International Kayak Fishing week 2015 Lohals, Langeland Denemarken Deel 3

International Kayak Fishing week 2015 Lohals, Langeland Denemarken Deel 3 

Door team Total Fishing Int. (Eric de Keuster, Leonard Muys en Ron Smits) 

De laatste twee dagen van ons event zijn weer aangebroken. Harm Deiman vist de laatste twee dagen met ons mee en de laatste dag komt ook Guy Geens zich nog bij ons voegen.

Met de eerste twee dagen nog in het hoofd, zijn de verwachtingen weer hoog gespannen.


Zaterdag de vuile was en de sleutel inleveren bij Novasol Rudkobing, maar eerst nog twee dagen genieten op een aan het water..

Om aan de oostkust te vissen staat er op donderdag jammer genoeg veel te veel wind uit het oosten.


Herman in actie, hij heeft immers nog veel in te halen.

Maar aan de westkust en wel in het Lindelse Nor is het prima vertoeven. Normaal moeten we hier een platvis, geep een zeeforel en soms ook wel een paling kunnen vangen.


Watertemperatuur is bijna 14 graden. Jammer genoeg veel te hoog voor de zeeforel.

De kayak weegt opgetuigd toch al gauw meer dan 60 kilo. Gelukkig kun je er wielen onder plaatsen voor het transport van en naar het water.

Maar vandaag wil het met de zeeforel niet lukken, gelukkig wordt er wel wat platvis gevangen. Op een gedeelte waar wat minder water staat en het water wat warmer is zit veel geep.

Voor Leonard betekent het dat hij voor het eerst van af een kayak vist. Heel enthousiast begint Leonard net als ik op de zeeforel. Heel de ochtend doen we ons best om op dit door ons door en door gekende water een zeeforel te vangen. Helaas lukt het vandaag niet om ook maar één zeeforel aan de schubben te komen. Te warm en te laag water spelen ons parten.


Het weer is beduidend minder dan de eerste twee dagen.

Jammer, het ziet er veel belovend uit, maar de vis laat het op de geep en wat platvis na afweten. Daarom besluiten we omstreeks 13.20 uur te stoppen, zodat de liefhebbers het vanaf de kant kunnen proberen. In de middag en avond komen er nog enkele platvissen en gulletjes boven vanaf de kant.


Prachtige 'luipaard'bodem. In de luwte van een klif was het windstil en hadden we spiegelglad water. Genieten met een hoofdletter G. Hier hadden we toch echt een zeeforel verwacht. Maar helaas.

De laatste dag moet vis brengen, zeker na de slechte dag van gisteren We kiezen ervoor om aan het strand van Emmerbolle de kayaks te water te laten. Een gekende stek voor zeeforel, maar ook voor grote platvis en geep. De meesten kiezen ervoor om met zagers, mesheften of Franse tappen te vissen.


Het water is heel rustig.

Zelf begin ik met pluggen om de zeeforel te verleiden, maar een uurtje later is er taal nog teken van zeeforel. Wel geep. Ik besluit het dieper te proberen en bij de eerste de beste keer met een plug, die ik wat dieper laat afzakken, meldt zich een grote dikke bot, die zich vol overgave op mijn plug stort.

De meesten vangen leuke grote platvissen aan de zagers, maar ik kies ervoor om met de plug te blijven vissen. De aanbeet op een voorbij waggelende plug van een bot is keihard en dat vind ik mooi. Uiteindelijk weet ik een stuk of acht grote botten van 35 tot 45 centimeter aan boord te brengen. Mijn 9 centimeter lange plug was 24 gram. Volgende keer neem ik mijn 10 grams plughengeltje mee…


Ook Guy komt één dag met ons mee vissen. Helaas geen vis, maar wel heel enthousiast over het kayak vissen. Hij gaat zelfs een kayak aanschaffen bij Mark en volgend jaar is hij weer van de partij.

Guy op de Hobie Pro Angler.

Dobbers met stukjes vis leveren mooie gepen op. Mijn kunstaas levert ook op dieper water geen zeeforel op. Ik besluit het kunstaas dichter bij de bodem te voeren. Ik laat de plug tot op de bodem zakken en bij het omhoog brengen knalt er weer een grote bot van ongeveer 45 centimeter op.


Op een Hobie Outback. De eerste twee dagen heb ik met een Pro Angler gevist. Mooie vloermat van een bot aan de wobbler.

Zelfs een paar meter boven de bodem pakt de bot het kunstaas vol overgave. Deze manier van vissen doet me toch heel veel deugd, want grote, dikke platvis op een 24 grams plug hengel is fijn vissen. Weer laat de zeeforel het afweten.

Frank is zelfs met zijn kayak helemaal afgezakt naar de brug van Rudkobing en bij terugkomst heeft hij een paar ondermaatse zeeforellen en geep gevangen. De temperatuur van het zeewater is nog steeds bijna veertien graden en dit is voor de zeeforel gewoon veel te hoog.

Zelfs bij deze oostenwind komt er aan de westkust onvoldoende water aan de oppervlakte met de juiste temperatuur. De wind blaast het warme oppervlaktewater van de kust weg, waardoor het koelere water uit de diepte naar de oppervlakte komt.


Herman pakte zijn visjes wel.

De Hobie Outback is iets smaller dan de Pro Angler. Ook de bediening van het roer is iets anders en ook is de Pro Angler wat stabieler en daar kom ik aan het einde van de dag achter.

Het roer kan ik niet voldoende omhoog trekken om een sanitaire stop aan de wal in te lassen. Hierdoor maak ik een ietwat verkeerde beweging en breng al het gewicht aan stuurboordzijde, waardoor ik opeens niet meer welkom ben in de kayak.
Pardoes kom ik in het water terecht en meteen heb ik geen spijt dat het water 14 graden is. Maar goed, de jongens kunnen vanavond weer lachen als Eric, die het hele gebeuren heeft gade geslagen, zijn verhaal doet.


Weer twee mooie botten voor Herman.

Gelukkig hebben de meesten toch een leuke hoeveelheid platvis en wat geep gevangen.


Leuk klusje vis

De geweldige vangsten van de eerste twee dagen zijn niet meer overtroffen. ’s Avonds zijn er nog een paar vissers, die het van de kant proberen. Een paar kleine gulletjes zijn er nog gevangen.


Leonard had het geweldig naar zijn zin en helpt mij aan wal te komen


Na opnieuw een heerlijke maaltijd heeft iedereen zijn spullen ingepakt om morgen weer terug naar Nederland en/of België te gaan. Iedereen is het erover eens dat dit een superevent was en dat we volgend jaar dit zeker nog eens overdoen.

Gezelligheid was weer troef in ons Hobie kayakkamp.

Sleutel ingeleverd en weer op weg naar huis.

Opspattend water, mooie foto van Mark.


Heel binnenkort wordt de datum voor volgend jaar bekend gemaakt. Er zijn nog maar vijf plekken vrij.

Met dank aan de sponsors van dit geweldige evenement.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -