Gezien bij D.A.M.  Oldtimer in een modern jasje, Effzett Pike Rattlin Spinner

Gezien bij D.A.M. 

Oldtimer in een modern jasje: de Effzett Pike Rattlin Spinner 

Door Berthil Bos

De Efftex, die ieder jaar in een grote stad ergens in de wereld gehouden wordt, was dit jaar neergestreken in ons eigen Amsterdam. Deze beurs is bedoeld om fabrikanten van hengelsportmaterialen de kans te geven, hun allernieuwste producten aan de commerciële hengelsportwereld te showen.

De beurs is niet toegankelijk voor de particuliere sportvisser, maar gelukkig is de pers dat wel, zodat jullie ook goed op de hoogte blijven, van al het nieuws wat er jaarlijks op de markt komt.

Een paar jaar geleden is het Duitse hengelsportbedrijf D.A.M (Deutsche Angelgerate Manufactur) begonnen om hun roofvisproducten onder te brengen onder één naam, Effzett. Het pakket aan roofvismaterialen is in rap tempo uitgegroeid tot een belangrijke speler in roofvisland.

Nu is D.A.M al sinds 1933 bezig met het vervaardigen van kunstaas, dus ervaring genoeg om regelmatig met interessante nieuwigheden te komen. Op de Efftex werd ik door Erwin Adelaar van D.A.M. vol trots uitgenodigd, om hun allernieuwste speeltje te komen bekijken, de Effzett Pike Rattlin Spinner.


Grote bucktailspinners vallen goed op, laat staan als ze ook nog eens geluid produceren.

Hier komen we dus bij de kopregel ‘Oldtimer in modern jasje’. De spinner is een kunstaasje waarmee vele generaties sportvissers zijn opgegroeid.

Het is ontzettend simpel te vissen en heeft sinds zijn geboorte, en dat is al heel erg lang geleden, veel, heel veel roofvissen verleid.

In de jaren 60 van de vorige eeuw kwamen de eerste niet verzwaarde spinners voor Nederlandse omstandigheden in de winkels en vangen dat ze deden!

Op een gegeven moment werd er ook steeds meer kunstaas uit de USA geïmporteerd en dus ook grote bucktail spinners die daar de grote neef van onze snoek, de Musky, moesten verleiden.

Ook deze varianten op de 'gewone' spinner vingen geweldig, vooral door degene die zich niet te groot voelde om met een spinner te vissen. Het leek er een tijdje op dat als je niet met Jerkbaits of andere 'modern' kunstaas naar de waterkant kwam, je er niet bij hoorde.

Gelukkig voor de diehards onder ons, was er van dressuur op het blinkende metaal hierdoor veel minder te merken en doen de spinners nog altijd precies dat waarvoor ze gemaakt zijn, vangen.


De Effzett Pike Rattlin Spinner in volle glorie.

Natuurlijk moet je de ogen niet sluiten voor vangstverbeterende ontwikkelingen en daar heeft D.A.M met de Rattlin Spinner een grote stap in gemaakt.

De spinner heeft naast veel flash materiaal, dat de dreg afschermt tegen waterplanten en hem een groot silhouet geven, ook nog eens een bijzonder lichaam, waarin metalen kogeltjes veel lawaai veroorzaken. Dat kan, zoals jullie wel weten, de rovers gek maken.

Ook is de spinner voorzien van twee Colorado spinnerbladen die veel drukgolven veroorzaken. Bij elkaar heeft Effzett een spinner in zijn pakket, die zowel visueel als akoestisch en ook nog eens door de zijlijn van de snoek kan worden herkend, drie in één dus. Door de bezoekers van de Efftex 2016 is de spinner gekozen gekozen tot 'Best New Product' seizoen 2016/2017.


Een groter compliment bestaat er niet in hengelsportland.

Een geweldige prestatie van het Team D.A.M Effzett en het geeft aan dat er nog altijd iets te verbeteren is aan bewezen kunstaasjes. De Effzett Pike Rattlin Spinner komt in september naar Nederland in zes vangende kleuren. We zullen nog veel aandacht schenken aan dit Award winnende kunstaas.

Berthil

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -