image description

Fin-Nor Heilbot Festival 2019: Dag 3

Lars was vandaag met de Krijgsmannen mee en daar ving Jan een leuke heilbot. Maar wat er daarna sloeg werkelijk alles. Lars haakte een grote vis maar kon hem redelijk snel in 20 minuten naar boven krijgen maar de grijs bruine massa die vanaf 20 meter onder de zichtbaar werd bleef maar groter worden.

De grootte van de vis paste niet bij de snelheid waarmee hij naar boven werd gedrild. Maar hij bleef maar groter worden totdat hij naast de boot lag. 4 monden vielen open van verbazing, schrik, angst, respect en ga zo maar door. Even snel geschat was de vis een kleine 230  (!) centimeter. En hij kan het best inschatten want een heilbot van 202 cm was hem al een aantal jaar eerder gegund.

Vervolgens ging Lars de vis netjes in de onderkaak gaffen om hem zo weinig mogelijk te beschadigen en terug te kunnen zetten. Maar daar werd door de heilbot toch echt anders over gedacht. Op het moment dat Lars de viste gafte en enigszins omhoog wist te tillen begon deze om zijn as te tollen, de lijn met haak draaide daarbij mee om het gaf. De vis gaf een goede klap met zijn staart en het roestvrijstalen gaf van 8 mm doorsnee boog compleet uit waarbij de vis ervan af gleed en ook de haak direct lostrok. Wat restte was een akelige schreeuw uit 4 kelen die tot in België te horen geweest moet zijn. Dit veranderde vervolgens in berusting en acceptatie dat de vis dit keer gewonnen had. Maar het feit dat hij hem bij de boot heeft gekregen en gezien heeft gaf toch enige voldoening. Wat een kapitale vis!

Ik ben zelf vandaag mee geweest met groep van der Wal. Harrie, Harm-Jan en Dirk stonden om 8 uur te trappelen om te vertrekken. Snel het eilandengroepje voor de deur opgestoomd en daar de halve kist volgegooid met koolvis als aas. Je weet maar nooit hoe het loopt op een gemiddelde dag in Torsvag ten slotte. Vervolgens koos ik er voor, mede vanwege de wind van 7 tot 8 meter / seconden uit het noordwesten, om toch even de bovenzijde boven Sollbarden te proberen. Het bleek dat de deining en drift eigenlijk prima te doen waren. Direct op de eerste stek aangekomen lieten we goedgemutst ons aas zakken en het duurde nog geen 10 minuten en Dirk had de eerste heilbot van 121 cm aan de haak. Na een flink gevecht wisten we de vis in de boot te brengen. We keken elkaar en dachten: Nou als dat zo doorgaat wordt het nog een drukke dag”. Na de heilbot deden de gullen zich ook nadrukkelijk gelden en was er doorlopende actie.

Na de grote hoeveelheid kabeljauw kozen we toch voor een andere plek want we wilden toch de heilbot najagen. Direct bij de eerste drift op de nieuwe stek was het wederom raak. Harrie pakte een mooie heilbot van 104 cm. En uiteindelijk zijn we 10 keer terug gevaren naar dezelfde stek waar er geen zandbodem was maar wel een heel goede stroming. Bij alle 10 onze drifts vingen we of een heilbot of we hadden er een aan de lijn. Soms was de lijn ook iets te kort! Harm Jan ervoer onder meer dat je spoel met te weinig dyneema slechts 15 seconden nodig heeft om compleet geript te worden door een grote heilbot. En Dirk ving een dwars gehaakte heilbot van 123 cm op een hengel van 100 – 200 gram. Dat duurde echter ruim 25 minuten voor deze boven was. Al met al kozen ze beiden uiteindelijk toch voor de 30-50 lbs boothengels met grote molen en reel. Je weet het ten slotte nooit in Torsvag.

Uiteindelijk hadden we 6 heilbotten gevangen en nog 3 grote exemplaren gelost. Tevens een grote hoeveelheid kabeljauw maakten dit tot een topdag. Want we hebben maar liefst 6 meter 88 heilbot in de boot hebben verwelkomd vandaag. Echt een topdag dus!

Ook bij de andere groepen was het duidelijk dat er meer stroming was en de heilbotten los kwamen. Ed en Wijnand hebben ook hun eerste heilbotten gevangen vandaag. Wijnand had daarbij de grootste van 110 cm. Dus hij was ook zeker blij. De 140 cm heilbot bij Feliks aan boord was de grootste van de 4 vandaag. Ook hier een mooie visdag. Jammer was wel dat de boot er mee op hield door een defecte dynamo en ze door een sleepie van de groep van Reijendam naar de haven zijn gebracht. De dynamo wordt direct morgenochtend vervangen waardoor ze ook weer verder kunnen.

Martijn van de Weitering, hier toch ook niet onbekend moet deze week nog wel zijn eerste exemplaar vangen. Met zijn maten samen kwamen er vandaag 3 aan boord maar morgen, heeft hij  ij beloofd, gaat hij er een vangen. Bart, John en Dirk hebben natuurlijk ook hun best gedaan vandaag. In totaal 3 stuks is lang niet slecht en de 154 cm vis van Dick was daarbij een hele mooie bonus! Knap werk en hele mooie vis! Daarmee  gaat Dirk dan ook meteen aan de leiding!

Vandaag hebben we in totaal 22 heibotten gevangen en dat hopen we morgen natuurlijk weer te verbeteren. Alleen jammer is wel dat de wind verder gaat toenemen naar 12 meter / seconde. Geluk bij een ongeluk is dat hij uit het oosten komt en we redelijk beschut achter de bergen kunnen vissen. Morgen dus gewoon verder gaan waar we gebleven zijn.