Hobie Fishing World Championship 2014

Kayak Jagers

Hobie Fishing World Championship 2014 

Door Daniel van der Post 

Weken…nee…maanden van voorbereiding gingen eraan vooraf en dan plots was het zover. Van 5 tot en met 11 Oktober 2014 werd er in ons kleine kikkerlandje een heus Wereldkampioenschap vissen vanuit een Hobie kayak gehouden. 4th Hobie Fishing World Championship 2014 (Hobie Worlds) is de officiële benaming van dit zeer groots opgezette evenement.

Na tweemaal Australië en eenmaal Amerika werd de vierde editie gehouden in Europa waarbij werd gekozen voor de Vinkeveense plassen om als strijdtoneel te dienen.Na het horen van het nieuws dat dit kampioenschap naar Nederland kwam was ik direct laaiend enthousiast. Echter toen de naam van de Vinkeveense plassen viel temperde dat enthousiasme wel wat…
Het was zeker niet mijn thuiswater en het leek ook totaal niet op de wateren die ik normaal bevis .

Nee ….de Vinkeveense plassen staan bekend als een taai en moeilijk water…Het kristalheldere water en de hoge hengeldruk zorgen er mede voor dat het bijzonder lastig is om hier lekker even wat snoeken te vangen.


De Vinkeveense plassen, een mooi maar moeilijk visgebied.

Maar ja…..dat is voor iedere deelnemer hetzelfde en gelukkig had ik één weekend meer om me het water eigen te maken dan de meeste andere deelnemers. Tijdens dat oefen weekendje werd het toch al snel duidelijk dat de geluksfactor zeker een rol ging spelen en dat iedereen het toernooi zou kunnen winnen.

Het WK bestaat uit drie wedstrijddagen waarbij iedere deelnemer elke dag zijn grootste snoek, snoekbaars en baars mocht aanleveren door middel van een foto waarbij de vis op een meetgoot werd gelegd samen met een uniek nummer (key tag).

Het ging om het totale aantal centimeters van de gevangen vissen waarbij je dus maximaal drie vissen per dag kunt aanleveren. Nou wist ik al dat in Vinkeveen de snoekbaars bijzonder lastig was en dat bleek ook wel aan het einde van het toernooi……. Er werd namelijk geen enkele snoekbaars aangeleverd.

Snoek en baars daar ging het dus om in dit Wereldkampioenschap waarbij de snoek natuurlijk veruit de belangrijkste was door zijn lengte. Voordat de wedstrijd daadwerkelijk begon was er eerst nog een Navigation day en een Pre fish day oftewel een dagje rondvaren zonder hengel en een dagje proefvissen.

Maar dan was het eindelijk zover…..47 deelnemers die letterlijk van over de hele wereld kwamen tot aan Nieuw Zeeland aan toe stonden …of eigenlijk lagen klaar voor de startlijn in 47 identieke Hobie Pro Angler 12 kayaks die voorzien waren van de nodige accessoires zoals een Lowrance elite 4 combo unit (met GPS dus).


Even de Lowrance Elite 4 combo unit instellen.

In tegenstelling tot andere toernooien waarbij je eigen kayak gebruikt, wordt tijdens het W.K. gevist vanuit kayaks die door de organisatie ter beschikking worden gesteld. Affijn…47 kayakkers lagen dus ongeduldig te wachten bij de startlijn en na het spelen van het Wilhelmus klonk het startschot en stoof iedereen ervandoor richting zijn stekkie.

Nou zijn de Vinkeveense plassen best wel een uitgestrekt gebied zodat binnen no time alle kayaks zo verspreid zijn dat je lekker ‘rustig’ kunt vissen. Mijn tactiek was simpel……Snoek vangen met groot rubber… de uitvoering ?  

Tja, dat bleek toch een stuk lastiger….Ik zocht de dames voornamelijk boven de planten’eilandjes’ en langs de randen van de diepere taluds waarbij ik vrijwel uitsluitend de windkanten opzocht in de hoop dat het water daar iets troebeler was en de dames mogelijk iets actiever.

Op dag één kreeg ik in totaal drie goeie aanbeten van snoek op een 100 grams Creeper van Art baits en één op een 30 centimeter lange Real Eel van Savage Gear. Echter op de één of andere manier bleef er niet één langer dan een paar tellen hangen…


Heel de dag smijten met bijvoorbeeld de Creeper van Art Baits.

Nou kan je zeggen, dat gebeurt me normaal nooit ….ja je kan er wel eens één missen maar vier ….. Ik dacht na de derde misser al iets wat ik beter niet kan opschrijven en na de vierde goede kleun dacht ik dat ik gek werd….

Zo eindigde ik de dag met een dikke nul! Je weet dan eigenlijk ook gelijk dat het toernooi erop zit…Dag twee verliep wel precies volgens plan…wat heet…echt letterlijk binnen tien minuten nadat het startschot had geklonken wist ik een mooie snoek (101 centimeter) te landen.


Superstart op dag twee met een mooie meter snoek.

Het frappante was dat deze dame op exact dezelfde plek boven kwam als waar ik de dag ervoor een snoek loste… Ditmaal werd de Creeper wel vol gegrepen en bleef ze dus hangen…Vanaf toen ben ik op zoek gegaan naar baars en snoekbaars wat overigens niet meeviel en er echt de nodige stekken werden afgevist voordat ik wat maatse baarzen tegenkwam.
 
De minimum maat voor baars in dit toernooi was gezet op 25 centimeter en dat maakte het nou juist lastig aangezien het overgrote deel wat je ving rond de 20 centimeter lag. Uiteindelijk lukte het met een baars van 29 centimeter…en met nog drie uur te gaan die dag werd de overige tijd besteed aan het verticalen op snoekbaars. Yup…..geen tikkie gehad…

Door het succes van dag twee was ik geklommen naar de zesde plek in het klassement echter was de achterstand op de leider wel aanzienlijk. Mede daardoor besloot ik op dag drie mijn tactiek niet te veranderen en te blijven doorvissen met groot rubber.

Ik had namelijk juist een grote dame nodig om nog een kansje te maken… Het werd echter een dag van ploeteren…wat ik ook probeerde er wilde niks toehappen.


Waar ik ook zocht…het mocht niet zo zijn...

Elk hoekje werd bestookt met groot rubber en spinnerbaits maar het mocht niet baten. Uiteindelijk ging ook deze dag de boeken in met een dikke 0 achter mijn naam.

Het verging de Amerikaan Steve Lessard een stuk beter want die werd uiteindelijk dik verdiend gekroond tot wereldkampioen.


De nieuwe wereldkampioen Steve Lessard.

Steve wist elke dag zijn (grote) snoek en baars te vangen en dat bleek precies genoeg om de titel te pakken.

Ondanks het (voor mezelf) iets wat tegenvallende resultaat was het een geweldige week! De Hobie Worlds bestaat niet alleen uit het wedstrijd gedeelte maar een belangrijk deel is het ontmoeten van oude vrienden en het maken van nieuwe. Er word altijd veel gelachen en de nodige geintjes uitgehaald….

Ik wil bij deze graag iedereen bedanken die aan dit geweldige evenement heeft meegewerkt! Klik hier voor de volledige uitslag.

Tot het volgende avontuur...

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -