Giflozing op de Maas, enorme vissterfte!

Giflozing op de Maas, enorme vissterfte

Door Leon Haenen

Vandaag heeft een bedrijf per ongeluk de chemische stof Chloorpyrifos in de Belgische Maas laten lopen,  vlakbij de grensovergang naar Nederland. Ik was vandaag toevallig met mijn broer, Lambert, aan het vissen op de Maas. Ik kan jullie allemaal garanderen dat hetgeen wij vandaag hebben gezien diep treurig is. 

We hebben welgeteld veertien stervende meervallen in de boot gehad, diverse dikke barbelen tot 81 cm, enorme hoeveelheden dikke kopvoorn, tientallen rooflbei, tot ruim in de 80cm. Daarnaast hebben massa’s blankvoorn en brasem het loodje gelegd. Dit zijn echt niet allemaal vissen die zijn komen afdrijven vanuit Luik. De vissen moeten dan zeker twee stuwdammen door om tot bij ons in het grensgebied te geraken.

 De Belgische lozing heeft een enorme impact op de vispopulatie in de grensstreek. De ernst van de situatie mag niet onderschat worden, vooral het meerval, kopvoorn en roofblei bestand heeft lokaal een enorme dreun gekregen. Het probleem is voor de meeste mensen onzichtbaar vanwege het feit dat de stervende vissen vooral op de bodem van de rivier lagen.

Doordat de Maas bij de grensovergang vrij ondiep is zagen wij kans een aantal vissen op de foto te zetten als “ bewijsmateriaal”….ik garandeer jullie dat de door ons “ gevangen” vissen slechts een druppel op de gloeiende plaat waren. Zowel mijn broer als ikzelf zijn ervan overtuigd dat er veel meer vissen ten onder zijn gegaan aan deze ramp.  Ik durf te roepen dat het om duizenden vissen gaat. 


 
Wat we erg opvallend vonden is dat alle pasgeboren baarzen het loodje hebben gelegd, om een of andere reden waren net deze pasgeboren vissen gevoeliger voor de troep dan bijvoorbeeld de jonge voorntjes.


 
We hebben op verzoek van medewerkers van het milieustation dat in Eijsden aan de Maas is gestationeerd een aantal vissen ingeleverd. Deze worden voor verder biologisch onderzoek opgestuurd naar Leiden. Daarnaast hebben we Visstandverbetering Maas, de waterpolitie, de rijkswaterstaat en ook de lokale televisie L1 gebeld om het zo breed mogelijk aan de grote klok te hangen.

N.v.d.r.: Alle vissen op deze foto’s zijn vandaag gefotografeerd en dus dood….

 

 Laatste nieuws zaterdag 4 augustus 09.00 uur:

 Rijksoverheid: niet zwemmen in de Maas

DEN HAAG -  De overheid heeft geadviseerd met onmiddellijke ingang niet meer in de Maas te zwemmen, vissen of gevangen vis uit de rivier te consumeren. De rivier is vervuild met het giftige chloorpyrifos.

Dat maakte een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend. Uit metingen van het Rijksinstituut voor Integraal Zoetwaterbeheer en Afvalwaterbehandeling (RIZA) in Lelystad vrijdag bleek dat de rivier is vervuild met chloorpyrifos, een insectenbestrijdingsmiddel voor gewassen dat zeer giftig is voor vissen.

Bij het bekend worden van nieuwe meetgegevens vrijdagavond liet het RIZA weten dat de vervuiling is toegenomen, maar waarschijnlijk wel een piek bereikt heeft. Naast chloorpyrifos is er nog giftige cypermethrin in de Maas geloosd, ook een onkruidbestrijder. Het RIZA verwacht zaterdag rond de middag met nieuwe meetresultaten te kunnen komen.

Vervuiling veroorzaakt in België

De vervuiling is door een onbekende bron in België veroorzaakt en werd voor het eerst op 31 juli bij Ougrée, stroomafwaarts van Luik, geconstateerd. Net als in het Belgische deel van de Maas zijn vrijdag ook bij Eijsden (Limburg) dode vissen in de rivier gevonden. De woordvoerder van het RIZA gaat ervan uit dat de vissterfte bij Eijsden door het chloorpyrifos is veroorzaakt.

Waterleidingmaatschappij Limburg WML is vrijdagmiddag om 16.30 uur gealarmeerd en uit voorzorg onmiddellijk gestopt met de winning van Maaswater in Roosteren en Heel, zei een woordvoerder van WML. Het stoppen van de waterwinning uit de Maas duurt voorlopig tot maandag, dan worden nieuwe meetgegevens bekeken. WML zegt tot die dag over voldoende reservecapaciteit aan drinkwater te beschikken.