Jerkbaits van A tot Z (3): Praktijkvoorbeeld

Jerkbaits van A tot Z (3):

Praktijkvoorbeeld

Door Berthil Bos

Met de tijd en dus ervaring, ga je vanzelf iedere keer een stapje verder en pak je de draad bij een nieuwe jerkbait-actie steeds sneller op. Ikzelf heb dit zelf ook in de praktijk mogen ondervinden.

Ik las, alweer vele jaren geleden, mooie artikelen van Arjan Willemse over het kunstaasvissen. Deze praktijkvisser bouwde zijn eigen kunstaasjes en twee daarvan waren de nu al legendarische ‘Halve Liter’ en de ‘Hammer’ Jerkbait. De actie van dit kunstaas was redelijk onvoorspelbaar, waardoor zij zich onderscheidde van de rest van de tot dan toe bekende aasjes.


De Hammer en de Halve Liter hadden wat extra aandacht nodig.

Er werden mooie snoeken mee gevangen, op zowel groot water als de ondiepe veenplassen. Ze waren in die tijd alleen te krijgen bij Hengelsport Siep Tenssen in Naarden-Vesting. Ik moest en zou dit wonderaas hebben en dus reed ik 200 km. heen en 200 terug. Siep bleek een alleraardigste man te zijn en dus na een paar uurtjes lekker kletsen over kunstaas besloot ik de Hammer en de Halve Liter mee te nemen.

Ik was al behoorlijk bedreven in het vissen met glider Jerkbaits die ik mooi van links naar rechts liet zwemmen. Ik kon natuurlijk niet wachten op de volgende visdag, dus ging ik direct na thuiskomst naar een watertje dicht bij huis. Ik kon tikken wat ik wilde, maar deze Jerkbaits hadden geen zin om die dingen te doen die ik in mijn hoofd had. Dan schoot het naar beneden waardoor ik het zicht erop kwijt was en even later kwam het met een tik weer naar de oppervlakte.

Ook het hondje uitlaten (walk the dog) en mooi van links naar rechts laten lopen ging twee keer goed, om daarna weer zijn eigen weg te volgen. Er klapte wel een snoekje op, maar ik dacht dat deze last had van een ADHD-aandoening. Ik had zowel de Hammer als de Halve Liter alweer ingepakt om ze een enkelreisje naar Naarden-Vesting te geven, maar belde van te voren toch nog even met Siep.

Na wat uitleg ben ik weer naar de waterkant gegaan en warempel, na een half uurtje kwam er structuur in mijn naar binnen geviste hybriden. De actie was nog steeds totaal anders dan de doorsnee glijdende Jerkbait, maar het was mogelijk om ze te temmen.


De Hammer is moeilijk te temmen, maar na wat training zal de onberekenbare actie wel vangen.

De Halve Liter bleek een hybride te zijn die je met wat aandacht van links naar rechts kon laten lopen met daartussen allerlei rare sprongen en de Hammer laat zich nauwelijks sturen en flankt tijdens het binnentikken als een bezetene. Inmiddels is dit kunstaas uitgegroeid tot één van mijn favorieten.

En zo zie je maar weer: als ik mijn kop had gevolgd en alleen maar negatief over deze Jerkbaits had gedacht en gesproken, hadden deze aasjes zeker geen plekje in mijn kunstaasdoos gekregen. Je moet ieder kunstaasje een kans geven en al doende kom je er dan achter of het iets voor je is.

Het is ook een must om diverse Jerkbaits te hebben met verschillende acties omdat het niet mogelijk is om met één soort op alle omstandigheden in een seizoen in te kunnen spelen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -