image description

Het nieuwe roofvisseizoen 2018/2019 gaat beginnen.

Door Berthil Bos

Vanuit de boot of vanaf de kant, plezier is een eerste vereiste.

Eigenlijk is hier niets nieuws aan, want jaar in en jaar uit hebben we hier in Nederland een gesloten tijd voor bepaalde aassoorten. De één is daar blij mee, terwijl de ander er maar niet aan kan wennen en het een onzinnige wet vindt. Gelukkig is het ‘’catch end release’’ gebeuren zo langzamerhand totaal ingeburgerd en hoeft men zich geen zorgen te maken over onze roofvisstand voor wat betreft de sportvisserijdruk.


Vanuit de boot of vanaf de kant, plezier is een eerste vereiste.

De gesloten tijd heeft wel het voordeel dat het water in dit kleine landje  een tijdje met rust wordt gelaten. Vooral voor water waar veel op roofvis wordt gevist, is dit zeer welkom. Je zal ook zien dat bij aanvang van het nieuwe seizoen de rovers zonder achterdocht het aas zullen aanvallen.

Van dressuur is even niets te merken al kunnen daar ook andere oorzaken een rol spelen. Ikzelf ben eigenlijk wel blij met twee maandjes rust, al gaat het af en toe wel kriebelen. In deze maanden is er tijd om je spulletjes te controleren, vernieuwen of aan te vullen.

Lekker plannen maken voor het komende seizoen en eventueel een andere vistechniek gaan introduceren. Wat je ook hebt gedaan of van plan bent te gaan doen, één ding is hierbij absoluut noodzakelijk, n.l. PLEZIER!!!!!!!


De toekomst met veel plezier.

En denk nu niet dat plezier afhankelijk is van vangstresultaten. Natuurlijk moeten we regelmatig een aanbeet krijgen en graag deze ook nog eens verzilveren, maar dat is maar één onderdeel van onze hobby. Het samen zijn met je visvrienden, het natuurgevoel, de (gezonde) spanning, de voorbereiding voor een visdag en het even weg zijn uit de hectische wereld, zijn een aantal andere onderdelen voor een heerlijke visdag.Genieten bij aanvang van een visdag, een betere start is er niet.

Ook vistechnisch zal je merken, dat als je plezier beleefd aan wat je aan het doen bent, het allemaal veel gemakkelijker gaat. Zelf merk ik een groot verschil hierin. Als zelfstandige heb je weleens van die dagen dat het allemaal een beetje te veel van het goede wordt.

Als ik dan het water op ga en ook nog eens ‘’moet’’ vangen, dan is het plezier en ook het succes vaak ver weg. Daarentegen zijn er ook dagen (gelukkig ver in de meerderheid) met een vrolijke vismaat, waarin alles vanzelf lijkt te gaan. Voor nadenken is geen tijd en het ‘’moeten’’ wordt de kop ingedrukt door mijn vismaat.

Juist hierdoor ben je volledig met het vissen bezig en komen de vangsten uit eindelijk vanzelf. Juist het afgelopen seizoen heb ik ervaren dat het vangen van veel of grote vis een bonus is en niet een doel.


De vliegenlat geeft zoveel voldoening en snoek is een bonus.

Na vele jaren heb ik mij weer toegelegd op het snoekvissen met de vliegenhengel. Vaak wordt er over deze manier van vissen gezegd ‘’ veel doen om weinig te vangen’’. Ik moet ook eerlijk zijn dat mijn vangsten t.o.v. de vorige jaren minder waren, maar een plezier dat ik beleefd heb.

Natuurlijk waren er dagen dat niets op kon tegen de vliegenlat, maar over het algemeen was het wat rustiger. Niet dat ik geen succes had, want die beleefde ik in het presenteren van mijn streamer op de juiste plek en het tot leven brengen van die veren met bucktail. Komt nog eens bij dat het vooral een visuele manier van vissen is en meer plezier kan ik mij niet wensen.

Plezier en fanatiek kunnen heel goed samengaan en als je de balans hierin hebt gevonden wordt het een fantastisch 2018/2019.


Wees ook in dit seizoen zuinig op deze geweldige sportvis.

Succes,
Berthil.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars 402
Willem Moorman -
image description
*** VIDEO **** Stingersysteem enkele haak.
Willem Moorman -
image description
Lekker genieten bij VVP Verhuur/Visserslust
Willem Moorman -