image description

Gezien bijā€¦Bigstreamers.com

Mangum’s Dragon Tail

Ik mag graag snuffelen tussen allerlei spulletjes voor andere vistechnieken dan het roofvissen. Niet omdat ik zo af en toe in mijn ogen ‘’vreemd’’ wil gaan, maar om ideeën op te doen die ik kan gebruiken bij mijn passie het roofvissen. Als roofvisser sluit ik mijn ogen niet voor bijvoorbeeld de karper, witvis of zeeviswereld en zo af kom ik op nieuwe ideeën die ik kan gebruiken.

Ook bij het vliegvissen kom ik regelmatig dingetjes tegen die mij erg interessant lijken. Nu ligt het vliegvissen dichtbij het kunstaasgebeuren, al is dat alleen al omdat de snoek een geweldige sportvis is op de vliegenlat. Ik beoefen het zelf ook en hierdoor kwam ik bij Bigstreamers.nl iets tegen dat je zeer goed kan gebruiken bij het streameren, maar ook bij andere kunstaassoorten.  


De Mangum Dragon Tail is er in twee maten en diverse kleuren.

Het gaat hier om een zeer vernuftig staartje met de naam Mangum’s Dragon tail Mini en zijn grote broer Mangum’s Dragon Tail. Deze taps toelopende harige staartjes, die ontworpen zijn door de bekende vliegbinder David Mangum uit Florida, kan je gebruiken als streamer, maar ook om deze nog aantrekkelijker te maken. Juist het nog aantrekkelijker maken bracht mij op het idee om deze staartjes te gebruiken bij bijvoorbeeld een spinner, spinnerbait, soft of hardbait.

Ook is een dergelijk staartje gemonteerd op een licht loodkopje een geweldig aas voor bijv. zeebaars. Als je het staartje door het water trekt heeft het een slangachtige actie die er levensecht uitziet. Bij mij ervaring met spinners en spinnerbaits is het vaak opgevallen, dat een staartje in de vorm van een kleine twister wonderen kan doen. Deze aandachttrekker geeft de spinner(bait) net dat beetje meer, waardoor Esox getriggerd wordt.


Je trigger de roofvis net iets meer met een Dragon Tail op bijv. een spinner of buzzerbait

 Vaak zie je dat de twister op een tweede haak wordt geregen en deze dan d.m.v. diverse montagemethoden op de vaste haak wordt bevestigd. Op zich niets mis mee, maar bij een aanbeet kan het rubber zomaar verdwenen of gesloopt zijn door de vele tanden. Wat tevens kan gebeuren is dat het rubber het inhaken bemoeilijkt. De snoek klemt hem als het ware vast. Door gebruikt te maken van zo’n harig staartje krijgen de tanden weinig of geen grip op het gebeuren.

Ook de actie is totaal anders en dit samen met een andere bevestiging maakt het een geweldig triggerpoint. Bij het streamervissen op snoek is dit systeem al lang ingeburgerd, dus laat ik even zien hoe gemakkelijk wij dit ook bij het conventioneel kunstaasvissen goed kunnen gebruiken. Net als bij de montage aan de streamer komt de Mangum Dragon Tail los aan de haakbocht.


De Bigstreamers Tail Connector bevestig ik met een dun koperdraadje.

Hiervoor gebruiken we de Bigstreamers Tail Connectors, waardoor je in twee tellen van staart kan wisselen. Ook zorgt deze connector ervoor dat de staart alle bewegingsvrijheid krijgt. Dit clipje bevestig ik d.m.v. dun koperdraad aan de tweede haak, zodanig dat hij niet meer over de weerhaak kan schuiven en ervan af glijdt. Om het clipje op zijn plaats te houden kan je gebruik maken van een klein rubberen kraaltje. Als deze eenmaal vastzit, gaan we een oogje monteren aan de tail. Het oogje maak ik van bloembinders koperdraad.


Mangum’s Dragon Tail aan een Buzzer bait

Dit is dun, licht en taai. Nu kunnen dit oog met vise, die je gebruikt bij het vliegbinden, op een perfecte manier aan het staartje binden, maar ik beschrijf nu even de grovere maar snellere manier. Je maakt een oogje in aan het koperdraad en zorgt ervoor dat je aan beide kante wat draad over hebt. Je legt nu één uiteinde langs het begin van de staart en wikkelt het andere uiteinde om het staartje en het andere koperdraad. Als je dit strak doet en het fixeert met secondelijm laat dit niet meer los. Met dit gecreëerde oogje aan de staart kan je snel en probleemloos wisselen.

 


Oogje creëren en om het staartje draaien.

Ga eens kijken op de site van Bigstreamers.com en met wat fantasie creëer je buiten het bovengenoemde ‘’trigger’’ staartje misschien wel een uniek ander kunstaasje.