Gran Canaria, een schitterende en warme vislocatie in de winter!

Gran Canaria, een schitterende en warme vislocatie in de winter!

Door Yvonne en Lucky Luc Mom

Voor mijn 50ste verjaardag kon ik kiezen uit een kappersbon voor het leven of het  maken van een mooie trip naar Gran Canaria om daar een droomvis te vangen. Toen Yvonne hier mee aankwam was de keuze best moeilijk, maar ik heb toch maar voor een reisje naar deze prachtige, warme winterbestemming gekozen.


Gran Canaria, een geweldig mooi eiland!!

De kammen heb ik inmiddels weggegooid en ik draag mijn haar nu strak achterover wat het zeer windbestendig maakt. Ik moet er natuurlijk alles aan doen om mijn reputatie “Lucky Luc vist sneller dan zijn schaduw” waar te kunnen maken. We hebben vanuit Nederland drie dagen gereserveerd op een “big-game boot”, met name ‘de Cavalier’, welke zijn uitvalshaven in Puerto Rico heeft.

Het boeken vanuit Nederland biedt grote financiële voordelen en een soort van viszekerheid waar ik wel van hou. Dan kun je er tenminste naar toe leven en sta je niet tegen een volle boot aan te staren die voor je neus wegvaart uit de haven. Maar daarover in deel 2 dus verdere info.

Omdat dit een “gewone” vakantiereis betreft en er naast het vissen ook vele andere schitterende dingen te beleven zijn op Gran Canaria, hebben we zoals altijd geprobeerd het nuttige met het aangename te combineren.


De plaatselijke bevolking kom je overal al vissend tegen.

Daar het niet alleen op groot wild gaat op Gran Canaria, maar er ook vanaf de kant leuke en bijzondere visjes te vangen zijn, heb ik besloten dit verhaal in twee delen op te splitsen. Het kantvissen op dit pachtige zonovergoten eiland als deel 1 en het bootvissen op het grotere wild als deel 2.

Het vissen vanaf de kant op Gran Canaria  - deel 1


De meest bekende rots op Gran Canaria, de Roque Nublo - 2.000 meter hoog.

Als je op Gran Canaria in januari aankomt vanuit het koude Nederland, kun je bijna niet geloven dat er zich daar ter plekke een heel ander leven afspeelt. Vanuit de transferbus naar je hotel zie je ‘s nachts dan mensen in korte broek lopen en een t-shirt.

“Zijn ze gek of zo,” denk je in eerste instantie, maar als je zelf de bus uitstapt is er de spreekwoordelijke (in dit geval ook letterlijke) warme deken die over je heen wordt geworpen. Na 4 uur en 15 minuten vliegen kom je in een geheel andere wereld terecht!


De vele duizenden kleurrijke krabben die tussen de rotsen leven, zijn beschermd!

Wat een pracht dat ik dit weer tezamen met mijn vrouw Yvonne mag beleven, is de gedachte en het besef!! De volgende dag meteen het reishengeltje uit de beschermende koker gepakt en in elkaar gezet om als het even kan meteen een hengeltje uit te gooien vandaag gecombineerd met een duik in het warme (20 graden) water.

Welk aas kun je gebruiken?


De eerste dagen veel kleine zeebrasems op de gamba’s.

Uit ervaring weet ik dat ingevroren gamba’s of kleinere garnalen het altijd goed doen in dit soort warme landen. Het is natuurlijk aas dat daar voorkomt, mits het niet al te veel bewerkt is met kruiden etc. natuurlijk.


Even een praatje maken met de plaatselijke vissers helpt je op weg!

Omdat ik niet alle wijsheid in pacht heb op een voor mij vreemde locatie, kijk ik goed wat de plaatselijke vissers doen met hun manieren van vissen en welk aas zij gebruiken. Wie kan het beter weten?

Dus Yvonne ging lekker zwemmen en ik liep een van de strekdammetjes op die voor de kust bij Playa des Ingles liggen, wat onze uitvalsbasis was op deze bijzondere vakantie en waar ik als jonge vent (49) heenging en als ‘ouwe’ vent (50) weer weg zou gaan.

De meeste van de plaatselijke vissers zag ik met een soort bruine vispellets vissen die zij zacht lieten worden door middel van water en daar dan een visdeegje van kneedden. Volgende keer dus maar een tubetje deeg van Berkley meenemen!!


Palometa op de dobber! Sterk visje!!

Dit was een leuke zichtvisserij met een dobber waar je je door de vele aanbeten prima mee kan vermaken. Ook zag ik diverse Spanjaarden met halve sardines op de bodem vissen, dus ik wist dat er ook groter wild moest rondzwemmen, ook al heb ik de Spanjaarden overdag niets groots zien vangen. 

Je verwacht vanwege het aanbod van de restaurants dat je op iedere straathoek verse sardines kunt verkrijgen, maar dat viel tegen in de praktijk. Na veel vragen een “pescaderia” gevonden waar ik dit prachtige, welriekende aas kon kopen. Meteen maar een kilo (3 euro) meegenomen zodat ik genoeg aas had voor de hele vakantie.

Maar de eerste dagen moest ik het dus even met gamba’s doen. Dat ging ook prima hoor!! Alleen je krijgt daar zoveel aanbeten van kleinere vissen op, dat je blij bent als één op de tien vissen aan je haak blijft hangen. Maar al doende leert men, en het ging steeds beter.


Genoeg aasvisjes om stukjes van te gebruiken voor groter wild.

