image description

Flexibel zijn met de boot.

Kanteltrailer.

Door Berthil Bos.

Zijn er in ons kikkerlandje nog viswateren te vinden, waar nog nooit een stukje kunstaas zwemles heeft gehad? In onze eigen vistaal noemen we dit ‘’maagdelijk water’’. Ik ken dit soort wateren niet, al zijn er natuurlijk wel locaties die minder druk bevist worden dan anderen.

Velen onder ons zijn zeer voorzichtig met het delen van informatie over hun ‘’eigen’’ water en soms ook terecht. Doordat het steeds drukker wordt op en aan het water, is de kans groot dat een groep hobbygenoten het wiel (stekken) niet voor de tweede keer willen uitvinden. Eigenlijk vrij logisch, maar voor een ander weer zeer frustrerend.


Het is lekker rustig op het water, dus genieten maar.

 Ikzelf ga ervan uit dat ik mijn visje moet delen met een grote groep andere fanaten en handel daar ook naar. Ik probeer steeds weer andere paden te betreden en op deze manier succesvol te blijven. Dat ik dit niet doe omdat ik een ander niets gun lijkt mij duidelijk. Middels mijn artikelen met foto’s heb ik ook weleens de indruk dat het ineens wat drukker wordt, maar dat neem ik op de koop toe. Ik mag u eenmaal graag informatie delen met andere roofvissers en als dit negatief uitvalt neem ik dat voor lief. Die andere paden betreden kan het soort (kunst)aas zijn dat je gebruikt, de manier van vissen (vistechniek) of een water kiezen waar het nog relatief rustig is. Dat laatste is niet zo gemakkelijk, want het zijn wel vaak wateren die niet voorzien zijn van mooie en veilige trailerhelling.


Ook met deze boot heb je geen last van slechte of helemaal geen trailerhelling.

Om een boot op een goede manier te water te laten zonder aanwezigheid van een degelijke trailerhelling, is er de kanteltrailer uitgevonden. Ik gebruik sinds kort een dergelijke trailer van Vanclaes uit Alphen a/d Rijn. Het voordeel van deze trailer is dat hij voorzien is van een uniek rollersysteem, dat ervoor zorgt dat de boot heel gemakkelijk de trailer kan verlaten en weer op de trailer getrokken kan worden. Tevens zorgen deze rollers ervoor dat de boot altijd recht en goed ondersteund op de trailer komt te staan.

Of je nu wel of niet over een dergelijke trailer beschikt, een kanteltrailer helpt je bij het bezoeken van niet makkelijk toegankelijke wateren. Ben je van plan om van een kantje af te traileren, bedenk dan dat je aandrijfwielen van de auto altijd op harde grond moet blijven staan. Doe je dit niet en de grond is zacht, dan kan het een onplezierige visdag worden. Er r zijn een tal van hulpmiddelen te bedenken om doorslippen te voorkomen. Planken, rubberen matten en speciale hardplastic antislip stukken zijn soms onontbeerlijk. Neem ze mee in de boot en na gebruik parkeer je auto op deze hulpmiddelen, zodat niemand ze kan meenemen.

Juist om zo af en toe ergens te vissen, waar anderen met een boot niet snel te zien zijn, helpt je bij een succesvolle jacht en met een kanteltrailer kan je de geijkte paden regelmatig verlaten.

ANDEREN LAZEN OOK