Hybride jerkbaits

Hybride jerkbaits

Door Koen Lemmens
 
Nu de planten aan het afsterven zijn kunnen we goed met jerkbaits aan de slag. In de zomer is het soms moeilijker om ermee door de begroeing te vissen. Maar als de planten weg zijn of dieper staan, wat doen we dan als het nét te diep om met gewone gliders te vissen?
 
Dan komen de hybrides mooi tot hun recht, ze lopen toch vaak een stuk dieper dan de gliders. En als je dan nog eens met verschillende hybrides aan de slag kunt: drijvende en zinkende...dan kom je al een heel stuk weg.
 

Één van mijn betere jerkbaits zijn de Rob-baits en de Derkbaits, stuk voor stuk mooie afgewerkte jerkbiats van goede kwaliteit en Nederlandse bodem. Er zullen zeker nog andere goede jerks op de markt zijn zoals de Ursub en ik zal er nog wel enkelen vergeten zijn…
 
Zelf vis ik met drijvende als de planten nog niet helemaal weg zijn. Je kan ze diep laten lopen tot je weerstand voelt van planten of stenen. Nu kan je hem terug laten stijgen en dan weer opstarten om zo over de planten of obstakels heen vissen.
 

Tussen de stenen...
 
Het is een mooi moment als er gaten in de planten ontstaan: je vist je jerk tegen de planten aan, net zoals voorheen, en als je het gat nadert trek je de hybride net wat dieper zodat hij door het gat heen gaat om 'm dan weer te laten stijgen of laten hangen. Ook kan je makkelijker met een drijvende langs de stenen kribben en pieren vissen, ze gaan direct vrij diep en zodra je de stenen aanvoelt laten stijgen.
 

Mooie drijvende jerkbaits zijn: 'de pascal', 3D, kleine hybride. 
 
Als de planten al wat meer weg zijn is het tijd om de zinkende versie in te zetten, de vissen zullen zich al iets verder naar de bodem hebben laten afzinken. Ook als we de snoekbaarzen het leven zuur willen maken zetten we vaak een zinkende versie in. Nu moet je wel opletten dat je de jerkbaits met een verkeerde inschatting niet aan de bodem parkeert!
 
Bepaalde modellen zoals de 'headbanger' kan je tot drie meter diep vissen en als je uit een geankerde boot vist zal deze zeker nog dieper lopen.
 
Ook de 'torobs' hebben hun mannetje al gestaan als het op diep jerken aan komt. En zelf met een whopper kan je makkelijk slepend vissen, ondanks dat hij tot de hybride soort behoort.
 

Kleine torobs.
 
Maar niet alleen op diep open water komen de hybrides tot hun recht, ook in de polders zijn ze een geducht wapen om rovers aan de tand te voelen. Kijk maar naar de kleine torobs, zeker niet te onderschatten in de polders.
 
Hybride jerkbait....zeker iets om bij te hebben in jouw kunstaas box.
 
Koen Lemmens