Gamakatsu Premium Braid Neo lijn praktijktest

Gamakatsu Premium Braid Neo lijn praktijktest  


Door Yvo Bindels  
 
In de zomer van 2012 kreeg ik van Henk Simonsz enkele rollen van een gloednieuwe gevlochten lijn overhandigd die hij aan het testen was en vroeg mij deze ook eens goed aan de tand te voelen. Op de transparante rolletjes stonden slechts enkele Japanse tekens. Het was dus gissen naar de lengte, trekkracht en diameter.
 
Het ging in elk geval om twee verschillende diktes in twee kleuren: rood en mosgroen. De strak gevlochten, soepele lijn deed me in eerste instantie denken aan de Gamakatsu Ultra Braid, maar dan iets gladder. De dunste was qua diameter vergelijkbaar met een 8 ponds lijn die ik eerder in gebruik had. De andere lijn schatte ik op een pond of vijftien. Om overzicht te behouden schreef ik zelf voor het gemak een 8 en een 15 op de spoelen. 
 

Links de eerste testspoelen en rechts de verpakking zoals deze nu in de winkel ligt.
 
De 15 ponds lijn spoelde ik in het rood op mijn GrandArc molen die op de Signature Troller hengel zat waarmee ik op dat moment volop de roofblei belaagde met oppervlaktekunstaas. De dunste diameter spoelde ik op mijn verticaalmolentje en zou zich vooral in het najaar moeten gaan bewijzen.
 
De rode ‘testlijn’ hield zich uitstekend.
 
Twee andere vismaten voorzag ik ook van beide diameters zodat de praktijktest meer inhoud kreeg. Bij het roofbleivissen viel meteen al op dat ik met deze lijn net iets verder kon werpen dan voorheen. Waarschijnlijk komt dit doordat de lijn vrij glad is en deze minder wrijving ondervindt bij het passeren van de geleideogen. Vooral bij het werpend vissen een pluspunt dus. 
 

De lijn hield zich perfect bij deze knalharde roofbleiaanbeet.
 
Dat het met de breeksterkte ook wel goed zat, wist ik na enkele explosieve aanbeten en pittige drils in de volle stroming, waarbij de lijn en overigens ook de hengel, flink op hun donder kregen. 
 
Zowel hengel als lijn kregen er flink van langs.
 
Inmiddels heb ik diezelfde set ook gebruikt bij het trollen op snoekbaars, waarbij ik merkte dat ik met de diepduikende pluggen wel heel eenvoudig de bodem bereikte. De lijn ‘sneed’ dus ook goed door het water.
 
Datzelfde merkten we ook bij de dunnere diameter in de koudere maanden. Omdat we graag op (snel)stromend water vissen is een betrouwbare lijn goud waard.
 
Ze moet immers niet te dik zijn vanwege de druk die de stroming uitoefent, maar toch genoeg trekkracht bezitten om met vertrouwen de strijd met sterke vissen aan te gaan. 

 
Met vertrouwen achter de sterkste vissen aan.
 
Ook de slijtvastheid is van belang voor wie graag boven grove bodems vist en na de nodige visdagen met deze lijn op de rivier kan ik concluderen dat dit wel goed zit. Mijn vismaten hadden precies dezelfde ervaringen, waardoor ik eenieder met een gerust hart deze lijn kan aanbevelen.
 
Na ruim anderhalf seizoen intensieve visserij is de Gamakatsu G-Power Neo lijn dan ook uitgegroeid tot mijn favoriet in de diameters die ik geprobeerd heb.  Uiteindelijk is de groene Gamakatsu G-Power Neo afgelopen jaar succesvol geïntroduceerd, waarbij nieuwe kleuren dit jaar nog zullen volgen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Toeval
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Nog een laatste poging…..
Willem Moorman -