Gezien bij Bigstreamers.nl Fastach Clip

Gezien bij Bigstreamers.com

Fastach Clip 

Door Berthil Bos 

Jullie kennen het allemaal wel, dat zitten te pielen met je speld, waar je kunstaas of loodkop aan bevestigd moet worden. Soms is het oogje van de loodkop te klein of past de het uiteinde er gewoonweg niet door. Ook met verwisselen met koude handen gaat niet altijd van een leien dakje, waardoor je er gewoon tegen op ziet om te wisselen.

Vaak moet je de speld ook iedere keer wat uitbuigen om voldoende ruimte te krijgen, waardoor de speld er door metaalmoeheid niet sterker op wordt.

De spelden die ook wel Snaps worden genoemd, zijn er in diverse modellen, waarbij de Double Lock en de Duo Lock het meest worden gebruikt.

De Double Lock is bedoeld voor kunstaas met een wat groter bevestigingsoog, terwijl de Duo Lock een enkeldraaduiteinde heeft, die gemakkelijk door de kleinere bevestigingsoogjes gevoerd kan worden, zoals bijv. loodkoppen.

De spelden moeten het kunstaas niet in de weg zitten en het kunstaas zijn volledige bewegingsvrijheid geven en daarom heb ik ze het liefst zo licht mogelijk. Ik had al eerder gehoord van Snaps, waarbij je snel en zonder het metaal te buigen het kunstaas kon verwisselen.

Lange tijd heb ik zo mijn bedenkingen gehad, omdat ik de zekerheid van een dichte speld wel prettig vond en die Quick Snaps die ik gezien had mij niet konden overtuigen.

Tijdens een visdag met Dennis Sanders van Big Streamers, was ik volop aan het wisselen, waarbij ik vooral bij de wat kleinere bevestigingsoogjes de speld behoorlijk moest uitbuigen.

Dennis kon dit gestuntel niet langer aanzien en zou mij een pakje Quick Snaps opsturen die mij wel zouden overtuigen. Twee dagen later had ik een pakje ‘snelle spelden’ in de bus liggen van het merk Mustad.  


Sterk, licht en zeer strak tegen elkaar gebogen, een makkelijk en snel hulpmiddel.

Deze Fastach Clip, zoals ze genoemd worden, zijn zeer strak gebogen, zodat er geen ruimte tussen de delen zit en dus ook het dunste materiaal ervan zichzelf niet tussen door kan glippen.

Qua trekkracht stond ik ook versteld, want de grootste maat (#3) die t.o.v. een gewone speld toch nog erg klein en licht overkomt, heeft een trekkracht van maar liefst 75 pond.

De Mustad Fastach Clip.

Ik vis nu al een tijdje met dit product en gebruik hem zowel voor de bevestiging van het kunstaas, als voor de connectie hoofdlijn met de onderlijn. Hierdoor kan ik ook de onderlijn snel en makkelijk vervangen.

Vooral bij een gevlochten stalen onderlijn is het kinken na een dril snel gebeurd, waardoor het er niet meer zo strak uitziet of zelfs beschadigd is. Omdat de Mustad Fastach Clip zo goed voldoet kan zelfs de dunne onderlijn er niet uitschieten.  

Toch weer een leuke en praktische ontwikkeling op roofvisgebied, waardoor het allemaal wat simpeler wordt en vistechnisch ook voordelen oplevert. Bigstreamers.com kan je ze leveren in drie maten; Size 1/14 kilo – Size 2/28kilo – size 3/41 kilo.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
EEN SHADJASJE,hoe waar en waarom. ( 3 )
Willem Moorman -
image description
De Allrounder 75
Marc Borst -