Fox Edges Tungsten Chod Bead Kit

Review Fox

Fox Edges Tungsten Chod Bead Kit 

Door Mark Noorman

Stond een flink deel van de karpervissers zo’n vijf jaar geleden nog wat wantrouwend tegenover dat gekke korte rigje dat rechtstreeks vanaf de hoofdlijn of leader wordt gevist, tegenwoordig zijn er nog maar weinig die de chod rig nooit hebben ingezet. Voor het maken ervan bestond echter nog geen volledige kit en bovendien kon er nog wel wat verbeterd worden aan veel setups. Voor Fox het teken om de volgende stap in de evolutie van dit systeem te zetten.

De Tungsten Chod Bead Kit biedt een complete set onderdelen voor het maken van een chod montage die je op een vaste afstand boven het lood vist. Voor een schuivende chod rig zijn er ook accessoires beschikbaar in de Edges range, die laten we hier echter even buiten beschouwing. Persoonlijk vis ik de chod het liefst op een vaste afstand zodat ik zelf kan bepalen hoeveel ruimte er is tussen lood en rig.


Zo kan ik naar gelang de omstandigheden, zoals diepte van wier of bagger, maar ook hoe dicht ik bijvoorbeeld ergens tegenaan wil vissen, kiezen of ik deze afstand kort dan wel langer laat.

De wartel van de chod rig wordt hiervoor over een soepele sleeve geschoven die je vanaf een metalen lusje op de hoofdlijn schuift. Deze kan stroef op en neer bewegen en er zit een ribbeltje op dat het oog van de chod wartel vastklemt. Om de wartel vast te zetten wordt er een dopje over de sleeve geschoven.

In dit dopje is het gewichtige materiaal tungsten (wolfraam) verwerkt wat gelijk fungeert als tegengewicht voor de pop-up montage. Ik vis vaak met zelfgemaakte pop-ups op basis van kurken balletjes, een klein beetje extra putty onderaan de rig zorgt dan al voor voldoende gewicht, het geheel blijft dus erg subtiel.

Helemaal onderaan wordt een buffer bead over de hoofdlijn geschoven waarin weer precies de wartel van het lood past, zodat je een net afgewerkte montage krijgt. Persoonlijk gebruik ik hier liever een kwik link en knip de wartel van het lood af, zodat ik tijdens het vissen snel van lood kan wisselen en ook het lood voor transport kan verwijderen, het kan dan geen krassen maken op de blank van de hengel.

De grote toegevoegde waarde van het systeem vind ik de conevormige uitsparing aan de bovenkant van deze bead, de onderkant van de schuivende sleeve waarop de chod rig zit is zó gevormd dat hij hier precies in valt, en ze tijdens de dril één geheel vormen. Bijkomend en voor mij zwaarwegend voordeel is dat de ring van de chod rig wartel niet in een scherpe hoek rechtstreeks op de hoofdlijn drukt, en hiermee voor een zwakke plek zorgt, maar dat de sleeve hier voor extra bescherming zorgt!


Op de foto is duidelijk het verschil te zien tussen een wartel rechtstreeks op de hoofdlijn met traditionele bead, en de bescherming die de sleeve uit deze kit biedt.

Al met al dus een zeer complete kit waarmee je een effectieve, subtiele, betrouwbare en soepel werkende chod rig kunt maken.

Voor mij dus al een tijd geen gerommel meer met losse onderdelen en zoeken of ze wel precies bij elkaar passen, met de Tungsten Chod Bead Kit en enkele chod rigs in de tas kan ik dit systeem te allen tijde heel snel inzetten.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De Allrounder 122 : Droog op karper
Willem Moorman -
image description
De Allrounder: Karper op de vaste stok.
Willem Moorman -