Een soort minizeebrasempjes ving ik in eerste instantie die ik prima aan stukjes kon snijden als aas. En dan komen er toch wel iets grotere rovers boven water, zoals de palometa die daar veel voor komt. Omdat ik niet zo’n zin had om op deze vakantie urenlang op de bodem te vissen, wachtend op een grotere vissoort zoals bijvoorbeeld blue fish of dorade of iets dergelijks, heb ik mij voornamelijk bezig gehouden met de dobbervisserij omdat daar gewoon veel meer leven in zat.

Die grotere vissen zouden we wel “even” gaan vangen op de drie boottrips die we hadden geboekt. Gelukkig is dit achteraf uitgekomen, maar je weet het maar nooit in onze visonzekere hobby.

De vissoorten die je kunt vangen
Gelukkig zijn er, zoals ik al vermeld had hierboven, vele vissoorten te vangen vanaf de kant met de dobber, ook al laat de grootte van de vis natuurlijk vaak wel te wensen over. Maar het hebben van vele aanbeten en toch lekker bezig zijn met je hobby in je t-shirt, terwijl je weet dat het in Nederland gewoon koud is, is voor mij al genoeg. Maar toch probeer ik net zoals in Nederland alles uit de kast te halen om wat bijzonders te vangen.


Harders tussen de zwemmers door.

Diverse keren zag ik mijn Spaanse viscollega’s, met wie ik altijd even een praatje maakte, mooie harders en allerlei andere, voor mij nog onbekende vissoorten op de kant trekken.


Een blije visser!!

Dit ging dan met brood of met de vispellets waarvan je een deegje kunt maken. Spanjaarden zijn echte visliefhebbers en de meeste vissen en visjes gingen mee naar huis om aldaar te verdwijnen in een heerlijke paella of een ander prachtig gerecht.


Op stukjes sardine toch nog wat grotere vis.

De eerste dagen ving ik dus de wat kleinere vissen waar ik mij prima mee vermaakte, maar toen ik eenmaal verse sardines had, kwam er toch af en toe wel iets grotere vis boven water. Stelt u zich daarvan niet al te veel voor hoor, maar de 30 cm haalden sommige toch wel. Je krijgt op de stukjes sardines, die ik in reepjes aanbood onder de dobber, minder aanbeten, maar als je dobber dan wegduikt is het meestal wat leuks.


De grote pieterman, een gevaarlijk visje!!

De laatste dagen ving ik ook wat grote pietermannen op dit aas en daar moet je natuurlijk geweldig mee oppassen! Eigenlijk is het ook beter om daar te zwemmen met crocks aan! In je achterhoofd weet je natuurlijk dat er ook wel echte grote vissen rondzwemmen langs de kust, maar daarvoor moet je toch echt in de nacht op pad gaan als de zwemmers langs de kust weg zijn.

Met deze nachtvisserij heb ik mij niet beziggehouden omdat er in de avond allerlei vertier is ter plekke en dat ook hartstikke leuk is. Maar als je je er echt op zou toeleggen en een zwaardere zeehengel met een standaard meeneemt, heb je vanaf het strand echt kans op gigavissen, zoals grote roggen van vele tientallen kilo’s of de Escolar die daar in de nacht zijn hapjes wil verschalken. Volgende keer maar eens proberen.


Lastig om alle “nieuwe” vissoorten die je vangt te benoemen.

Een duidelijk luxe (Luc zijn) probleem dus!! Ik heb me kostelijk vermaakt vanaf de kant op Gran Canaria en was blij dat ik weer mijn reishengeltje meegenomen had, want plaatselijk is er maar één hengelsportzaak aanwezig waar je eventueel een werphengeltje voor de vakantie kunt vinden. Maar je wilt meteen vissen en ik heb geen zin om er daar naar te gaan zoeken.


En maar vissen!!!!!!!

Materiaal om mee te nemen
Je bent natuurlijk altijd beperkt in hetgeen je mee kunt nemen op een vliegvakantie. De reishengel die ik meenam op deze vakantie was er een van 30-80 gram werpgewicht. Best wel een pittig stokje dus, maar ik moet er ook van alles mee kunnen doen. De koker waarin deze tegenwoordig veel te verkrijgen reishengeltjes zitten, bestaat uit onverwoestbaar pvc, zodat de koffergooiers geen schade kunnen toebrengen.

Op deze hengel bevestig ik een Penn Slammer van de iets kleinere klasse met daarop 15/00 dyneema zodat ik een prima combinatie heb. Daarnaast stel ik altijd een doosje samen bestaande uit diverse vakjes, zodat ik de verschillende visserijen ter plekke kan beoefenen.

Hier zitten dan werploodjes in van 30 tot 60 gram, diverse maten dobbers, haken en allerlei klein materiaal zoals wartels, kraaltjes, enzovoorts. Daarnaast een klosje nylon amnesia van 9,1 kg en klaar ben je om allerlei vangende systemen te maken. Dit alles doe ik in een rugtas zodat je altijd alles bij je hebt en je je kunt aanpassen als dat moet.


Op de terugweg van het vissen kom je van alles tegen.

Ik heb genoten van de kantvisserij op Gran Canaria en wens u toe dat u dat ook eens mag beleven. Vanaf de boot hebben Yvonne en ik echte droomvissen gevangen, maar dat zal ik beschrijven in deel 2 over deze prachtige locatie.


Wat is het toch een mooi eiland!!!!!

Hartelijke visgroeten van Yvonne en Lucky Luc Mom

Lees verder : Deel 2 >