Hoe werkt het – Helicopter Rig

Hoe werkt het – Helicopter Rig

Om een succesvolle karpervisser te zijn is het niet nodig om alle rigs te kennen. Ik ben van mening dat je ruim 90% van de tijd prima met dezelfde rig uit de voeten kunt, maar sommige wateren en vissen vragen toch echt om een andere aanpak.

Tekst en foto’s: Radek Filip

Daarom is het zeker geen slecht idee om bekend te raken met het nut van meerdere rigs, al is het alleen maar om te begrijpen wat er onder water met je haakaas gebeurt. Deze keer in ‘Hoe werkt het’ een rig die zich perfect leent voor verre worpen en zachte bodems, namelijk de Helicopter Rig!

m_12
De Helicopter Rig kan net als een Chod Rig volledig om zijn as draaien.

Niet visvriendelijk?
De Helicopter Rig was eind jaren negentig mateloos populair, maar daar kwam enkele jaren geleden een einde aan. Op sommige wateren was het op een gegeven moment zelfs verboden om met een Helicopter Rig te vissen!

De reden hiervan had te maken met het feit dat veel vissers deze montage niet ‘visvriendelijk’ wisten te maken. De hooklink werd namelijk vaak direct aan de leader vastgemaakt en dus had de karper bij lijnbreuk geen schijn van kans om zich van de montage te ontdoen.


Een triest gezicht en tevens een keihard bewijs van het verkeerd inzetten van een Helicoper Rig. Zorg er bij het knopen van welke onderlijn dan ook altijd voor dat de vis de montage bij lijnbreuk kwijt kan raken!

Toch is het knopen van een veilige Helicopter Rig prima mogelijk en neemt deze onderlijn een hoop voordelen met zich mee. Om te beginnen zal een Helicopter Rig zelden in de war raken, omdat de onderlijn tijdens de worp vrij om het lood kan draaien. Daarnaast zorgt het zwaartepunt van de Helicopter Rig voor fantastische werpeigenschappen en zal de onderlijn nooit de modder ingetrokken worden wanneer er sprake is van een zachte bodem.

m_0

Dit heb je nodig om een Helicopter Rig te maken: boiliestoppers, anti-tangle sleeves, een scherpe haak, schaartje, boilies, boilienaald, knopentester, rubberen kraaltjes, leadcore, big eye swivel, quick release clip, soepel braid, een peervormig wartellood, helicopter beads en normale wartels (maat 8).

m_1

1. Begin met het knopen van een normale rig. In dit geval een rig met een stukje siliconenslang op de haaksteel om de hair op zijn plaats te houden.

2. Schuif eerst een anti-tangle sleeve over de onderlijn. Knoop vervolgens ring swivel (of big eye swivel) middels een Grinnerknoop aan het uiteinde vast. De onderlijn moet tussen de 15 en 20 centimeter lang zijn.

m_4

3. Schuif nu de anti tangle sleeve over de big eye swivel. Dit zorgt ervoor dat de onderlijn tijdens het werpen mooi gestrekt blijft.

4. Bevestig een quick release clip aan de lus van de leadcore leader. Deze kun je kant en klaar kopen, maar je kunt hem natuurlijk ook zelf splicen.

5. Bevestig nu het peervormige wartellood aan de clip.

6. Schuif nu de helicopter bead, die als buffer dient, over de wartel en de clip.

7. Nu is het tijd voor het aanbrengen van de eerste rubberen kraal. Deze kralen hebben vaak een smalle en een brede uitgang. Zorg ervoor dat de brede kant altijd naar buiten wijst!

8. Vervolgens kun je de ring swivel van de onderlijn over de leadcore schuiven.

9. De rig wordt op zijn plaats gehouden door wederom een rubberen kraal. Een zachte rubberen kraal zorgt dat de onderlijn tijdens de worp op zijn plek op de leader blijft zitten, maar bij lijnbreuk over de leaderknoop kan schuiven, zodat de vis dan alleen nog met de onderlijn achterblijft en niet ook nog met het lood en de leader!

10. De Helicopter Rig is nu klaar. Probeer hem maar eens!

Ook deze mooie spiegel moest in de Helicoper Rig zijn meerdere erkennen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De Allrounder 122 : Droog op karper
Willem Moorman -
image description
De Allrounder: Karper op de vaste stok.
Willem Moorman -