World Predator Classic (W.P.C.) Kayak Open!

Kayak Jagers 26 

World Predator Classic (W.P.C.) Kayak Open!

Door Daniel van der Post  

Met dit artikel bestaande uit drie delen neem ik U mee in mijn ervaringen/voorbereiding van de 2015 editie van het groots opgezette World Predator Classic (W.P.C.) Kayak Open event welke voor mij fantastisch is verlopen met het behalen van de eerste plaats.
 
Het is een zeer prestigieus internationaal toernooi dat voor de  2de maal is gehouden op het Haringvliet met daarbij Hellevoetsluis als host van het hele spektakel.


Het YakFishing team is goed vertegenwoordigd tijdens machtige toernooi.
 
In tegenstelling tot de vorige editie is het kajak event met één dag verlengt zodat het nu net als voor de indrukwekkende en zeer snelle boten nu een happening is bestaande uit 3 wedstrijddagen. De dagelijkse target voor iedere deelnemer tijdens deze competitie is gezet op 3 baarzen , 3 snoekbaarzen en 1 snoek waarbij het gaat om het totaal aantal gevangen centimeters welke dan weer word omgezet in een iets wat vreemd puntensysteem.
 
Saillant detail…dit puntensysteem was tot op de laatste dag bij vrijwel geen enkele kajak deelnemer bekend……
 
De voorbereiding :
 

Het schitterende Haringvliet waar de 2de editie van het kajak event word gehouden.
 
Aangezien het Haringvliet op een uurtje rijden ligt van mijn huis mag ik dit bijzondere stukje Nederland tot één van mijn thuis wateren noemen , Ik zeg er wel eerlijk bij dat onder normale omstandigheden andere gedeelten van het Haringvliet mijn voorkeur verkrijgen om de simpele reden dat het dichter bij huis is en het qua visserij vaak beter is.
 
Verleden jaar was er wat commotie over de te bevissen zone voor de kajakvissers welke op het laatste moment (dag voor de start) volledig werd omgegooid , men verhuisde toen wel naar een beter gedeelte van het Haringvliet maar de gehele voorbereiding kon zo de prullenbak in.
 
Nou dacht deze jongen dit jaar slim te zijn….. heb dus tot tweemaal toe de organisatie een email gestuurd met de vraag wat de te bevissen zone zou zijn voor de kajakkers , kreeg hier keurig en snel antwoord op met bijgevoegd de te bevissen area.
Helemaal in mijn nopjes over het te bevissen gebied , het was namelijk een enorme lap water met vele mogelijkheden.
 
Maar ja ! ,zal er verder niet omheen draaien…..net als verleden jaar werd het parcours de dag voor de daadwerkelijke wedstrijd zou beginnen drastisch veranderd… Hoppa , wederom kon vrijwel mijn gehele voorbereiding de prullenbak in , ik zeg vrijwel want heb gelukkig nog een paar stekken over die ik weldegelijk had verkend tijdens mijn voorbereiding.
 
De waterkaarten waren thuis voor de P.C. zorgvuldig uitgeplozen in de weken voorafgaande aan het evenement waarbij vele potentiele stekken werden opgeslagen in het ‘interne’ geheugen. Tijdens een aantal oefensessies werd al gauw duidelijk dat het flink zoeken was naar waar de vis zich bevind.
 
Vele echt vele kilometers werden afgelegd op deze verkennings / trainings dagen waarbij op de plekken waar een vis boven kwam direct een waypoint werd aangemaakt in mijn recent aangeschafte Lowrance HDS 7 unit  welke mij echt enorm heeft geholpen bij de voorbereiding en tijdens de wedstrijd. (kan niet meer zonder…of beter gezegd Wil niet meer zonder.
 

Veel varen en zoeken met zo nu en dan een beloning.
 
Maar waar ga je de vis zoeken in zo’n groot gebied ?, Een voordeel wat ik misschien op dat gebied heb is dat verticalen niet echt mijn favoriete hobby is , dat klinkt misschien wat vreemd in de oren maar daardoor valt alles beneden de 6 meter eigenlijk gelijk af.
Doordat het toernooi in Juni word gehouden zal veel prooivis en dus ook de rovers zich ophouden bij de ondieptes waar ze schuilen/jagen in de nabijheid van de vele planten die het Haringvliet rijk is.
 
Mijn voorkeur gaat dan uit naar plantrijke ondiepe gebieden welke direct naast een talud liggen naar dieper water toe. Deze aanpak heeft me al veel mooie vissen opgeleverd , al moet ik er wel bij zeggen dat het een lastig en vooral uitgestrekt gebied is rondom Hellevoetsluis. (Veel zoeken dus !)
 
De Wedstrijd :
Eindelijk was het dan zover, alle hengels/ molens netjes in orde het kunstaas uit gesorteerd , kajak in topconditie , zo vertrek ik richting Citi Romana , het vakantie park waar ik samen met Ronald Traas ,Rob Appleby-goudberg, Matt Boast en Ian (dizzybigfish) Harris een huisje hadden geboekt.   
 

Alles tot in de puntjes voorbereid inclusief mijn (nieuwe) Kajak.
 
 Na alle plichtplegingen (inschrijven, briefing ) worden de ‘nieuwe’ visgronden nog eens goed bestudeerd , samen met de weersverwachting ziet het er toch vrij goed uit voor de komende dagen alleen op de laatste wedstrijd dag geven ze duidelijk meer wind af namelijk een stevige Westen 4 a 5 Bft. (dat kan nog leuk worden denk ik bij mezelf) 
 
Word vervolgd.. 
 
Heeft U nog vragen of aanvullende informatie met betrekking tot dit artikel of wilt U graag meer weten over het kajakvissen in het algemeen dan kunt U altijd contact met me opnemen via daniel@yakfisfing.eu 
 
Met vriendelijke groet 
Daniel van der Post

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (18 )
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars : Slechtste seizoen ooit! (2)
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -