte ingaan of juist naar boven komen. Het structureel wijd uitslaan van rechts naar links zal je niet bij dit soort aantreffen. Dat is ook de reden waarom deze soort vaak de naam Flanker meekrijgt. Ook heeft dit soort jerkbaits het bevestigingsoogje vaak niet op de kop, maar net als de glider op de neus.


De Hammer en het Flippertje zijn niet de gemakkelijkste, maar vangen doen ze.

Dit maakt het weer moeilijk om ze te herkennen op hun uiterlijk. Ook dit soort vist veel beter als ze zinkend zijn. Vaak is het flanken en duiken of stijgen al voldoende om een aanbeet uit te lokken, maar je kunt er meer mee. Als je dit type, 2 niet al te harde, korte tikjes achter elkaar geeft en hem daarna met wat slack in de lijn de vrijheid geeft, zal je zien dat hij wel een kant kiest al is het niet zover als bij de bovengenoemde jerkbaits.

Bij de volgende tikjes weet je nooit of hij de andere kant op gaat of weer dezelfde. Dit maakt deze jerkbait zo onvoorspelbaar, maar wel erg aantrekkelijk voor de snoek. Eigenlijk moet je een beetje gluiperig met deze soort te werk gaan. De Hammer en het Flippertje van wederom Arjan Willems zijn van die typische jerkbaits, waar je echt subtiel mee moet vissen voor het beste resultaat.


Deze meterplus-snoek kon de Hammeractie niet weerstaan.

Het is wel weer een kunstaasje dat je ook vanuit een driftende boot goed kan vissen, zolang er geen bocht in de lijn komt. Je kunt er dus zowel snel als langzaam mee vissen. Ook vanaf de kant kan je heerlijk spelen met deze hybriden en elk hoekje of gaatje uitpeuteren. Luizige tikjes brengen dan het aasje in leven en de snoek moet wel erg sterk in zijn vinnen staan om dat te weerstaan.

Ik hoop dat je nu een indruk hebt gekregen van de meest populaire soorten jerkbaits en hun verschillende acties. Hiermee kan je inspelen op veel situaties en voorkom je dat je verzameling alleen bestaat uit dezelfde actie. Toch bestaat het jerkbaitvissen en het geven van actie aan het kunstaas niet alleen uit de aanschaf van jerkbaits.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -