Jaarlijkse snoekvistrip naar Ierland


Jaarlijkse snoekvistrip naar Ierland

Door Bernard van der Schaft en Dirk de Jong

Ierland: het land van groene heuvels, vriendelijke mensen, gezellige pubs en prachtige meren. Er heerst een hele relaxte en gastvrije sfeer waardoor je je meteen thuis voelt als je aankomt. Wij hebben er een jaarlijks uitstapje van gemaakt en we zijn net terug van onze zesde snoekvisvakantie op het grote meer “Lough Derg”.


Lough Derg

Wij boeken onze vaste Ierlandtrip steeds bij Ferdinand Heijerman, een Nederlandse visgids die accommodatie en visboten verzorgt en die als je wilt, mee gaat als visgids om je langs de beste stekken te voeren op dit mooie meer. Ferdinand is zelf een fanatiek snoekvisser en je merkt dat niet alleen aan de gedrevenheid waarmee hij vist, maar ook bijvoorbeeld aan de huurboten die op en top in orde zijn.

Hij heeft aluminium boten van 5 meter lang die allemaal zijn uitgerust met essentiële zaken zoals een goede dieptemeter, draaistoelen, hengelsteunen, vlakke vloer, driftzak en lenspomp. Enkele van zijn boten hebben zelfs een werpdek voor en achter en opbergvakken.


Goede en ruime aluminium boten

We visten dit keer op Lough Derg in de laatste week van september. We zijn 4 dagen met Ferdinand op pad geweest en we zijn 2 dagen zelf met een huurboot het water op geweest. In die week werd ook de Predatortour gehouden, maar de 14 boten van deze wedstrijd vind je op dit grote meer nauwelijks terug.

Daarom was er volgens Ferdinand geen noodzaak om uit te wijken naar andere delen van het meer. We hebben dus zowel met de huurboot als bij Ferdinand in de boot grotendeels binnen het wedstrijdparcours gevist. Op 2 van de 4 dagen dat we met Ferdinand visten stond er een harde noordenwind, maar in zijn brede en stabiele Crestliner-visboot was dat geen enkel probleem.

Gelukkig werden de vangsten die dagen niet beïnvloed door de koude noordenwind, want er kwamen net zoveel snoeken in de boot als op de dagen met een zwoele westenwind. We vingen op de koude dagen ondermeer snoeken van 107cm en  115cm.


Bernard met een mooie snoek van 107cm


Dirk met de grootste van deze week (115cm)

Degenen die verwachten om in 6 dagen tijd 100 snoeken of meer de man te vangen komen op Lough Derg bedrogen uit, dat lukt je niet. Maar dat is ook niet onze insteek. Nee, op Lough Derg ga je voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. De snoeken zijn er bovengemiddeld groot en ze zijn er bovendien beresterk! Echt, je zware jerkbaitstok wordt zo krom als een hoepel getrokken door een grote Ierse snoek en ze lopen moeiteloos keer op keer vele meters door een zeer strak afgestelde slip heen.


Kwaliteit in plaats van kwantiteit!

Verder springen de Ierse snoeken veelvuldig het water uit, ook de grote dames. Een en al spektakel!


Ierse snoeken zijn spectaculaire springers

Het feit dat je in helder water vist en in een prachtige omgeving maakt het plaatje compleet. Ook de zeearend voelt zich thuis in de Ierse natuur. Net als vorig jaar zagen we ook nu weer een zeearend op korte afstand langs vliegen, echt een indrukwekkend beest!

We stonden deze vakantie weer heel wat sterke snoeken drillen. In totaal vingen we samen 39 snoeken, waarvan maar liefst 12 snoeken van 90-97 cm en 5 metersnoeken!


Dirk met een snoek van 112cm die ongelooflijk sterk was

De grootste snoeken waren om precies te zijn: 90, 90, 91, 91, 91 ,91, 92, 93, 94, 95, 97, 97, 100, 107, 108, 112 en 115 cm. Van de ‘kleinere’ snoeken waren er nog altijd veel 80-plus vissen waarvan sommige aanvoelen als een Nederlandse metersnoek!  


‘Double Strike’ voor Bernard en Ferdinand  


Bernard en Ferdinand tegelijk met hun snoek op de foto

Wat accommodatie betreft heb je de keuze uit een Bed&Breakfast of een 6-persoons vakantiehuis. Beide zijn gelegen in het dorp en alles wat je nodig hebt vind je op loopafstand: gezellige pubs, restaurants, een grote supermarkt en natuurlijk ook de huurboten. Wij kiezen voor de Bed&Breakfast en we laten ons dan lekker verzorgen door de Ierse gastvouw Ursula.

Ze zet je dagelijks een smakelijk Irish Breakfast voor en ze verzorgt ook perfecte lunchpakketten met een thermosfles koffie of thee. ‘s Avonds kun je onder het genot van een drankje nakletsen over de visdag in de zitkamer. Maar er zijn ook veel vissers die kiezen voor het vakantiehuis dat van alle gemakken is voorzien.

Er is in het dorp een veelheid aan pubs en restaurants te vinden en je kunt er uitstekend eten voor normale bedragen. Persoonlijk zijn wij vaak te vinden in Molly’s, Goosers en de uitmuntende Chinees die zich op 50 meter van de Bed&Breakfast bevindt, maar er zijn meer goede en gezellige eettenten.


Soms vis of een malse steak, deze keer een eenvoudige maar lekkere hamburger

De vele pubs zijn oergezellig en in het weekend is er in diverse pubs live muziek te vinden. Ook een gezellige avond  hoort wat ons betreft bij een visvakantie.

We hebben een superweek gehad  in Ierland, maar helaas, het zit er weer op… We kijken nu al weer uit naar de volgende Lough Derg-trip in 2013!

Voor informatie over een snoekvisavontuur in Ierland bij Ferdinand kun je terecht op zijn informatieve website met veel foto’s: www.pike-ireland.net.

Bernard van der Schaft en Dirk de Jong 

ANDEREN LAZEN OOK