Het Nederlands Kampioenschap IJsvissen te Zweden (Deel 2)

Het Nederlands Kampioenschap IJsvissen te Zweden (Deel 2) 

Door Ron Smits

De overige deelnemers en deelneemsters aan het NK IJsvissen, die met het vliegtuig naar Oslo zijn gekomen, hebben zich ook bij ons gevoegd. De rustige herberg wordt ineens een stuk rumoeriger, maar tevens ook gezelliger.

Voordat de kamers verdeeld en ingericht worden, gaan de deelnemers massaal het ijs op, om in gesprek met het ijs te komen zou Leen Pfrommer zeggen.

Iedereen komt na het gesprek met het ijs heel enthousiast weer binnen om de reiservaringen van vliegtuig en boot uit te wisselen. We zijn nu met 22 personen, waarvan drie dames (vandaar de gezelligheid), die deelnemen aan dit kampioenschap. Hoezo een sport voor echte mannen?



Een gebakken en een gerookt worstje van rendieren vlees. Een aanrader.


We hebben heerlijk gegeten, rendiervlees (de meesten van ons hadden dit nog niet eerder ervaren), aardappelgratìn en verse groenten. Complimenten aan de kok. Na een gezellige avond heeft iedereen een veilig heenkomen gezocht om de nacht door te brengen.


Johan en Ed 'in gesprek'…


Na het eten een gezellig samen zijn.


Vrijdag morgen zijn Johan en Hanneke al heel vroeg bezig om voor het ontbijt te zorgen. Iedereen is om 07.30 uur aan het ontbijt. Omstreeks 07.45 uur starten beide visgidsen Andy en Tommie met het boren van de gaten in het ijs voor de deelnemers.


Een lekker ontbijt met echte Zweedse broodjes.

Andy is al vroeg op pad om voldoende gaten te boren in het ijs voor de deelnemers. Het is nog schemerig als de laatste gaten geboord zijn.

Op de handmatige manier.

De herberg gezien vanaf het ijs.


Na de groepsfoto gaan de deelnemers enthousiast het ijs op. Omstreeks 08.45 uur klinkt de schrille fluit van Harco over het ijs, waarmee het startsein is gegeven voor de wedstrijd.

Wegens de vooruitzichten voor vandaag en morgen is er besloten om de sessie proefvissen om te zetten naar wedstrijdvissen. Het ijs is goed maar het regent gestaag en ook de wind komt opzetten. Ondanks het mindere weer heeft iedere deelnemer het geweldig naar zijn of haar zin.


Alle 22 deelnemers aan het NK IJsvissen 2016.


Hoezo is ijsvissen een sport voor echte mannen? Astrid op en top geconcentreerd. Om haar nek zie je een fluitje en de ijspriemen, waarmee je jezelf uit een wak kunt redden. Ook tijdens dit NK geldt 'safety first'.

Sonja geeft Harco nog een paar tips………………

Grote stoere kerels zijn uren zoet met wat speelgoed.

Lokale pers is aanwezig.


Ook de plaatselijke pers is aanwezig om dit Nederlandse ijsspektakel vast te leggen voor de krant. Het ijsvissen in Zweden wordt wel meer gedaan, maar een dergelijke officiële en internationale wedstrijd op het ijs is hier nog niet vertoond.

Er mag in Zweden met levend aas gevist worden, maar de wedstrijdleiding heeft gisteravond besloten om alleen met dood aas (of kunstaas) te vissen.

Dat is jammer want het meer waar we nu op vissen leent zich perfect voor het vissen met levend aas. Het levend aas wordt slechts op maximaal een meter onder het ijs aangeboden en vaak komt de snoek vanuit de diepte het aas pakken.

Het gat in het ijs laat licht door en de diepliggende snoek voelt de bewegingen van het visje, maar ziet ook in het kraakheldere en diepe water de schaduw ervan. Visgids Tommie demonstreert dit vandaag en inderdaad, tien minuten later pakt een snoek het levende visje. Helaas lost de vis na een seconde of vier.

Dan is de eerste vis van de wedstrijd een feit. Willem Bakker heeft een baars van 29 centimeter gevangen. In het bijzijn van Tommie. Visgids Tommie Magnusson gaf Willem wat tips, die onmiddellijk door Willem worden verzilverd met de eerste vis.


De allereerste vis een dikke maatse baars van 29 centimeter.


Baars en snoek zijn de doelsoorten vandaag en tellen daarom dubbel. Willem gaat met 58 punten fors aan de leiding. Lang mag de pret echter niet duren want Hans Holsbeek vangt een baars van 33 centimeter en leidt nu het klassement met 66 punten.

Het ochtendgedeelte duurt tot 12.00 uur en Johan heeft een heerlijke elandstaartsoep gemaakt voor de natgeregende deelnemers. Om 13.00 start het middagdeel van de wedstrijd, die tot 14.30 uur duurt.

Door de regen wordt de kwaliteit van het ijs snel minder. Ook de wind is fors toegenomen. Het wordt wat minder aangenaam op het ijs maar er wordt stug doorgevist door alle deelnemers.

Omstreeks 14.45 uur komen de eerste deelnemers weer binnen. Respect dat iedereen het tot het bittere eind heeft volgehouden. Er zijn in deze middagsessie nog twee baarzen bij gevangen. William van Veen heeft een baars van 22,5 centimeter gevangen en Hanno van Harten heeft een baars gevangen van 31,5 centimeter.

Na de wedstrijd staat er vrij vissen op het programma en twee fanatieke sportvissers blijven doorvissen. Een mooie snoek van 98 centimeter vergreep zich aan het aas van William van Veen.


Machtig mooie snoek en een tevreden kijkende William.


Johan heeft weer eens iets heel lekkers gekookt voor onze hongerige magen: gerookte varkenshaas. Na zo´n hele dag ijsvissen gaat dat er best in. Lekker wijntje erbij, dat geeft je een echt 'Zwitserleven gevoel'. Voor het Bourgondisch leven tijdens het verblijf in het Edleskogs Wärdhus (www.edsleskogswardhuse.se) verzorgt Johan Postma ons buitengewoon goed.

Het is voor ons lekker relaxed en Johan geeft ons het gevoel dat we 'thuis' zijn. Koffie en thee zijn steeds vers gezet. Bovendien heeft Johan ook de bus voor het transport van de deelnemers aan het NK van Oslo naar Edsleskog en terug geregeld. Grote klasse.Johan.

Echt een prima adres voor grote groepen sportvissers. Hoewel Johan zelf geen sportvisser is, weet hij wat een sportvisser nodig heeft tijdens, voor en na het vissen.

Gezellig worden de ervaringen van deze dag gedeeld bij de houtkachel van de herberg.



Een echt huiselijk 'ons gevoel' bij de houtkachel.


Het klassement voor het NK IJsvissen ziet er nu als volgt uit:
4. William van Veen 45 punten
3. Willem Bakker 58 punten
2. Hanno van Harten 63 punten
1. Hans Holsbeek 66 punten

Morgen is de laatste wedstrijddag en alles is nog mogelijk. De prijs voor de grootste baars is vandaag gewonnen door Hans Holsbeek, de prijs voor de eerste vis is voor Willem Bakker en de prijs voor de dagwinnaar gaat ook naar Hans Holsbeek van Sportvisserij Oost Nederland. We gaan morgen naar een ander meer en hoofdzakelijk vissen op diverse soorten forel.
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -