image description

Interview Michel Verlaak.

Als organisatie van de FW XXL “Pike Fly Fishing” zijn wij ontzettend blij en trots dat we diverse toppers op het gebied van het vliegvissen op snoek hebben kunnen strikken. In de komende weken laten wij deze mannen kort en krachtig aan het woord.

De eerste die aftrapt is niemand minder dan Michel Verlaak. Deze uiterst vriendelijke en collegiale Belg is buiten een uitmuntende vliegvisser, ook nog eens een geweldige auteur van vele roofvisartikelen en het boek ESOX! Koning van het zoete. Ook zijn nieuwe boek “Verweerde zielen” staat op het punt om uitgegeven te worden. Michel voelt zich thuis in iedere snoektechniek, maar het liefst is hij vliegenier.

Hallo Michel.

1 In jouw boek “ESOX!” stel je dat iedere rechtgeaarde snoekvisser een keer met de vliegenlat achter deze groenjas aan moet jagen. Waarom?

De vliegvisserij biedt nu eenmaal de allermooiste manier om de snoek te belagen. Deze tak van de hengelsport wordt gelukkig al lang niet meer als elitair beschouwd. Het vliegvissen is in feite de meest primitieve manier van sportief vissen die we kennen. Deze tak van de visserij wordt al vele eeuwen beoefend. Techniek en intensiteit naar beleving toe staan steeds centraal. Door met de vliegenlat te vissen met streamers op snoek, leer je bovendien het jachtgedrag van de snoek op een andere manier kennen. Streamers bewegen totaal anders onder water dan bijvoorbeeld jerkbaits, spinnerbaits . . . Daardoor lok je als visser ook vaker een andere reactie uit bij de snoek. En dit verrijkt dan weer je inzicht wat inzetbare technieken en tactieken betreft naar eventueel andere kunstaassoorten toe.  



2  Je komt vaak helemaal vanuit België om in Nederland op o.a. de veenplassen te vissen. Wat heeft dit water om zoveel reisuren eraan te besteden?

Zo’n uitgestrekt veengebied is bij uitstek hét gebied om te onthaasten. En als je dan aan het wapperen gaat met een vliegenlat, dan maakt dit type water dat plaatje compleet. Je vist weer lekker eenvoudig: etuitje met enkele streamers, wat reserve spulletjes én je geniet ten volle in alle rust van de unieke natuur om je heen. Elke spier van je lijf staat dan in harmonie met het ritme van het ongewisse. Dan komt dat kleine kereltje in mij weer even naar boven, die het gemunt heeft op een dag vol avontuur! Veensnoeken zijn felle knokkers en de streamer staat hoog aangeschreven op de menu kaart, met vaak harde aanbeten. Mits goed gebonden zijn streamers perfect weedless en uiterst traag te vissen, zelfs in het meest ondiepe water. Daardoor zijn de aanbeten in het veenwater ook vaak visueel erg spectaculair om te ervaren. 

3  Toen ik je vroeg om mee te doen aan de FW XXL “Pike Flyfishing” was je direct enthousiast. Wat spreekt je vooral aan bij dit event?

Het concept van deze meeting spreekt me wel aan, omdat het project relatief kleinschalig verloop met een duidelijk pragmatisch vooropgesteld doel. In het verleden lag – vooral bij groots georganiseerde evenementen - de nadruk hoofdzakelijk op het presenteren en verkopen van hengelgerei. Daar valt op zich ook niets op aan te merken. Het interactieve ontbrak echter te vaak. Kennis en ervaring op een open en objectieve manier met elkaar delen uit passie, is minstens zo belangrijk als het rinkelende geluid van de kassa van de standhouder. We kunnen veel van elkaar leren door in een gemoedelijke sfeer gedachten en ervaringen uit te wisselen. Dat dit ook in de praktijk kan, maakt dit event aantrekkelijk en geloofwaardig.



4  Je nieuwe boek “Verweerde zielen” komt binnenkort uit. Waar gaat deze over en neem je hem ook mee naar de eerste editie van de FW XXL op 27/28 november?

Het is een zeer uitgebreid kunstaasboek geworden. De titel is bewust poëtisch gekozen omdat ik tracht te omschrijven wat elke kunstaasvisser zo ongeveer op dezelfde manier ervaart, maar waar weinig of nooit over wordt geschreven. Er zijn naast goede vangsten genoeg andere redenen te bedenken waardoor velen van ons verslingerd zijn geraakt aan kunstaas. Een stukje kunstaas is immers veel meer dan zo maar een werptuigje om er een snoek mee te verleiden om toe te happen. In dit boek staat zeer veel uniek én goed vangend kunstaas afgebeeld. Met bijna 400 pagina’s een best wel uitgebreid boek dus.

Natuurlijk ontbreekt het niet aan vele praktische tips over hoe en met welk kunstaas men goede resultaten kan boeken. Maar je vindt er o.a. ook een hoofdstuk in terug over hoe je zelf kunstaas kunt bouwen. Ook tal van geschiedkundige en biologische fascinaties die zelden of nooit beschreven zijn binnen de Nederlandstalige hengelsportliteratuur komen aan bod. Ik wens nog niet al te veel te verklappen, liever laat ik graag eerst de lezer aan zet om zelf in het boek te duiken. Het nieuwe boek zal nog maar net gedrukt zijn wanneer de FW XXL van start gaat. Voor de bezoekers zullen er voldoende gesigneerde exemplaren beschikbaar zijn. Ik heb er lang en intensief aan gewerkt, benieuwd kijk ik vooral uit naar hun reacties!   

Om deel te nemen aan dit evenement op 27 en 28 november kan je je >>>nu<<< inschrijven.