Hoe werkt het – Pop-up Rig

Hoe werkt het – Pop-up Rig

Tekst en foto’s: Radek Filip

Om een succesvolle karpervisser te zijn is het niet nodig om alle rigs te kennen. Ik ben van mening dat je ruim 90% van de tijd prima met dezelfde rig uit de voeten kunt, maar sommige wateren en vissen vragen toch echt om een andere aanpak.

Daarom is het zeker geen slecht idee om bekend te raken met het nut van meerdere rigs, al is het alleen maar om te begrijpen wat er onder water met je haakaas gebeurt. Deze keer in ‘Hoe werkt het’ misschien wel de meest eenvoudige en doeltreffende rig van allemaal: De ‘Pop-up Rig’.

m_18
Een van de meest gebruikte en effectieve onderlijnen aller tijden: de Pop-Up Rig.


Over de Pop-Up Rig
Pop-up Rigshebben in het verleden al duizenden karpers op de mat gebracht, zowel groot als klein, en er bestaan heel wat variaties.

De Pop-up Rig die ik hier beschrijf is een hele simpele, maar doeltreffende. Deze rig is niet alleen met pop-up boilies te combineren, maar uiteraard ook met drijvende dumbells, plastic imitatie-aas en zigs.

Hoe feller de kleuren, des te beter de rig zal opvallen. Pop-up Rigs zijn zowel met braid als met mono lijnen te knopen. Fluorocarbon zou ook kunnen, maar dit is niet aan te raden aangezien fluorocarbon zinkt en je het aas juist van de bodem wilt optillen.

Welk materiaal je ook gebruikt, je zult in ieder geval iets van contragewicht moeten toevoegen om de pop-up dichtbij de bodem te houden. Een loodhagel of een klein beetje putty is meestal meer dan voldoende.


Dit heb je nodig: Boilies stops, quick change swivels, anti-tangle sleeves, dundradige haak, schaartje, pop up boilies, boilienaald, knopentester, loodgewicht, lead clip, gevlochten onderlijnmateriaal, shrink tube, loodhagel of tungsten putty.

m_1
1. Knip een stuk onderlijnmateriaal van ongeveer 30 cm af. Ik gebruik hier 15 lb, maar de breeksterkte kun je aan de omstandigheden aanpassen. Gecoat onderlijnmateriaal is overigens ook een optie, zolang het maar niet te zwaar is.

m_2
2. Knoop een lusje in het uiteinde voor de hair.

m_3
3. Knip vervolgens de uiteinden weg.


4. Gebruik een boilienaald om een pop-up boilie op de hair te schuiven.

m_6
5. Schuif vervolgens een boiliestopper in de hair om de boilie op zijn plaats te houden.

m_7
6. Schuif de haak (Kurv Shank maatje 6 in dit geval) op de onderlijn. Wide gape haken zijn ook een goede optie, long shank haken zeker niet! Ik maak soms gebruik van gecamoufleerde haken, maar dit is geen noodzaak.

m_8
7. Net als bij de vorige rigs gaan we nu een zogenaamde ‘knotless knot’ maken. Het enige verschil is dat de hair in dit geval juist heel kort moet zijn, ongeveer 1 cm lang.

m_9
8. Wanneer je na de ongeveer 7 wikkelingen de lijn weer terug door het haakoog schuift ziet het resultaat er als het goed is zo uit.

m_10
9. Schuif nu een stukje shrink tube (krimpkous) over de haaksteel en krimp deze in bijvoorbeeld kokend water. Dit zorgt ervoor dat de haak tijdens de opname van het aas altijd naar beneden wijst.

m_11
10. Nu is het tijd om het loodhageltje of het stukje Putty aan te brengen. Besluit van tevoren hoe ver je de pop-up boven de bodem wilt vissen en vergeet vooral niet het geheel van te voren te testen!

m_12
11. Schuif nu de anti tangle tube over de onderlijn. Dit zorgt ervoor dat de montage tijdens het werpen/uitvaren niet in de war raakt.

m_13
12. Knoop door middel van een dubbele knoop een lus aan het uiteinde van de onderlijn.

m_14
13. Trek de knoop vervolgens goed aan met een knopentester.

m_15
14. Je kunt de onderlijn nu aan de quick change swivel bevestigen. Laatstgenoemde wordt uiteraard aan de hoofdlijn vastgemaakt.

m_16
15. Tot slot voorzie je het geheel van een lekker zwaar loodgewicht.

m_17
16. En klaar is de onderlijn!

m_24
Ook deze prachtige schub moest er dankzij de Pop-Up Rig aan geloven.
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De Allrounder 122 : Droog op karper
Willem Moorman -
image description
De Allrounder: Karper op de vaste stok.
Willem Moorman -