Flexibele stingerlijn bij Lureparts.nl

Flexibele stingerlijn bij Lureparts.nl  

Door Berthil Bos  
 
Vissen we op snoek met rubber, dan kan je meestal niet om een stinger heen, zéker als je vist met afmetingen boven de 15 centimeter. Een stinger is niets anders dan een extra dreg die middels een stukje draad aan de loodkop is verbonden en aan de staartkant van de shad wordt geprikt. 
 
Dat dit draad bestand moet zijn tegen de scherpe tanden van Esox lijkt mij duidelijk. Velen gebruiken hiervoor staaldraad, al dan niet met kunststof coating. Ook de snoekbaarsjagers gebruiken graag een stinger op hun niet al te grote shads, omdat de glasoog zo af en toe uiterst voorzichtig het stukje rubber bij het staartje willen pakken. De staartdreg doet dan de vis alsnog arresteren. 
 
De dreg wordt bij deze visserij vaak met een uiterst flexibel draad op de shad geplaatst, om dit rubber zo min als mogelijk te beïnvloeden. De tanden van de snoekbaars zijn stomp in vergelijking met die van de snoek en zullen bijvoorbeeld Kevlar niet doorsnijden. Dit materiaal is niet bestand tegen snoektanden, dus bij het per ongeluk haken van een dergelijke vis is deze vaak het slachtoffer met een dreg(je) in zijn bek. 
 
Jaren geleden kwam ik bij toeval een product tegen dat en uiterst flexibel was, zoals een verticaler het graag wil zien en ook nog eens bestand tegen de scheermessen die de snoek in zijn bek heeft. Het kwam uit Zweden, en was na een aantal jaren weer verdwenen van de markt, althans ik zag het nergens meer. 
 
Onbegrijpelijk want dit materiaal had alles in zich die een shadvisser zich maar kan wensen. Als roofvisser ben je altijd op zoek naar het meest flexibele rubber, want die komen zo mooi in actie tijdens het vissen. Dat we diezelfde actie grotendeels teniet doen door het gebruik van stug materiaal voor de stinger, lijkt velen te ontgaan.
 
De snoekbaarsvisser is hierin wat verder, maar vaak wordt er dan een mooie snoek verspeeld door lijnbreuk bij de stinker. Hierin kan verandering komen omdat Lureparts.nl een soortgelijk product in zijn enorm pakket heeft opgenomen. Het heet Graphite metal tresse.
 
Knoopbaar, tandvast, uiterst soepel en erg gebruikersvriendelijk.
 
Dit uiterst gemakkelijk te knopen materiaal bestaat uit een soort dyneemakern met daar omheen een gevlochten RVS mantel. Het is een dun en moeilijk te kinken en mocht dat toch gebeuren, dan wrijf je het er zo weer uit.
Omdat de lijn ruw is, is de meest eenvoudige knoop al slipvast.
 
Door de ruwheid altijd een slipvaste lus en knoop. 
 
Hierdoor kan je hem aan de waterkant in tien tellen gevechtsklaar maken, wat je een stingeretui scheelt. Ik gebruik het etui nog wel, maar monteer met een normale kunstaasknoop alvast de dreggen aan deze lijn en laat het lusje, dat om het loodkoopoogje komt, eerst achterwege. 
 
Nu kan ik bij de keuze van mijn shad aan het water, de stinger precies de voor mij juiste lengte geven, door met een enkele knoop een lusje te maken. 
 
Graphite metal tresse heeft door zijn extra soepelheid totaal geen invloed welke soepele shad dan ook. Geen gedoe meer met sleeves (knijpbuisjes) en net te korte of lange stingers.
 
Als ik op deze manier mijn stinger meeneem kan ik alle kanten op.
 
Ook de verticaler kan zijn voordeel hiermee doen en is in staat om toch die groenjas te landen al is een stalen onderlijntje, hoe dun dan ook, hier natuurlijk ook altijd een must. 
 
Een uiterst soepele shad zoals de Wob Shad verdient een Graphite metal tresse stinger.
 
Gelukkig voor mij heeft Lureparts.nl dit product weer in hun pakket, waardoor mijn shadpresentatie tot in het kleinste detail klopt en de gebruikersvriendelijkheid alleen maar is toegenomen. Het Graphite metal tresse is te krijgen op spoelen van 5 meter in 6, 10 en 20 kilo trekkracht.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -